Nevezetes pontok, vonalak, síkok, térfogatok

Nevezetes pontok, vonalak, síkok, térfogatok

1

 • Pontok
  • Rendszersúlypont
  • Metacentrum
  • Fixpont
  • Vízkiszorítási súlypont
  • Laterálfelület középpontja
  • Oldalszélnek kitett felület súlypontja

Az elárasztott kajak, egy úszó macska, a vízvonal és egy mérleg --- ezt bogozd ki!

{xtypo_viz} Egy vízzel elárasztott beülőnyílással rendelkező kajakban elhelyezünk egy cockpitban úszó macskát. A macska nem érintkezik a kajak beülőperemével és nem ér le a lába.
Kérdés:
--- Mi történik?
{/xtypo_viz}
Könnyebb a választ megsejteni akkor, ha adva van egy kétkarú mérleg, melynek egyik tálcáján fél pohár víz, másikon meg egy félberágott alma van, mely kicsit nehezebb, mint a pohár víz. Belemártjuk a pohár vízbe az ujjunkat oly módon, hogy nem érintjük annak falát, ujjunk mozdulatlan. Add a comment

Bővebben: Az elárasztott kajak, egy úszó macska, a vízvonal és egy mérleg --- ezt bogozd ki!

Metacentrum

{xtypo_dropcap}A{/xtypo_dropcap} metacentrum bármely hajónak az a pontja, melyben a víz felhajtó erejének irányvonala a ferde helyzetbe került úszástengelyt metszi.
Ha a hajó súlypontja a legmélyebb helyzetet foglalja el, akkor a kiszorított víz súlypontjával ugyanazon függélyesbe esik és ekkor a hajó súlya a víz felhajtó erejét ellensúlyozza. A két súlypontot összekötő egyenest nevezik úszástengelynek. Ha azonban az úszó test és vele együtt az úszástengely ferde helyzetbe kerül, akkor a kiszorított folyadék súlypontjában támadó felhajtó erő irányvonala az úszástengelyt egy pontban metszi és ez éppen a metacentrum. Ha ez magasabban van, mint a hajó súlypontja, a hajó egyensúlyi helyzete stabil, ellenkező esetben instabil.


Add a comment

Gerincvonal

Az acélhajóknál a héj belső felületének a szimmetriasíkkal, ill. a gerinc függőleges síkjával, fahajóknál a palánkolás külső felületének a szimmetriasíkkal ill. a gerinc függőleges síkjával, míg vasbeton- és kompozit hajóknál a fenék külső felületének a szimmetriasíkkal alkotott metszésvonala.
Egyes kajakoknál, kenuknál a laposabb héjkialakítás után igen nehéz megállapítani a gerincvonalat. Kompozithajóknál a hajógerinc régi értelemben vett szerepén már elhanyagolhatjuk. Add a comment