Kormányozhatóság, iránystabilitás

Kormányozhatóság, iránystabilitás

A fordulékonyság és az iránystabilitás együttes professzionális szintű megkövetelése egy kajaktól nem lehetséges, hiszen a két követelmény ellentétes. Bár voltak és vannak kísérletek e kettő egyesítésére, a kínált ,,termékek'' inkább a fogyasztásunkat növelik szkegek, kormánylapátok különféle megjelenéséban még akkor is, ha különösebb szükség nem lenne rá. Borzasztóan nagy hullámok közt bizonyítottan nem a kormánylapát számít, különösen akkor, ha a kajak hátsó másfél métere vizet sem fog (lásd a mellékelt szemléltető ábrát). Az egyetlen, amikor fontos szerepet kap egy szkeg (kormánylapát), az egy kajakos versenyző esete, amikor a K1-es iránytartásának korrigálására a lábait használja a lapát helyett, törekedve arra, hogy a lapáttal kizárólag az előrehaladást biztosítsa.
Kormánylapát versus szkeg, vagy mindkettő egyszerre, esetleg egyik sincs a hajón --- nos, ez mindig vallásháborút robbanthat ki, de igazán alaposan csak ritkán magyarázzák meg álláspontjukat a kajakosok.

Kormánylapátok, szkegek szerepe, léte

Vannak kajakok, melyek az egyszer beállított irányt könnyen megtartják. Az ilyeneket iránystabilnak nevezzük. Vannak olyanok is, melyekkel nagyon könnyen lehet éles kanyart is venni. A fordulékonyságban és iránytartásban főleg a hajótest alakja játszik döntő szerepet. Jó iránystabilitást általában a hosszú, hátrafelé karcsú vízvonalakkal bíró hajók mutatnak, de ezek ezzel szemben kevésbé fordulékonya, fordulási körük sugara nagy.
A fordulékonyság és az iránystabilitás együttes professzionális szintű megkövetelése egy kajaktól nem lehetséges, hiszen a két követelmény ellentétes. Tengeri kajakoknál erre kitaláltak néhány kompromisszumos megoldást, de az meg rámegy egy kicsit az összellenállás növekedésére, a sebesség csökkenésére. Ez a kis ötlet a leereszthető, fix állású szkeg, amely a fordulékony hajót iránystabillá teszi, de a sebességet 3-8 százalékban csökkenti. Furcsa, hogy egyes gyártók ezt a szkeget nem a hajótest végébe ültetik, hanem kissé előrébb, ahol nem fejt ki olyan hatást, mint hátul. (Belegondolhatunk: ha a hajótest közepénél van egy forgáspontunk vízszintes irányban, akkor az e ponttól távolabb eső szkeg forgást csökkentő hatása nagyobb, mint az e ponthoz közelebb esőé...)

A szkeggel kapcsolatos elméleti probléma akkor jelentkezik, ha ezzel a leereszhető szkeggel nem az iránytartást, hanem inkább a tervezőasztalon elrontott dolgok miatti fordulékonyságot kompenzálják egy olyan hajónál, melyet iránystabilnak akartak kialakítani.
Ezután még találkozhatunk olyan mérnökkel is, aki mind a szkeget, mind a kormánylapátot ellenzi mondván, hogy mindkettő a hibás hajótest hibátlanná tételére alkalmas csupán, vagy pedig a rendes hajó lúzerbiztossága miatt teremtődött, kifejezetten hülyék részére...

Ássuk magunkat bele mélyebben a témába!

Add a comment

Bővebben: Kormánylapátok, szkegek szerepe, léte

Kormányozhatóság, iránystabilitás

Az iránystabilitás és a fürge fordulékonyság egymással ellentétes követelmények, ezért a kormányszerkezet tervezésénél vagy megvásárlásánál a követelményeink mérlegelése alapján kell kiválasztani a legjobb, de mindig valamelyik tulajdonság javára szolgáló kompromisszumos megoldást. A többit a hajótest vízvonal alatti része hivatott kompenzálni, vagy mi magunk a kajakos tudásunkkal.


Figyeleme méltó az a jelenség, hogy a kajakgyártók a nagyobb tengerjáró hajóktól hogyan veszik át az egyes ,,találmányokat'', például a göttingeni profilt. Ki így, ki úgy teszi ezt, természetesen fergeteges újításként reklámozva, horror összegekért árulva. A lemezkormányok így kimennek a divatból, ráadásul sokan rájönnek arra az egyszerű tényre is, hogy a göttingeni profil (kurtítottan fogalmazva áramvonalas cseppforma) sokkal hatásosabb, ennélfogva felülete, súlya lehet kisebb is --- ára viszont magasabb, hiába van benne kevesebb anyag.

Vannak még az állandóan vízvonal alatt maradó kormánylapátok (pl. K1-eseknél), melyek állandóan ott vannak az összellenállásnál kb. 3-5/ tolalékellenállást képezve. Ez nem ideális olyankor, amikor kormánylapátra egyáltalán nics szükség mosndjuk állandó szlalomozásnál jégtáblák között. (Jeges vízben kifejezetten veszélyes lehet egy elromlott kormánylapát)
Létezik olyan kormánylapoát is, amelyet szkegként a hajótestbe süllyeszthetünk egy bowden vagy egy hidraulika segítségével. Ezek már hajóárban vannak, áruk 100-150 ezer forintra rúgnak és a helyszínen szerelik be a gyártónál a hajódba. Ezután viszont sosincs bowdenszakadásod vagy lazulásod, ha csak félig ereszted ki akkor csupán szkeged van fix állással, ha meg teljesen kiereszted, kormánylapáttá válik... Az ötletet levédték, kár koppintanod.

Add a comment

Csellengés --- avagy az iránystabilis állapottól történő akaratlan eltérés

A csellengés egyfajta félrészeg mozgás a vízen., röviden a haladó hajónak a szél, oldaláramlás és hullámzás okozta ismétlődő irányeltérése a hajótestre ható erők következtében. A csellengés egy lengésfajta, amely a hajótest egy függőleges tengelye körül történik.

A csellengést hajósok kacsázásnak is nevezik, amely nem kacsavadászatot vagy gumikacsával történő pajkos játszadozást takar, hanem valami ,,szörnyű'' elméletet, különösen, ha kombináljuk némi hullámmozgással....

A dolgok főleg az iránystabilitással kapcsolatosak. (---ajánlatos azzal kapcsolatosan is mindent átolvasni.)

Add a comment

Bővebben: Csellengés --- avagy az iránystabilis állapottól történő akaratlan eltérés