Meteorológiai térképek

Meteorológiai térképek

Meteorológiai előrejelzéseket ún. GRIB-szervereken keresztül közvetítenek olyan feldolgozórendszerek felé, ahol a bonyolult matematikai adathalmazokból a meteorológusok számára vizuálisan felfogható képeket alkotnak. Ezek alapján készülnek a prognózisok, melyeket szintén rávetítenek egy térképre több rétegben. A többszörösen megemésztett adathalmaz kerül általában a médiába. (Ezeket láthatjátok itt képekként.) Amennyiben olyan rendszerrel rendelkezel, amely képes közvetlenül a GRIBeket fogadni, akkor a pillanatnyi helyzeted alapján a matematikai modell a digitális térképedre kerül, és onnantól minden felelősség a tied.
Kiemelt fontosságú egy tengeri kajaktúrán a hullámok terjedési iránya és azok magassága. Sokszor bizony az irányok eltérnek az uralkodó szél irányától, sokan ezek okát nem értik. Általában a szélirány határozza meg a nyíltabb vízi tengeri hullámok terjedési irányát, és ezek mindig olyan magasságúak, amekkorára gerjesztik a különböző irányból érkező viharok hullámai vagy egyéb szelek. Szélcsendben is lehetnek a vízen hatalmas döghullámok, ezek viszont csak szél hatására válnak tarajossá. Tagolt partoknál összetetté változik a helyzet. Ennek rengeteg oka van, pl. ha egy szűk tengerszorosba érve, majd ismét szélesebb vízfelületbe tódulva a hullámok egy része irányt vált, majd találkozik egy másikkal, azok interferálnak és így tovább. Ember legyen a talpán, aki a hullámmozgásokat és azok irányát a világon mindenütt megjósolja. Mindezek miatt a hullámok magasságáról és irányáról szóló előrejelzések kiemelt helyen szerepelnek.
Ha az is érdekel, fog-e esni az eső (azaz a képek alapján ezt nem tudod kikövetkeztetni mert nem vagy meteorológus), akkor neked a szöveges prognózis szükségeltetik. Ilyen is van neked itt.

Európai felhő-állapotok, 4 napos előrejelzéssel --- à la tengerikajak.info

Mai nap, hajnali 0 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/012.gif Mai nap, hajnali 6 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/018.gif Mai nap, délii 12 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/024.gif Mai nap, 18 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/030.gif Holnap, hajnali 0 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/036.gif Holnap, hajnali 6 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/042.gif Holnap, délii 12 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/048.gif Holnap,, 18 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/054.gif Holnapután, hajnali 0 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/060.gif Holnapután, hajnali 6 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/066.gif Holnapután, déli 12 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/072.gif Holnapután, 18 óra http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/078.gif Három nap múlva, hajnali 0 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/084.gif Három nap múlva, hajnali 6 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/090.gif Három nap múlva, 12 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/096.gif Három nap múlva, 18 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/102.gif Négy nap múlva, hajnali 0 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/108.gif Négy nap múlva, 12 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/114.gif Négy nap múlva, 12 órakor http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/cloud/120.gif Adatgyűjtés (c) www.tengerikajak.info
Add a comment

Műholdképek a gyakorlatban: a tengerek hőmérséklete

Az Adriai-, a Jón- és a Tirrén-tenger hőmérséklete 2008. június 25-én

A műholdképek gyakorlati alkalmazásai közül ezúttal a tengerhőmérséklet térképezését mutatjuk be, olyan vizeken, ahol mostanában számos tengeri kajaktúrás kolbászolások történnek: az Adrián.

A MODIS-felvételek nemcsak a látható fény hullámhosszán készülnek: a rendszer 36 hullámhossz-tartományban készít digitális képeket, amelyekből csak három, a hobbigépek által is rögzített vörös, zöld és kék esik a látható tartományba. A többi adat az infravörös fény erősségét mutatja. Ennek különböző változatai másképp érzékenyek a légkörre, annak összetevőire, a szárazföld és a vízfelszín hőmérsékletére és más környezeti paraméterekre. A MODIS két színtartományát úgy tervezték meg, hogy azok különösen jól elősegítik a vízfelszínek hőmérsékletének térképezését.

Add a comment

Bővebben: Műholdképek a gyakorlatban: a tengerek hőmérséklete

Alkategóriák

Adria --- időjárás
Cikkek száma:
11