A tengeri kajakozás és a mentő- illetve biztonságtechnikai eszközök

A tengeri kajakozás és a mentő- illetve biztonságtechnikai eszközök

Olyan felszerelésekről, eljárásokról, technikákról lesz szó, amely ugyan megkülönbözteti a tengeri kajakost a belvízitől, de nem teszi egyértelműen istenszerűvé. Ez annyit jelent, hogy hiába van rajtad minden technológia, ha idióta vagy, mindenképpen elpusztulsz.
Mentőmellények, vészhelyzeti jeladók, radarreflektorok, hogyan néz ki egy helikopteres mentés, milyen egy SAR (Search And Rescue) Mentőhajó --- nos, ilyenekről olvashatsz itt.

A SAR (Search And Rescue) tengeri mentőhajókról

Franciaországban egy tengerparti kisvárosban megszokott, hogy a parti őrség és a helyi mentőegységek egy-egy hajóját kivezénylik oda, hadd nézze meg mindenki, mikkel nem érdemes majd a nyílt vízen találkoznia, csak akkor, ha feltétlenül szükséges...
 
img 7946
 
A kiállításon a hajó teljes személyzete ott volt, készséggel adtak mindenféle információt mindenről. Engem csak a mentőhajó érdekelt. Nézzük meg, mi van a belsejében neki!
 
 
Add a comment

Bővebben: A SAR (Search And Rescue) tengeri mentőhajókról

EPIRB tengeri kajakosoknak --- 1. rész

EPIRB --- Vészhelyzeti Rádió Jeladó

Tegyük fel, hogy olyan típusú nem teljesen hétköznapi halandók számára tervezett utat, túrát szeretnénk megvalósítani, ami némi bonyodalommal járhat, ha baj képződik valami által. Ebben az esetben nem számíthatunk azonnal emberi- vagy kevésbé emberi segítségre, mert ilyesmi nincs a közelünkben. A nyílt víz nem olyan, mint egy kiépített sípálya...

Azonban az emberiség felfedezte a rádióhullámokat, az akkumulátort és néhány alumíniumdarabot holdként keringtet a Föld körül, mert utóbbiakat fel is tudta oda juttatni.

A továbbiakban nézzük hogy a technikai vívmányok segítségével mikre számíthatunk egy tengeri kajakos szóló túrán, ha beütne a baj!

Legelső lépésben az EPIRB rendszerekről lesz szó, majd folyamatosan rátérünk az egyéb javasolt felszerelésekre..
Add a comment

Bővebben: EPIRB tengeri kajakosoknak --- 1. rész

EPIRB tengeri kajakosoknak --- 2. rész

Az EPIRB rendszerekről az előbbi írásunkban megemlíttetünk egy másik kisebb készüléket is, ami a PLB névre hallgat. A Personal Location Beacon ajánlott olyan tengeri kajakosoknak, akik húzósabb terepen (vízen) vagy nagyobb átkeléseken gondolkodnak.

A PLB, a kis készülékünk a mentőmellényen rögzíthető, súlya és áramszükséglete jelentéktelen.

A hagyományos EPIRB bóját elsősorban a tengeri kajaknál jóval nagyobb nagyságrendű hajókon alkalmazzák. Ezek vízzel érintkezve aktiválódnak és vészjelzéseket sugároznak műholdakon keresztül a vészhelyzeti központokba, melyek megteszik a szükséges intézkedéseket a felkutatás-mentésre.

Add a comment

Bővebben: EPIRB tengeri kajakosoknak --- 2. rész