×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Franciaországban egy tengerparti kisvárosban megszokott, hogy a parti őrség és a helyi mentőegységek egy-egy hajóját kivezénylik oda, hadd nézze meg mindenki, mikkel nem érdemes majd a nyílt vízen találkoznia, csak akkor, ha feltétlenül szükséges...
 
img 7946
 
A kiállításon a hajó teljes személyzete ott volt, készséggel adtak mindenféle információt mindenről. Engem csak a mentőhajó érdekelt. Nézzük meg, mi van a belsejében neki!
 
 
 
img 7950
A látogatók figyelmét mindenre felhívják írásban is.
 
img 7951
Ez a hordó a farnál van. Ha ezt vízre dobják, egy kisebb liferaft (mentőtutaj szabadul a vízre, amely felfújja egy sűrített levegős palackkal önmagát.)
 
img 7960
A cockpitbe hatolva kétoldalt ülések találhatók, melyek fekhelyként is szolgálhatnak. Felette újraélesztő készülékektől kezdve a kávégépig minden van.
 
 img 7961
Íme a kávégép a "már csak egy kávét kérek" akciókra, tőle jobbra a cockpit ajtaja, amin az előbb behatoltunk.
 
 img 7965
A kávégéptől az orr felé tekintve jobb oldalt a kormányállás, előtte a kör alakú ablaktörlő társaságában néhány tonnányi hajózási műszer.
 
 img 7969Ez egy AIS (Automatic Identification System) egység, amely egy automatikus digitális jelátvitellel működő azonosító rendszer műszere. Ez arra képes, hogy a hajó fontosabb adatait (MMSI number, koordináták, UTC, COG, SOG stb.) rádióhullámokon keresztül egy erre külön fenntartott csatornán (161-162 MHz környékén AIS1 és AIS2 csatorna) szétsugározza, melyet a többi hajó vagy parti állomás hasonló műszerre vesz. A jelek vételekor ez a kis műszer a hajón lévő chartplotteren megjeleníti a környező hajók helyzetét, hívójelét, az elérhető egyéb adataival együtt. Ha elég intelligens a Chartplotter (digitális térképmegjelenítő eszköz), akkor a hajó pici ikonjára ráhelyezve az ujjbegyünket már hívja is a 16-os csatornán készülékarzenálunk rádiója...
 
 img 7972
Íme a chartplotter, ami egy asztali számítógép gumibillentyűzettel. A kicsikén egy igen közismert szoftver fut a sok közül.
Felette egy HF rádió, tőle jobbra a másodlagos VHF.
 
 img 7970
Balra egy hajós GPS. Nem kérdeztem hány csatornás, az nem nagyon fontos odakinn nyílt vízen. Tőle jobbra a kormánylapát állására vonatkozó visszajelző műszer.
 
 img 7971
Ahova a jobbkéz mutat, az a Sonar, ezzel keresgélnek a víz alatt mindenfélét. A gömbkompaszt szerintem nem kell taglalnom, melyik. A sonartól balra lévő papírdarab a deviációs táblázat, anélkül egyetlen tájoló sem használható pontosan nagyobb hajókon, melyet már megmurdált az elmágneseződés.
 
 img 7974
Ez a kormányos háta mögötti rádiós ülés előtti, vízszintes helyzetben beépített elsődleges VHF rádió. Éppen a 16-os csatornán állva figyeli az étert. Mentőhajó ha kiállításon vesztegel, akkor is él a rádiója...
 
img 7973
Ez a radar kijelzője. Jobbra fenn a kompasz deviációs táblázata.
 
img 7975
A parancsnok magyaráz francia látogatóinak. Fejétől jobbra az AIS, kettővel balra kis táblán a hajó hívójele és MMSI száma. Attól balra még egy VHF rádió, majd egy HF rádió is. Nyolc kis kézirádió is van a műszerfalon, a parancsnok csípője mögött (a képen nem látszik). Ezek a kis rádiók DSC-vel nem rendelkeznek (mentőhajón erre nincs szükség), az OSC kommunikációhoz vannak. (OSC= On Scene Coordinator, képzett vízimentő, a baleset helyszínén vezeti a SAR műveletet az MRCCutasításai szerint. MRCC= Maritime Rescue Coordination Center, Tengeri Felkutatási- és Mentési Központ, amely koordinálja a SAR műveletet és a segítségnyújtásokat)
A kézirádiók kis polcocskája alatt van a lejárat a gépházba. Szűkös környezet, minden négyzetcentiméter kihasználva. Hajón vagyunk...
 
img 7977
img 8216
Odafenn az árbocon a belső rádiókészülékek antennái, egy passzív radarreflektor társaságában.
 
img 8211
A fentebb említett hívójel (Call sign) és MMSI szám. Ha van erre alkalmas digitális szelektív hívóval (DSC) rendelkező kézi rádiód (rádiós vizsgával együtt persze, anélkül nem vehetsz ilyet), akkor akciósabb időszakaidban tarthatod a kapcsolatot a mentőhajóval is, ha alaposabb indokaid vannak erre.
 
img 8217
A fenti gumibaba szemlélteti neked, hogyan leszel mentéskor beemelve ha még életben vagy. Ha sokáig áztál a vízben, az sem mindegy, ki hogyan nyúl hozzád. Szétázott bőrödet még egy heveder is vajszerűen szétkenheti. Ilyen állapotban nagyon ronda sebeket lehet szerezni, így a hordágyra nagy szükség van.
 
 img 8212
A kormányállás egy szebb szögből nézve. Sehol semmi felesleges alkatrész, mikiegeres matrica. Rend és fegyelem.
 
img 8215
A gépházban a hajó védőszentje, legalábbis nekem hirtelen ez jutott eszembe amikor megláttam. Úgy néz ki, egy mentőhajón sosem felejtik, kitől tanulták a szakmát...
 
img 8214
A gépházban 2 darab főgép van, mindkettő függetlenül üzemeltet 2 generátort, melyekhez két aksi csatlakozik. Redundáns áramellátás. A főgépeknek külön tankja van. A gépházban van a ballaszt kétoldalt, az ivóvíztank, a raktár. Az egész hajó poliészter-kompozit, habosított poliuretán és fa szendvicsmaggal. A kormányállásban lévő kompasznak a géptérben lévő fémalkatrészek miatt van főleg szüksége a deviációs táblázatra. A gépház annyira tiszta, hogy a főgépeken nyugodtan meg lehetne teríteni egy kiadós reggelihez. Ezzel a lehetőséggel nem éltem...
 
Kis gondolatmenet erejéig kitérek a navigációs telexre (Navtex). Nos, mentőhajón ez nem kötelező eszköz, mint a SOLAS hajókon általában (Solas= Safety Of Life At Sea, "az élet biztonsága a tengeren" egyezmény, gyakorlatilag bizonyos dolgok kötelezővé tétele bizonyos hajókon). Ennek érdekes oka van.
A Navtex nem a SAR-műveletek kommunikációs eszköze. A mentési műveletekről a keletkező információk a mentőhajón születnek elsősorban, így szükségtelen, hogy a mentőhajó is kapjon azon információról értesítést, amelyet ő generált. Az SMC (SAR Mission Coordinator, a vészhelyzet megoldására kijelölt hivatalos személy)tájékoztatja a Navtex-koordinátort a vészhelyzet üzeneteiről, aki ezt VITAL prioritású üzenetként szétsugározza. A Navtex adást minden esetben megelőzi az MRCC által kisugárzott VHF/HF DSC Distress Relay üzeneteknek. Ezt az üzenetet az adó számára előírt adásidőben ismétlik, amíg aktuális az információ. Meddig lesz aktuális a mentés? Hmm. Ez az információ is a mentőhajón alakulhat ki...
 
Kis apróság tengeri kajakosok felé:

Ha mentést kérnél és egyedül vagy, akkor téged egy ilyen hajó kiszed a vízből. a hajódat viszont nem. Ha a helyzet olyan, akkor előfordulhat, hogy felszedik azt is, de erre senki sem ad garanciát, a tengeri mentőhajó olyan, mint szárazföldön a mentőautó. Életet ment, nem pedig hajót. A hajómentés egy másik feladat, az vontatóhajót vagy nagyobb emelődaruval rendelkező járművet igényel, azaz mindenképpen más technikát. Talán a parti őrség egyik különleges egységét, vagy az adott partszakasz egyik hajózási vállalkozójának spéci tugboatját, nem tudni.
Ha a hajód ott marad a helyszínen, nem várható el a mentőhajótól, hogy rátesznek egy passzív radarreflektort vagy egy AIS egységet, ami alapján egy arra kijelölt hajó majd felszedi és kirakja a parton. Ha navigational warning lesz a hajódból, azt nem hagyják annyiban. A szemed előtt ugrik be két búvár, hogy darabjaira szedje és elárassza annyira, hogy elsüllyedjen. Neked pedig ezt végig kell nézned. Így lebeszélnélek minden olyan dologról, ami arra ösztönözne, hogy distress alertet adj le valamivel. Ne tégy olyat nyílt vizeken kajakkal, ami miatt el kellene hagyod a hajódat.

Ha a hajódat mégsem szedik ki, mert olyan kompozitszerkezet, aminek szendvicsmagja habosított PVC vagy epoxi (vagy más), akkor két eset lehetséges.
  1. Ott hagyják és navtexen leadják, hogy itt és itt ekkor és ekkor navigational warning lett egy tengeri kajak, ami bizonyos irányba sodródik x csomóval. 
  2. Beraknak a kajakodba annyi súlyt, hogy elmerüljön. (Ezt is végig kell nézned. Aztán kapsz egy pohár kávét.)

Hozzászólások: