Avagy tengeri kajak a nyílt tengeren...
Mai rohanó világunkban könnyedén barkácsolhatunk kalózhajót, elég hozzá venni vagy építeni egy kajakot, majd elhagyni (papírok nélkül) a beltengeri vizeket, kikolbászolva nyílt vízre, amely egyetlen állam joghatóságához sem tartozik.
Nyílt tengeren ha egy kajak olyan lobogót visel, amelynek viselésére nem jogosult (a lobogó szerinti államhoz való tartozását hiteles okmányokkal igazolni nem tudja, mert elhagyta, elázott vagy megette), a nemzetközi jog szerint kalózhajónak minősül, és mint ilyet, bármely hajó elfoghatja, majd birtokba veheti. Ez így van 1856-os Párizsi Tengerjogi Deklaráció egyöntetű bejelentése óta, amely szerint állami hovatartozás nélkül tengeri hajó a (nyílt) tengereken nem közlekedhet, és egy hajó csak egyetlen lobogó szerinti állam szuverenitása alá tartozhat. Vagyis hajók nem élhetnek kettős állampolgárságot (nem úgy mint kormányosuk, aki igen).

Csodálatos emberi jogrendszerünknek hála, a mai kávédat sem kell meginnod. Az ok egyszerű.

Polgárjogi szempontból is különleges jogi statussal bír egy tengeri hajó. Mivel a hajó jogi szempontból egyrészt (fizikai jellegénél fogva) ingó dolog, másrészt nemzetközi jogi és államigazgatási szempontból államterület, tehát ingatlan, a nemzetközi jogelvek szerint a tengeri hajót ingatlan jelleggel felruházott ingó dolognak kell tekinteni, és mint ilyent, jogi szempontból ingatlanként kell kezelni. A tengeri hajók jogi státusukat elsüllyedt roncsként is megtartják.
Ha egy kajakot a gyártója tengerinek minősíti, a fenti agyrém lesz rá is érvényes, melyet egy jogász végképp képtelen értelmezni. Talán az ilyen kis ,,ingatlant'' nem tudja hova rakni a jogdogmatikában kiművelt fogalmi rendszerében? Ötletadónak talán javasolhatnánk, hogy egy átlagos tengeri kajak két fabudi alapterületet képvisel mint ingatlan, egy kétszemélyes pedig három-négy fabudi alapterületet, esetleg luxus kivitel esetén még egy vízcsap is jár a ,,telekhez''.

Hozzászólások:

Hozzászólások   

0 # turbokiller 2016-03-06 02:04
Akkor nekem sok fabudim van.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Helyszínekkel kapcsolatos írások

contentmap_module