Kételkedők mindig vannak. Ezt a mutatványt régebben én sem hittem el.

A mai Magyar Hajózási Szabályzatot olyan alapokra helyezik, amelyik a kajakokat holmi strandkategóriába sorolják, esetenként ,,lecsónakozzák'', figyelmen kívül sok tényezőt, melyben e két hajóosztály különbözik egymástól. (Ilyen pl. a lapát hajótesthez történő állandó kitámasztása stb.)

Lássunk alább egy olyan videót, amely a K1, azaz az olimpiai hajóosztály eszkimózhatóságáról szól, azaz a kajakos képes folyamatosan benne ülve a teljesen felborult kajakot lapát- és csípőmozdulattal visszaállítani normál úszási helyzetbe:

Merem remélni (kissé reménytelenül), hogy az ilyen videók a rendeletek alkotóihoz is eljutnak. Mi itt biztosítani tudjuk az érdeklődőket arról, hogy idehaza is élnek olyan elvetemültek, akik ezt megcsinálják. Persze senki sem bohóckodik novemberben ingyen...

Nyílt kérdés:
Melyik más hajóoszály az, amelyikkel ilyet lehet csinálni? A csónakkal lehet? Kishajóval lehet? Nem? Akkor a kajak az kajak, nem csónak, de nem is kishajó, hanem közvetlenül a hajó fogalma alá tartozó fogalom!

A kajak egy 16 oldalas meghatározása innen letölthető PDF formátumban


Csupán azért, hogy precízek lehessünk, nézzük meg ugyanezt hullámkötény (spritz-deck) nélkül!


Amennyiben még mindig kétségei lennének valakinek arra nézve, hogy a kajak mint önálló hajóosztály egészen mást képvisel, mint amit a magyarországi Hajózási szabályzat megpróbál elhitetni és betartatni velünk, javaslom Friedrich Ludwig Gottlob Frege, a valaha élt legjelentősebb matematikafilozófus fogalomalkotásról írt műveit.

Hozzászólások:

Helyszínekkel kapcsolatos írások

contentmap_module