A régóta várt jégzajlás mindenkori bemelegítéséről olvashatunk itt. Folyamatosan gyűjtjük azon tapasztalatokat, melyek mindenki számára megfontolandók lehetnek, de nem felszerelés és márkák, egyebek szintjén, ahhoz más információforrást kell keresned.

Az éppen aktuális jégzajlásról szóló képet ITT nézhetitek meg, melynek a magyarázó ábrája itt található: --jelmagyarázat--

Legutóbbi ,,teljes jégzajlásos'' evezéseink alkalmával 6 órás menetidő volt a szentendrei Papp-szigettől a Batthyány térig.

A Hidroinfo honlapja szerint nyomon követhető a levonulás, teljesen rá lehet bízni magunkat az előrejelzésekre, mert egy nagyon komoly munka van ott valahol a háttérben, a vízi szakemberek értik a dolgukat.

Megszívlelendő

 • Amikor elindulsz egy ilyen evezésre, mindig tudd, hol szállsz ki. Anélkül vízre se szállj!!! (Ez egy ugyanolyan előírás, mint ami a vadvizeseknél van.) Az indulás napján személyesen kell ellenőrizned a kiszállóhelyeket, de az a legbiztosabb, ha előző nap is odamész. (Nos, ez utóbbi vadvizeseknél már szükségtelen.)
 • Ha erősen apad a víz és a jég alatt üreg van, ne csússz be a hajóddal a parti jégről, ilyenkor csak stégről szabad indulni, vagy inkább onnan se. Gondolkozz és találd ki, miért nem írom le az indoklást!
 • Tudj eszkimófordulót végrehajtani. Senkit sem érdekel, hogy erről van-e papírod (engem sem), téged viszont fog, hogy valóban tudsz-e. Ha sík vízen erre nem vagy képes, ne menj jégre. Az eszkimófordulót persze csak ott tudod végrehajtani, ahol van víz is, hiszen a jégtáblára felcsúszva nincs hova borulnod. Ha a vadvízen megszokott letámasztást alkalmazol egy jégtáblán, tudnod kell, melyik jégtábla fog a nyomástól megroppanni. (ilyenkor borulhatsz, de ha eszkimózni tudsz, akkor a hajótest csak 90 fokig dől meg, a következő pillanatban visszaállsz normál úszási helyzetbe.)
 • Még egy apróság, amitől borulhatsz. Amikor a lapátoddal a szabadítást végzed (azaz kiemeled magad mögött a vízből, hogy a másik oldalon is húzz egyet), a toll elakadhat egy jégtábla alatt. Nem véglegesen, itt nem mínusz 70 fokban evezel, nem kell megijedned. De tudj róla, mert az ijedtség néha hirtelen mozdulatokat okozhat.
 • Ne integess és főleg ne kötekedj a parton nézelődőkkel akkor se, ha arra akarod őket figyelmeztetni, hogy olyan jégfelületen állnak, ami alatt víz van. Legtöbb esetben pontosan ők fognak ellened bejelentést tenni a rendőrségen. Ilyen állapotokra Szentendrén, Lupánál, a Római-parton és a Hajógyári-sziget északi spiccénél számíthatsz. Önveszélyes emberek, akik alatt ha éppen akkor szakad be a jég, még azonnali segítségedre is számíthatnak..
 • Mentőmellény az fontos lehet akkor, ha családtagjaidat akarod megnyugtatni, vagy a parton bámészkodó abszolút laikusokat. Miért érdemes felvenned? Könnyebben megy az eszkimóforduló és kevésbé fázol. Ennek hajószerkezettani okai vannak, melyekre itt nem térek ki. A mentőmellénynél azonban fontosabb a kantár, amellyel oda vagy kötve a hajóhoz. Egy 2 méteres bőven elég, ezt spritz-deck (hullámkötény) fölött vagy alatt a hajóhoz kötheted.
 • A menet nagyon egyszerű. Parton állva el sem tudod képzelni, hogy milyen könnyen felfuthatsz egy jégtáblára teljes hajóhosszal, hogy a másik végén vízbe is huppanj. Mindez legtöbb esetben veszélytelen, de van, amikor nem. (erről talán később bővebben írok.) Ha úgy érzed, hogy zárnak előtted a táblák, és az ,,ösvény'' eltűnik, felfutsz a legközelebbinek a tetejére, és azzal sodródsz. Így lehet kimenekülni a szentendrei kanyarban, amikor a szabad összefüggő vízfelület szélessége 15 méter... Pár perc múlva megint megnyílik a folyosó. A táblák szelíden mozognak, a legkisebb evezőcsapással arrébb tudod lökni még a legnagyobbat is. (Ennek érdekes oka van. A tengeri óriás hajókat a boxerhajók ezen elv alapján szokták arrébb ,,rakni''.) Ha valahol nem találnád a járható ösvényt, magad előtt a vízen néhol kacsákat fogsz látni. Nos, ott biztosan van nyitott vízfelület, követned kell a kacsafejeket. De miért sietnél? ez az egész nem arról szól.
 • Próbáld meg elkerülni a partot, mert ha a nagyobb táblák ütköznek a parttal, ott megállnak néhány percre, és nekiütköznek azok a táblák, amelyek a Duna fő sodorvonalában haladnak. Ezek az ütközés helyén feltorlódnak kissé, és ekkor neked nem szabad ott lenned. Előre kell látnod ezeket a helyeket.
 • Ha vízre szállsz, légy tisztában önmagaddal, korlátaiddal és félelmeiddel, légy tökéletes összhangban a tengeri kajakoddal. Ha vadvízi kajakkal mész, gondoskodj arról, hogy biztosan ne jusson az alacsony szabad oldalmagasság miatt víz a hajó belsejébe!
 • Deréktól lefelé sokkal jobban öltözködj fel, mint ahogy szoktál, mert ott nem mozogsz, el fogsz fagyni!
 • Fényképezőgépedet is vidd magaddal, mert ez egy akkora élmény, amit mindenképpen meg kell örökítened...
 • A rendőrségi motorosok közül a téli, fém héjjal rendelkezők futnak ki, amelyek esetenként meglephetnek bennünket a vízen. Ha veszélyesnek ítéled azt, hogy megközelítenek, a ,,D'' lobogóval ezt közölhetnéd velük egyetlen szó nélkül (sajnos ez a kódlobogós dolog itt nekünk érvénytelen), és koncentrálhatsz a vízre. (Inkább beszélj...) Ilyenkor elmondhatod, hogy milyen célból edzel éppen, és ha nem akar veszélyeztetni, ne jöjjön közelebb 15-20 méternél, mert megzavarhatja a jégtábláinkat. (Hidd el, nem fogja érteni ezt, de meg kell értened, mert az ő szemmagassága 2-3 méteren van a hajóban, a tied meg 0.5-0.7 méteren, ő kevésbé látja a motorosból azt, hogy milyen erőhatások érik a sokkal keskenyebb vízvonalszélességű hajódat..) Azonnal elhagyni a vizet nem lehet (erre kérnek leggyakrabban), mert csak ott köthetsz ki a parti jég miatt, ahol eltervezted, ahol már várnak. Fontos, hogy a rendőrrel tisztességesen beszélj, mert ő valóban aggódik érted, egészen addig, ameddig meg nem győződik arról, hogy teljesen józanul, tudatosan csinálod azt, amiben éppen vagy. Közöld hogy hol szállsz ki (melyek a vésztartalék kiszállóhelyeid), és azt is, hogy ott minden elő van készítve, szét van törve a parti jég stb. Ha viszont elrendelik a hajózási zárlatot, annak tudatában indulj el, hogy jelenleg ez a hazai körülmények között szabálysértési eljárást von maga után.

Hozzászólások:

contentmap_plugin