×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

A válaszfalaknál elsőrendű feladata a hajók úszóképességének biztosítása, azonban merev, fixen beépített szerkezetük révén nagy terheléseket képesek a keresztirányú igénybevételekből is átvenni. Az egyoldalú víznyomásnak ellent kell állniuk, de az ütődéseket már nem kell olyan szinten elviselniük, mint a héjnak.

A hajó keresztirányú szilárdságában válaszfalaknak nagy szerepe van. Általában polietilén tengeri kajakoknál habosított gumiból készítik a vízhatlan válaszfalakat, ez azonban nem növeli olyan mértékben a keresztirányú szilárdságot, mint egy behegesztett polietilén lemez. Ezeket a habosított gumikat zártcellásnak nevezik általában, de 100%-ban zártcellás anyag nem létezik. Ha valaki mégis ilyesmit mond, vegyünk elő egy kémiakönyvet. Ezek a gumilapok viszont a lehető legjobb megoldások (valóban borzasztóan kevés vizet szívnak fel), és a tömítéseket a legkülönfélébb ragasztóanyagokkal megoldhatjuk mi magunk is.


Egyvalamit nem szabad elfelednünk.
Ha tetőrácson szállítjuk a hajót, ezek a válaszfalak is összenyomódhatnak ugyanúgy, mint maga a polietilén test, és ilyenkor a ragasztás szétgyógyulhat, függetlenül attól, milyen minőségű a ragasztó. Ennek kemény oka van.
A polipropilén és a polietilén a világon semmivel nem ragasztható normál körülmények között. Mindkettő oldódik 120 fok feletti hőmérsékleten orto-diklór-benzolban, ami erősen rákkeltő anyag. Ezzel az oldattal forrón ragaszthatók, egyébként mindkettőt hegeszteni szokták. Mindkét anyag felülete alkalmassá tehető ragasztásra krómkénsavas kezeléssel, vagy szikrakisüléssel, esetleg gamma sugárzással. Utóbbi csak akkor működik, ha van a közelben hozzáférhető atomreaktor, tehát ne várjunk a ragasztóktól semmi biztatót. A ragasztótól csak azt várhatjuk el hogy tömítsen, ekkor viszont ne legyen dilatáció. Szállítsuk hajónkat óvatosan, vagy hegesszünk bele polietilén válaszfalat! (Nekem bevált, megszűnt minden megmagyarázhatatlan vízbeömlés is.)

Lépjünk vissza a kompozit válaszfalakra!
Kompozit szerkezet esetén a válaszfalak szálirányát túlnyomó részben függőlegesre kell beállítani, ezáltal elérhetjük azt, hogy hosszirányú terhelés esetében ugyanúgy funkcionál falazatunk, mint nagyobb hajóknál a trapéz- illetve hullámlemezből készített önmerevítő válaszfal.

Semmi sem akadályozhat bennünket abban, hogy a tankereknél, szárnyashajóknál már bevált igen jó konstrukciókat kis tengeri kajakoknál is alkalmazzuk.

Hozzászólások: