×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

··

Bukdácsoló lengések ·


 

A kajak hossz-szimmetriasíkjára merőleges, a rendszersúlyponton áthaladó vízszintes tengely körül bekövetkező lengést bukdácsoló lengésnek nevezzük.

Mivel a hajótest a hosszirányú elbillenéssel szemben is hasonlóképpen stabilizáló nyomatékkal válaszol mint harántiránybn, a számítások jellegükben hasonlóak a harántirányú elbillenéssel szemben tanusított stabilizáló nyomatékhoz --- ez különösen vadvízi kajakoknál válik jelentőssé, rodeo kajakok esetében végképp. Főleg ezért mondjuk azt, hogy a vadvízi kajakok viselkedése, azok elméleti számítási jóval bonyolultabbak, mint egy 5-6 méteres tengeri kajaké. A szörnyű valóság persze az, hogy a hajógyárak a vadvízi kajakokat még mindig tapasztalati úton, ,,érzéssel'' készítik, mert a vadvízi dolgok a hajógyártás, hajóépítés történelmében még embriószinten állnak, csupán kognitív szintű tudáshalmazon. Egyelőre elképzelni sem lehet, hogy vadvízi kajakosok beható hidrosztatikai paraméterek átvizsgálása alapján vásároljnak hajót.

Gyakorlatilag a bukdácsoló lengésekből lehet következtetnünk arra, mennyivel lesz a tengeri kajakunk lassabb a valóban nagyobb hullámok között. Ennek egyszerű oka van. Ha a bukdácsoló lengések szinkronizmusba kerülnek a hullámok periódusával, az amplitúdó erősen megnövekszik, ami a hajó előrehaladásával szemben támadó ellenállás növekedésére és így a kajak sebességének csökkenéséhez vezet.

Nagyobb hajóknál a bukdácsoló lengések kevésbé elviselhetőbbek mint a harántirányúak, kajaknál ez az esetek többségében pont fordítva van...

A bukdácsoló lengések nem tárgyalhatók a merülő lengésektől eltekintve, mert a kétféle lengés minden esetben egyszerre lép fel.

 

trim

·

Hozzászólások: