Aki kajakozik vagy bármilyen vízi sportot végez, és azt bizonyos szeretettel, hitvallással műveli, mindenfajta nagyüzemi vízszennyezés hallatán elkezd fülelni. Vidám jelenkori aranyásók mostanában nem csupán lapáttal ásnak rögök, sárga porszemek után, hanem különböző vegyianyagokat is bevetnek nemes céljuk érdekében, melyek tárolása folyamán létrejövő szivárgások környezeti katasztrófákat okoznak. Nem kell félnünk, természetesen a derítők és a vegyianyag raktárak nem a befektetők kerti tava, konyhakertje mellett pállanak a napon.
A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet tájékoztatása szerint a Deva Gold vegyesvállalat a Gyulafehérvártól észak-nyugatra lévő Csertés község határában tervezi egy arany- és egy ezüstbánya működtetését (mert az fontos nekik), amelyekben a nagybányaihoz hasonlóan cianid kioldásos technológiát alkalmaznának (mi mást...?).

A három szervezet szerint a román állam 20 százalékban tulajdonosa a beruházásnak. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányfelelőse azt mondta: Csertés jóval közelebb van a magyar határhoz, mint Verespatak, így egy esetleges baleset esetén a szennyezés a Maroson keresztül közvetlenül a Tiszába jutna. Úgy lászik, környékünkön egyik ország sem törődik azzal, hogy minden ide folyik, minden szenny ide ömlik.
Emlékeztetett: Csertésen 1972-ben átszakadt a rézbánya zagytározójának 30 méter magas gátja, a kiömlő iszap elöntötte a falut, és 80 ember meghalt.
(Forrás: InfoRádió)

Hozzászólások:

contentmap_plugin