Hierarchikus tartalomszűrő

(A -Szűrő- gomb listáz mindent a témában)


Elméleti- vagy szerkesztési (konstrukciós) merülés

Néhány forrás szerint ez egyszerűen a szerkesztési vízvonaltól az alapvonalig terjedő függőleges távolság. Ettől eltérő definíció is van.

Egyes kompozit hajóknál, vagy néha HDPE kajakoknál is előfordul olyan gerinckialakítás, ami egyfajta iránystabilitás érdekében minimális vízkiszorítás mellett egy éles gerincet, gerincvonalat alkot a függőleges szimmetriasíkban kajakunk héjalásán.

Nagyobb hajóknál ugyanez a jelenség laposvas gerinccel rendelkezőknél fordul elő oly módon, hogy a hajótestből lefelé kiálló gerinc a merülést erősen megnöveli. Ilyen eseteknél a kajak- illetve hajótest jellemzésére inkább a hajófenék felületének a gerinc függőleges síkjával alkotott metszésvonala az irányadó. ezen vonal legmélyebb pontja az elméleti- vagy szerkesztési (konstrukciós) merülést adja.

Ilyen alapon beszélhetünk a létező összes merülés elméleti verziójáról is, amitől így végképp befonjuk a hajunkat. Ecsetelhetjük a hajó, kajak mellső- és hátsó elméleti merülését, valamint a közepes elméleti merülést, ami alatt az előbb említett metszésvonal és a vízvonal között, a függélyeken illetve a hosszfelezőnél mutatkozó magasságot értjük.

Hozzászólások: