Az RTM mint elnevezés, a francia Rotomod cég rövidített neve, a RoToMod betűkavalkádból származtatva. Közismert, hogy a francia cég rotációs öntést használ a hajóinál, ennek elnevezéséből származtathatták a márkanevüket (angol roto-moulding --> francia rotomod, RTM. Remek béka segge alatti fantáziát takar ez a marketigeseknél...)

Azonban nem árt tudni, hogy az elnevezés mást is takar, amihez viszont abszolút nincs köze a névnek, holott a dolgot a gyártás során valószínűleg ők is használják az epoxigyantás kompozithajóik elkészítésekor.

 

A vákuumtechnológiánál az RTM egy technológiai eljárást takar, amely többféle is lehet.

  • RTM
  • VRTM
  • VARTM
  • LIGHT RTM

Ezek lényegében vákuuminfúziós eljárások, amely azt jelenti röviden, hogy megcsinálják a vákuumteret úgy, hogy benne van a laminálandó szövet, és belenyomják a gyantát, melyet a vákuum egyenletesen szétterít. Amikor szétterült a gyanta, lezárják a bemeneti csatornát, több gyanta nem megy a vákuumtérbe, és megvárják, míg megköt az anyag, melyet ha macskánk véletlenül meginna, szobor válna belőle. A gyanta lassúra állított kötése közben rendszerint az ember horrorfilmet néz, mert folyamatosan ott kell ám lenni a gép mellett, hátha valahol elengednek a tömítések vagy szétfüstöl a gépezet...

A sima RTM-nél maga a szerszám kétoldalas, akár nyomás is alkalmazható és mindkét felület lehet gélezett.

A Light-nál a felső forma már vékonyabb, és a nyomás kisebb. A többi technológiáról ide nem írok mert hadititok, és szerintem akiket érdekel, azok már rég vegyészek vagy hajóépítők.

Ennyi azért legyen itt:

  • VRTM = Vacuum Resin Transfer Molding
  • VARTM = Vacuum Assisted Resin Transfer Molding
  • LIGHT RTM = Light Resin Transfer Molding (itt flexibilis a szerszám egyik darabja)

Persze van még néhány vákuummal kapcsolatos technológia, amelyet le is írnak néhány helyen, de ezek rendszerint szigorúan védett eljárások, amelyeket nem alkalmazhat bárki a konyhai barkácsműhelyében. A hadiipar a fejlesztő, polgári célokra örülhetünk, hogy az aramidot megkaptuk, bórszálas vagy titánötvözetes, esetleg polipropilén-mikroszálas kompozitokról odahaza még nem álmodhatunk. Egyelőre nem is akarunk házilag leszállóegységet készíteni a Holdra, így elvagyunk ezen nemes anyagok nélkül.

...végül a saját elnevezésem, ami az RTM-re vonatkozik (hiába van nekem is egy ilyen hajóm):

RTM = Rögtön Teljesen Megpusztulok

Hozzászólások: