Ránézünk egy polietilén tengeri kajak formás kis testére, melyről egy gyártó vagy forgalmazó kijelenti, hogy rotációs öntéssel készült.

Ez rendben is van, ha jólesik nekik, hát mondják azt.

De ez mi a gyíkot jelent és mire jó? 

 

A rotációs öntés röviden egy olyan öntési technológia, melynél az ömledéket a szerszámtest belsejében úgy paszírozzák a szerszám falára, hogy az egész cuccost felmelegítve megforgatják, hogy centrifugális hatások következtében kialakulhasson a késztermék.

A rotációs öntés az üdítős flakonnál nagyobb kajaktestek gyártásakor már jövedelmezőbb, mint a fúvásos- és egyéb technológia. Ennek több oka van. Olcsóbb a szerszám, a 0.75 mm feletti falvastagság tetszőleges mértékű lehet, így szendvicsszerkezet előállítása is gyerekjáték a fúvásos módszerekhez képest. A szerszámban varratmentes kajakok gyárthatók, csupán a szerszámfeleknél látható valami utómunkálati csiszolás, amely nem okoz szépséghibát.

 • Hogyan készítenek egy rotációs öntéssel buherált kajakot?

Elkészítenek egy ősmintát, majd arról egy bonyolult (akár 4-5 darabból álló) szerszámot leszednek. Maga a szerszám is kapásból kétféle lehet, de erről majd később. A kész szerszámot ezután oly módon kell forgatni felfűtött állapotban, hogy a beletolt legtöbbször por formájú polimer-granulátum egyenletesen szét tudjon olvadni a szerszámtest belsejében. Az ilyen forgatásokat két egymásra merőleges tengely segítségével érik el. A fordulatszám a percenkénti 30-at sosem lépheti túl, de általában 10-15 szokott lenni nagyobb munkadaraboknál, így még mi magunk is barkácsolhatunk ilyet a kertben. A forgatás mellett a szerszám hőtágulására is vigyázni kell, mert fűteni és hűteni egyaránt kell majd az egész kasznit.

A szendvicselt szerkezethez a szerszámnak tudnia kell azt, hogy menet közben még két adagot (előbb a magot, majd utána a záróréteget) is be tudják adagolni a test belsejébe, hogy azok is rá tudjanak olvadni a kipörgetés közben a belső falra. Gázos lenne, ha egyszerre tumkolnák be mindhárom adagot (a külső és belső fal anyagát, meg a szendvicsanyagot), mert az adagokból kettő olvadáspontja azonos. A gyártás során a trükk az, hogy ki milyen módszert dolgozott ki a különböző olvadáspontú anyagok szerszámtestbe juttatására. A dolgok bonyolultságára utal az is, hogy a francia Rotomod (RTM) is csak az utóbbi években véglegesítette az azóta sikeresen szereplő öntési technológiáját.

 • A rotációs öntés gyengéi
  1. kis falvastagság (0.75 mm alatti) elérhetetlen ezzel a módszerrel, így sajnos az epoxikompozitok súly-szilárdság arányát nem érik el sosem;
  2. nem minden polimer alkalmas erre;
  3. a fúvásos módszerhez képest lassú.

Az olcsó szerszám és a kész kajaktestek nagyon kicsi belső feszültsége viszont mindenért kárpótol, többnyire ez utóbbinak köszönhető az is, hogy az így készült tengeri kajakok rendesen megtartják alakjukat szállítás közben is.

 • A rotációs öntés menete
  1. Kitakarítják a szerszámot, majd beletolják összezárás után a legkülső réteget meghatározó granulátum-port. Ez adja meg a kajak színét, mintázatát. Két ugyanolyan tarka kajak gyakorlatilag nem létezhet. A tarka hajók ugyanolyanok, mint a tarka tehenek: nincs két egyforma példány, bár génsebészek tehénnél már képesek előállítani két ugyanúgy tarkálló tehenet --- ebbe a témába inkább ne menjünk bele. Génsebészek két ugyanúgy tarkálló kajakot biztosan képtelenek lennének klónozással előállítani...
  2. A szerszámot felhevítik, közben kipörgetik, a két egymásra merőleges tengely 3D-ben megcsinálja odabent a granulátumnak a bulit oly mértékben, hogy az egyenletes terülés tökéletes legyen. Kisebb rücsköknél, csavarfejek benyúlásánál az ömledék valamivel vastagabb, szerencsére ez inkább előny mint hátrány.
  3. A szerszámot az első terülés után részlegesen megnyitják a cockpitnál, bezúzzák a szendvicsmagot, amely ugyanúgy szétterül, mint az első réteg, majd ugyanezt megteszik a legbelső harmadik adaggal is, ezt a réteget látjuk majd a kajaktest belsejében.
  4. A szerszámot ezek után folyamatos pörgetés mellett lehűtik, majd kiszedik és kézimunkával felszerelik rá a kötélbikákat, ülést meg egyebeket. A kötélbikák menetes részei már eleve bele kerülnek a hajóba néhány gyártónál, utómunka alig van. A végén a drágább kézimunka viszi fel a hajó árát a csillagos egekig.

A hűtés és fűtés alapján kétféle szerszám létezhet. A legegyszerűbb az egyfalú acéllemez, amelyet forgatnak és mást nem tud. Ezt kerekeken betolják egy szép nagy kamrába, amelyben megtörténik a fűtés és a vízpermetes hűtés. A másik szerszám már triplafalú, egyik falazat-üreg a fűtést szolgálja, másik üreg a hűtést, nyilván ennek üzemeltetése a legolcsóbb, mert kisebb az energiaigénye.

Néhány tízmillióból akár te is készíthetsz ilyen berendezéseket a gyümölcskertben a ribizlibokor mellett. Hajónként, kajakonként rászámolhatsz ugyanennyit, és megoldódnak a kajakos problémáid. Ha olcsón hozzájutsz a megfelelő polimer-granulátumhoz saját kis hulladékfeldolgozó üzemedből, akkor már csak versbe kell szedned munkád gyümölcsének fennkölt érzelmeit.

Mert a tengeri kajak az rotációsan öntve is jó.

Hozzászólások: