A klímaváltozás kifejezés már eleve rosszul hangzik, de egyes tengeri fajoknak még rosszabbul fog hangzani --- a szó szoros értelmében. A savasodás lehetővé teszi, hogy a hang hatékonyabban terjedjen a víz mélyén: 70 százalékkal nagyobb távot lesz képes megtenni. A bór ionok az alacsony frekvenciájú hangokat nyelik el, ám a savasodással csökken a számuk, így a hangnak könnyebb terjednie.

Ha 8,2-ről 0,6 egységgel csökken a jövőben az óceánok pH-értéke, akkor 60 százalékkal esik vissza a víz hangelnyelő-képessége. De ha a 0,3-as értéket vesszük, amit más tudósok emlegetnek a tengerek savasodásával foglalkozó, átfogóbb tanulmányaikban, akkor is a hangelnyelő-képesség 30 százalékos csökkenéséről beszélünk.

Ez óriási hatással lesz a tengeri emlősök közösségére. Főleg az emberi fülnél sokkal szélesebb hanghullámokat érzékelni képes delfinekre lehet megsemmisítő hatással a megnövekedett zaj, erre a következtetésre jutott Peter Brewer a Geophysical Research Letters nevű szaklapban. Lehetséges, hogy a jobb hangterjedés megkönnyíti a tengeri állatoknak, hogy távolról meghallják egymást, s ez új kommunikációs reflexeket fejleszt ki bennük.


delphin seakayak

A delfinek és az egyéb tengeri emlősök teljesen jámborak. Csak néha kajakkal megközelíthetetlenek. Egy átlagos sebességgel úszó delfint csak versenykajakkal lehet követni --- ha nem merül el hosszabb időre, hogy lerázzon bennünket...


Azonban a nemrég Oscar díjat nyert The Cove című dokumentumfilm már bemutatta, hogy a hangzavar halálos is lehet: az akváriumokban élő delfineknek a víz-cserélő rendszer állandó zúgása-zörgése okozott gyomorfekélyt és hajszolta őket öngyilkosságba. Az alacsony-frekvenciájú hang-lokátorokat eddig is kapcsolatba hozták a bálnák öngyilkos partra úszásaival, mely az elmúlt 40 évben megduplázódott - állítólag a hang kergette ki őket a vízből.

dolphins small

A legzajosabb területek a Japán-környéki tengerek, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi része és Alaszka partjai lesznek. A századfordulóra 40 tengeri emlősfajt érinthet a változás. Ha tömegesen pusztulnak el a hangzavartól, még tovább bonyolítják a tápláléklánc beláthatatlan változását, amelyet az óceáni savasodás már eleve beindított.

Hozzászólások: