,,Armerlite a könnyű és merev szerkezetet nyújt és megnövelt teljesítményt, könnyebb kezelhetőséggel, alacsony szállítási költségekkel, Nagyobb tárolási kapacitás kajakoknál, deformáció nélkül, mindezt megnövekedett élettartammal.''

Ennyit ír a robson a saját amerikai honlapján, megjegyezve, hogy az Armerlite-é a jövő. Ennyi volt a reklámszövege, most nézzük, mi van emögött, hogy valójában miből van az Armerlite, amely nem egy anyagnév, hanem csupán egy márkanév.

Vannak a kompozitszerkezetek. Ezek állnak egy- vagy több erősítőszálból és valamilyen mátrixanyagból, amely észtergyantától kezdve epoxin keresztül akár polietilén- vagy polipropilénből is lehet. E két utóbbit a legnehezebb a sűrű szálak közé egyenletesen bejuttatni, ráadásul hőre lágyuló anyag mindkettő, nem pedig hőre keményedők. (pl. epoxiból is van hőre lágyuló, de ebbe most ne menjünk bele...)

A polietilén- illetve polipropilén granulátumot (nagyon finom por alakban) egyenletesen bedolgozzák az erősítőszálak közé, majd a szerszámtestben egymáshoz préselik őket. Ehhez ha olyan a helyzet, még kompresszort sem kell használniuk, a felesleget a két szerszámfél összenyomásával egyszerűen kipréselik. Így készíti a Robson a lapátjait, melyhez a marketingesek hozzáadtak még egy lapáttal azzal, hogy az Armerlite név mögé berakták a technológiát, melyet halandó akor sem ért meg, ha leírják neki.

A probléma csupán az, hogy ezen gépsorokhoz nem kell különösebb szakember, így maga a termék olcsóbb lehetne, mint mondjuk a prepregből méregdrágán előállított kompozitszerkezet. De nem az. Ők is keresni akarnak akkor is, ha olcsóbban tudnák előállítani termékeiket.

Jómagam polipropilén mátrixszal biztosan nem foglalkoznék, mert megvannak ennek is a korlátai, melysokkal durvábbak, mint ahogy el tudnánk képzelni. Aki ebbe a technológiába belesétál, benne is ragad, kiszállni nem tud belőle.

Egyvalami azonban mellette szólna. Valóban többet jelent maga a technológia, mint csupán a rotációs öntéssel készült kajakoknál a granulátum eloszlatása. Ez valóban szálerősített műanyag, nem úgy, mint pl. az RTM PE kajakjai. Viszont bekerülnek az országba olyan kajakok a Robsontól, amibe ha egy élesebb szemű hosszirányban belenéz, olyan deformációkat lát, mintha Mariska néni a gyúródeszkán alakított volna egy nagyot a kenyértésztával. Erre bizony nem kaphatunk magyarázatot sem a gyártó honlapján, sem a magyarországi forgalmazójánál. Érdekes módon ugyanilyen hajók a rotációs öntésnél is keletkeznek, melynek oka az egyenletlen visszahűtés még a szerszámtestben.

Egyszóval maradok a saját magam által kevert gyantáknál, saját választású erősítőszálaknál, mert senkinek a hulladékában nem bízom már.

Hozzászólások: