×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Egy vízzel elárasztott beülőnyílással rendelkező kajakban elhelyezünk egy cockpitban úszó macskát. A macska nem érintkezik a kajak beülőperemével és nem ér le a lába.
Kérdés:
--- Mi történik?

Könnyebb a választ megsejteni akkor, ha adva van egy kétkarú mérleg, melynek egyik tálcáján fél pohár víz, másikon meg egy félberágott alma van, mely kicsit nehezebb, mint a pohár víz. Belemártjuk a pohár vízbe az ujjunkat oly módon, hogy nem érintjük annak falát, ujjunk mozdulatlan.

Megfigyelés:
A kajak belsejében az elárasztás vízvonala emelkedett, mióta bekerült a macska. A kajak (külső) vízvonala a macska víz alá merült részeinek függvényében változik, azaz nőtt a merülés egy macskányit!
Minél mélyebben búvárkodik a macska a saját toldalékaival a vízben (miközben a feje kint van), annál nagyobb lesz a víz felhajtó ereje a macskára nézve, az elárasztás vízvonala emelkedik --- és addig merül tovább a kajak, míg a két erő egyensúlyba nem kerül. A kajak többletmerülése azt fogja mutatni, hogy a macska milyen erővel nyomja az elárasztott cockpitban rekedt víz felületét.

Tehát kajakunk merülése változni fog, méghozzá egyensúlyi helyzetbe kerül a búvármacskával, hiába nem ér a lába a kajak belsejéhez. Ennyit a merülésről és a felhajtóerőről, a macskáról, a kajakról.
Most pedig vegyük ki a macskát és tekerjük valami textiltörölközőbe! (Később abból is vegyük ki, nem az Óegyiptomi Birodalomban vagyunk...)

Mi ennek a gyakorlati haszna?
Tegyük fel, hogy adott egy hajó, mely el lett árasztva vízzel, rakterei félig megteltek, a rakomány meg ott úszkál a rakterekbe áramlott víz felszínén. Cél az, hogy a mellvéden ne csapjon át több víz, azaz a szabadoldalmagasság növekedjen. Elméleti vonalon az összes úszó rakományt ki lehet dobni a hajó mellé, így a szabadoldal nagyobb lesz, a fenékszivattyúk meg hatásosabbak. Amikor mindez kész, rakomány vissza, majd irány a part. (Kissé vázlatosan írtam, a példa is degenerált. De ez nem baj, ha felfogtad --- bár erről kétségeim vannak...)

Hozzászólások: