×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy kajakod vagy lapátod, esetleg vízállónak reklámozott dobozod miből van, egy keveset lefűrészelve belőle megvizsgálhatod magadnak. Természetesen tisztában kell lenned azzal, hogy nem vagy vegyészmérnök, így diagnózisod defektes is lehet. Viszont talán fény derülhet némi simlire, ha úgy érzed hogy átb... átvertek.
A vizsgálat szemrevételezéssel valamint óvatos melegítéssel történik.
A műanyagot lánggal melegítik, ha megolvad, hőre lágyuló, ha nem, hőre keményedő. A hőre keményedők egy melegítési idő után ridegebbé válnak. A hőre lágyuló anyagok pedig hűtéskor teszik ugyanezt. A felhasználási terület szokta szentesíteni azt, hogy terméked miből készült.
polietilén
zsíros tapintású
polipropilén
száraz tapintású
polisztirol
erősen kormozó lánggal ég
polimetilmetakrilát
nem kormozó lánggal ég, gyümölcsös illatú
  • A láng elvétele után nem ég tovább:
poliamid
a lángban tartva hólyagosodik
polivinilklorid
a láng szélét zöldre festi
teflon
a lángban nehezen olvad
fenoplaszta
láng elvétele után elaszik és bakelitszagú
aminoplaszt
a lángban pattog, ammóniaszagú
poliészter
a lángban repedezik, andalítóan gyümölcsös szagú
epoxigyanta
a lángban nem repedező, szaru szagú

Külön érdekesség, hogy hiába ez a leírás a laikusok felé, bizonyos gyártók égésgátlót képesek keverni a polisztirolhoz, epoxigyantákhoz, majd hatalmas reklámokkal égésgátolt termékként adják tovább keverményeiket. Kimaradtak a listából az epoxigyantáknál durvább anyagok, a poliimid-gyanták és társaik, melyek igen magas hőmérsékleten térhálósodnak. A lista nem teljes, de magyarországi viszonylatban talán egy jó indulási pont, ha valaki kísérletezni akar.

Hozzászólások: