×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Budapest, 2008. 05. 29.
Az egykor nemes célok érdekében alapított Óbudai Hajógyár csontvázán, az Óbudai-szigeten folyamatosan megszűntek a kisebb sportlétesítmények. Nem véletlen. Míg ma, 2009-ben hatalmas botrányokkal zajlik a Sukoró környéki ingatlanpanama, Budapesten már sok-sok évvel ezelőtt elkezdődtek azok a folyaamatok, melyek 100-150 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.
Építik Óbudán az izraeli kaszinót --- Tarlós segítségével, 20 év monopóliummal --- mert megérdemeljük.
Az alábbi cikkbegyűjtés annak érdekében történt, hogy itt is legyen egy tükrözés, ha az eredeti forrás később véletlenül megszűnne...

Megnyerte a Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziós pályázatot az izraeli Álomsziget Entertainment Zrt., ennek értelmében a társaság és a szaktárca 60 napig egyeztetnek a szerződés részleteiről. Ha meg tudnak állapodni, úgy legalább 20 évig ez lesz az egyetlen első kategóriás kaszinó a fővárosban, illetve Pest megyében.

Rajtengedélyt kapott a Hajógyári-szigetre tervezett az Álom Sziget részeként megvalósuló zsidó érdekeltségű kaszinó megépítéséhez az izraeli Plaza Centers tulajdonában lévő társaság. Az óriáskaszinó területe 35-40 ezer négyzetméter lesz, ahova 200 kártyaasztalt és akár több ezer nyerőgépet állítanak be. A héber gazdasági megszállást Tarlós István, Óbuda akkori polgármestere is segítette.

A lobbi idején a Főpolgármesteri Hivatalban az is elhangzott, hogy a III. kerületi önkormányzatnak is jóvá kell hagynia a tervet, különben a főváros nem tud mit kezdeni az izraeli javaslattal. Ekkor még Tarlós István volt Óbuda polgármestere, ekkoriban született az a III. kerületi döntés, hogy ha a főváros jóváhagyja, akkor a III. kerület is elfogadja az Álomsziget terveit.

A kizárólagos engedély 20 évre szól a koncessziós szerződés aláírásától, ami opcionálisan 10 évvel meghosszabbítható, a törvény előírása szerint ugyanis a kaszinó paraméterei megfelelnek az első kategóriás kaszinókkal szemben támasztott követelményeknek. Erre az időre a magyar kormány vállalta, hogy ekkora méretű kaszinó megnyitását nem engedélyezi Budapesten, illetve Pest megyében, a zsidók tehát ebben az iparágban is monopolhelyzetet élvezhetnek majd.

A most kihirdetett döntés csak a Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziós pályázat megnyeréséről szól, a törvény szerint a nyertes Álomsziget Entertainment Zrt. és a tárca mostantól 60 napig tárgyalhat a részletekről, ezután írják alá a koncessziós szerződést. A tervek szerint a kaszinó legkorábban 2012-ben nyithatja meg kapuit.

A Hajógyári-sziget déli szigetcsúcsán 2003-ban adott el 4,6 milliárd forintért az ÁPV Rt.-től az egykori hajógyár területéből egy 32 hektáros részt. A hajógyári vagyonkezelő társaság 66 százalékos állami tulajdonrészét az izraeli Plaza Centers vásárolta meg. A 400 milliárd forint értékű magánbefektetés keretében a kaszinó mellett többek között szálloda, konferencia- és wellnessközpont, múzeumok, bevásárlóközpont és kiskereskedelmi egységek épülnek.

A Peresz által is kimondott felvásárlás eme beruházásának megvalósítását késleltetheti, hogy régészeti feltárásokat kell végezni, a szigeten találhatóak ugyanis a római kori Hadrianus-palota romjai. Az ehhez esetlegesen kapcsolódó leletek felkutatására most végzik a megelőző feltárásokat.
(Forrás: Index)

Hozzászólások: