×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

2006.: Budapest igent mondott a Hajógyári-szigeti luxusberuházásra. Az alábbiakbn nézzük meg, hogy a hajógyártásra alkalmas fővárosi területeinket hogyan szeretnék Las Vegassá alakítani! A Velencei-tavi Sukoró ugyan ,,csupán'' természetvédelmi terület és sportcentrum, az Óbudai Hajógyári-sziget viszont valami egészen más...

Törvénytelenül és a zöldterületeket pusztítva egyezik bele a fővárosi önkormányzat a Hajógyári-sziget beépítésébe. Zsinka szerint a városházi pártokat megvásárolta a befektető Plaza Centers. A Fővárosi Közgyűlés zöld utat adott az óbudai önkormányzat tervének, hogy a Hajógyári-sziget déli részén, az egykori gyár területén magánberuházásból szálloda, konferenciaközpont, apartmanok, kaszinó, wellnessközpont, valamint sportpályák épüljenek.
obudai_szigetterv


Az Álomsziget Kft. és az izraeli Plaza Centers a Hajógyári-szigetre tervezett 400 milliárdos szálloda, kongresszusi központ és szórakoztató negyed beruházása váltotta ki a legélesebb reakciókat a közgyűlésben. A beruházó 14 és fél milliárd forint értékű közcélú fejlesztést is vállalt, így a többi közt árvízvédelmi létesítményeket épít, és elvégezteti a Hadrianus palota régészeti feltárását. A fejlesztés nem érinti a nyaranta megrendezett Diáksziget területét. A fővárosi Fidesz és MIÉP-frakció nem támogatta az előterjesztés elfogadását, ám a többség egyetértett a tervvel. Ezzel a főváros zöld utat adott a magánbefektetői beruházás megvalósítására.

Az előző ülésen környezetvédő szervezetek tiltakoztak a túlzott beépítést előirányzó környezetvédelmi szempontból aggályos beruházás ellen. Ennek hatására elhalasztották a szabályozási tervvel kapcsolatos egyetértés kinyilvánítását.

Demszky Gábor főpolgármester korábban arról tájékoztatott, hogy rávették a külföldi beruházót a beépítési arány csökkentésére és 14,5 milliárdos közcélú beruházásra, valamint a Hadrianus palota romjainak feltárására és az ígéretek garanciáit is beépítenék a megállapodásba.

A közgyűlésen ellenzéki képviselők környezetvédelmi, közlekedési szempontból is bírálták a beruházást, de az alapkoncepciójával sem értettek egyet. A vitát gyorsan lezárták.

Zsinka László, a MIÉP-Jobbik frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be egyebek mellett, hogy szerinte és örökségvédelmi szakértők szerint is törvényellenes a római kori Hadrianus palota eladása. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ezt követő tájékoztatóján egyebek mellett azt hangoztatta: a Hadrianus palota területére nem vonatkozna a fejlesztés.

(Forrás: MR)

Hozzászólások: