×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

2008. decemberében még nem létezett a tengerikajak.info portál, csak az alapötlet. A most következő hír viszont abból az időből származik, így kitesszük közérdekű olvasmányként. Sokakban ez egy dunai vízitúra lefújásával végződhet, esetleg valami útvonal-módosítással. Tény, hogy ha bizonyos déli sötét erők nagyobb hajókat fosztanak ki, nem riad(hat)nak vissza vízitúrázóktól sem, különösen, ha megjelennének 5-6 tengeri kajakkal valami elhagyatott parton...


A szerb rendőrség szerint az utóbbi két esztendőben a Duna szerbiai szakaszán áthaladó hajók ellen csak négy lopást jelentettek be, ebből hármat a belügy fel is derített. Ezzel szemben a bolgár médiumok 38 kalóztámadásról adtak hírt, valamennyit a bolgár szállítóhajók ellen követték el. Ezeknek a forrásoknak azonban arról is tudomásuk van, hogy támadások értek ukrán hajókat is, ám erről pontosabb adataik nincsenek.
A szerb sajtóban is közzétett bolgár nyilatkozatok szerint a múlt hónapban például a szmederevói (Szendrő) kikötőben fegyveresek nyomultak fel egy bolgár hajóra, és a legénység egyik ellenálló tagját egyszerűen a vízbe dobták. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett.
Ivan Ivanov, a BRS bolgár folyamhajózási társaság igazgatója szerint a dunai kalózok mind agresszívabbak, s támadásaik veszélybe sodorják a legénység tagjainak életét. Szerinte a szállítóvállalat eddig mintegy ezer eurós kért szenvedett hajónként.
A fosztogatás miatt a hajó is károsodást szenved, hiszen nemcsak a rakomány vagy az üzemanyag egy részét viszik el, hanem sokszor a vezetékeket is letépik. Jelenleg hat hajójuk vár javításra a szmederevói kikötőben.
Hraniszlav Mirkovics, a szmederevói révkapitányság vezetője kijelentette, hogy sok hajót őrizetlenül hagynak. Nemcsak a biztonságiak hiányoznak róla, hanem még a legénység tagjai sem tartózkodnak a fedélzeten. Szerinte a hajózási törvény értelmében a tulajdonosnak kell gondoskodnia a hajó biztonságáról, a révkapitányságnak ebben nincs semmi szerepe, az ügyeket pedig a rendőrségnek kell jelenteni, hangoztatta Mirkovics.
A fosztogatások leginkább éjszaka történnek többnyire a kovini (Kevevára, Vajdaság) hídnál. Ez a híd köti össze Dél-Bánátot Szerbiával, illetve Kovint Szmederevóval. A rendőrség állítólag nem is tud beavatkozni, mert külön folyamőrség nincs, a belügy nem is rendelkezik járőrcsónakokkal.
(Forrás: FH)

Hozzászólások:

contentmap_plugin