×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Szlovénia, Soca folyó, 2008 nyarán...

Tudtuk mindig, hogy helyi érdekeltségű túraszervező csapatok saját piacuk féltése érdekében mindent megtesznek azért, hogy egyes magyar- és egyéb nemzetiségű cégek ne rontsák saját piaci légterüket. Azonban ez néha odáig fajul, hogy az embernek hányingere támad. Az alábbi intelem szintén valós eseményeken alapul, de személyneveket nem írok ide, mert bizonyos pszichotikus tünetek miatt ezt nem érdemlik meg.

----------------

Soca folyón ha valahol (Camp Trnovo) kiszállsz, és leereszted vadvízi hajódat vagy hajóidat, könnyen számíthatsz arra, hogy ha valami embernek látszó tárgynak útjában állsz, egyszerűen minden előzetes figyelmeztetés nélkül mikrobuszával átgázolnak rajta még akkor is, ha az valójában nincs útjában. A ,,what a fuck, sucker..?'' stílusú, indokoltan szerény (hiszen nem vagy őslakos) érdeklődő kérdésre válogatott ömlengést okád eléd az elkövető puhatestű, melyet támadásra kész leopárd módjára ad elő.

Tulajdonképpen semmit sem tehetsz, hívhatod a helyi rendőrséget, lefényképezheted az autóját, a fejét (azaz a szájnyílása körüli gumót, melyben a vegetatív rendszerén kívül nincs semmi) stb.

...csak van itt egy bibi.

Ha a saját túratársaid, akikkel lejöttél a folyón, valami extra betegség (pl. nárcisztikus személyiségzavar, borderline) miatt nem állnak melléd, sót még téged támadnak --- mondván hogy igaza van a helyi izomagyúnak ---, akkor nem a helyi szlovén izomagyút, hanem ezt az ősférget kell kifilézned a lapátoddal, amiért gyermekkori lelki sérüléseit képtelen volt időben kezeltetni. Ő ugyanis véletlenül sem állna melléd még rendőrségi tanuskodás esetén sem, akkor sem, ha még az ő hajóján is átgázolt (márpedig valóban átgázolt) ugyanaz a leopárdagyú szlovén puhatestű szervrendszer-összesség.

Tanulság

Válogasd meg, kikkel mész vadvízi túrára, mert ha rosszul cselekszel, az emberi játszmák eltanulásával, (személyiségzavar esetén elfertőződésével) te is olyanná válhatsz, hogy kritikus helyzetben ép elmével rendelkező embernek kifordul a bele a hányingertől. (Grabner hajódnak meg a szelepe törik el...)

Azt is válogasd meg, hogy milyen körülmények között kötsz ki, hogyan pakolod össze magad. Legyen első a hajód és a lapátod, mert sosem tudhatod, hogy mi várhat rád, még akár macskaként érdeklődő cigányok is körbevehetnek mondjuk Szlovákiában vagy a Tisza partján...)

Még egy kis apróság Egy túravezetőnek nem csupán a testi épségért kell felelnie (mint ahogy azt a hazai vízi túravezető szabályzatban megtanultuk), hanem a hazaindulás pillanatáig (az autókba bepakolásig) mindenkinek még a felszereléséért, hajójáért is felelőssége van --- ha jogilag nem is (mert megírták a kiskaput, miszerint a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt), erkölcsileg mindenképp.
Próbáljunk elképzelni egy olyan túravezetőt, kinek túráin egynél több baleset is előfordult --- mert képtelen volt időben ott lenni ahol kellett volna ---, és folyamatosan minden évben születnek olyan emberek, akik megfogadják: ,,vele többet sehova...'' Rábíznánk egy ilyenre életünket és egyben saját testünk meghosszabbításaként átmenetileg üzemelő hajónkat, lapátunkat --- azaz anyagi értékeinket?
Aki pedig szándékosan arra játszik, hogy bizonyos személyes okok miatt ki akar filézni valakit, az nem nevezhető túravezetőnek (főleg vadvízinek nem), mert életveszélyes helyzeteket képes előállítani a betegesen rivalizáló stílusa miatt.
Széchenyi fogalmazott meg erre egy szép dolgot, melyet szó szerint hirtelen nem tudnék idézni. Valahogy így hangzik:
,,A tehetségtelen, és emiatt összeférhetetlen emberekkel csak összeférhetetlenek lehetünk.''
Ugyanezt Latinovics is megfogalmazta, könnyen előfordulhat, hogy Széchenyitől származtatva, így megfogalmazhatjuk a magunkét is:
Az időben nem kikezelt személyiségzavar miatt túravezetésre alkalmatlan, és ebből eredő komplexusai miatt összeférhetetlen emberekkel nem lehetünk összeférhetők. --- á'la tengerikajak.info, jó étvágyat!

Hozzászólások: