Vis tengerikajak tura
Endru túrakiírása!
VIS sziget, tengeri kajaktúra a kontinenstől igen távol...
A sziget méltán legnépszerűbb túránk, különlegessége a nagyon hányattatott múltja miatt van.
Pár érdekesség:
1989-ig nem lehetett partra szállni, mert katonai terület volt. Már az ókorban is stratégai jelentősségű volt, aki birtokolta, az ellenőrizhette az adriai kereskedelmet.

Teuta városállam, görög sziget (itt őrizték Aphrodité szobrát), olasz sziget, francia sziget, római, velencei sőt rövid ideig angol tulajdon is.
A partoktól a legtávolabb eső nagy sziget, ezért tengeri kajakjainkat felpakolva a kocsikra Split kikötőjében kompra ülünk. Behajózunk Vis városába, ahol a 2500 lakosú város az Adria számomra legszebb fekvésű kikötőjét rejti.

A túra során gyönyörűbbnél gyönyörűbb öblökben alszunk; beevezünk többször a föld alá kajakjainkkal --- így Tito volt tengeralattjáró-parkolójába, a Kék barlangba (meg lehet fordulni a barlangban a kajakkal, akkora), a teremszerű zöld barlangba; az utolsó Adrián látott barátfóka vaksötét föld alatti barlangjába fejlámpákkal. Ereszkedünk a föld alá Tito elhagyott bunkereibe.

Sétálunk Komiza hófehér kubisztikus városában, az éjszakában, a helyi Plavac vörösbort kóstolgatva. Átevezünk Visevo és Ravnik szigetére, fürdünk a szigetek összes eldugott homokpadján.

A végén a legmelegebb homokos strandon egy sült halas kerti partival búcsúzunk e különös szigettől.

Hozzászólások:

contentmap_plugin

Helyszínekkel kapcsolatos írások

contentmap_module