Itt kereshetsz témakörönként mindenféle írásokat. Ahány címet itt alant találsz, abban a témában sok írást olvashatsz. Klikkelgess...
Ok nélkül nem keveredtél ide.
Ha tengeri kajakokkal, kajakozással kapcsolatosan információt keresel, valószínűleg kendőzetlenül megtalálod majd. A kajakok vásárlásától a meteorológiai térképeken át a hajóépítésig mindenféléről olvashatsz különböző megvilágításban.
Ha a komolyabb hajószerkezettani írásoknál elakadsz vagy egyszerűen eltévedsz, a főoldalon egy külön tematika szerinti segítséget találhatsz.
Egyvalamit sose feledj: mindennek oka van, még annak is, hogy ez az oldal olyan, amilyen. Ha épít, már megérte hogy van.
Reggel felébredsz, a hajnali napfény nemsokára feléleszti a kabócákat. Most megelőzted őket ismét... Körülnézel. Matracod mellett karnyújtásnyira a kajakod. Kiveszed az este előkészített halkonzervedet, közben nézed a kikötőben a jachtost, aki a reggeli szokásos NAVTEX-adás vétele után elindul útjára. Úgy néz ki, nincs odakinn semmi rázós számára.

Fél óra sem telt el, máris menetkészen állsz és tolod be a kajakodat az enyhe hullámzástól fodros vízre, miközben egy sirállyal hadakozol, aki a szemetes zsákodat túrta egész éjjel néhány kacsa és galamb segédkezésével. Most is el akarja rabolni, de nem adod neki. Már a hajódban vagy, iszol egy kortyot, megigazítod magad előtt a térképet, térdeddel befeszíted magad az ülésre, egy pillantást vetsz a gömbkompaszra hogy ép-e még és elindulsz következő célod felé. Semmi sem állíthat meg. Egy tengeri kajakos vagy.

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.
Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.
Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
 • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
 • -- egymásért kiálló közösségre.
 • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
 • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
 • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.
Nagyon rövid bevezetés azoknak, akik még nem voltak tengeri kajaktúrán...
Ha valaki tengeren evez, esetleg túrázik, vándorol, sokféle valószínűtlennek tűnő állapotban lehet része. Ezen állapotok meghatározzák a felszereltség és fizikai, szellemi felkészülés mértékét -- de persze a dolgok nem ennyire bonyolultak, csak ha azzá tesszük. Alábbiakban néhány még 2005-2008 között íródott cikket olvashatsz, melyeket saját barátaimnak írtam első túrájuk előtt amolyan lágy agymosásként. (A szuperbizarr káromkodásokat kiszűrtem belőlük)
Olyan felszerelésekről, eljárásokról, technikákról lesz szó, amely ugyan megkülönbözteti a tengeri kajakost a belvízitől, de nem teszi egyértelműen istenszerűvé. Ez annyit jelent, hogy hiába van rajtad minden technológia, ha idióta vagy, mindenképpen elpusztulsz.
Mentőmellények, vészhelyzeti jeladók, radarreflektorok, hogyan néz ki egy helikopteres mentés, milyen egy SAR (Search And Rescue) Mentőhajó --- nos, ilyenekről olvashatsz itt.
Amit máshol szabad, nálunk nem. A Hajózási Szabályzat tiltott szakasza sportcélú vízijárművek részére: ez a jégzajlásban történő kajakozás.
Olyan kajakokkal, melyeket az eszkimók találtak fel a sarki jeges vízben történő vadászatra és halászatra, az nálunk extrém sport, ráadásul azon extrém sport, amely ,,életveszélyes'', egyben tiltott is. 2012-ben hatóságilag megtiltották nekem, hogy ezt népszerűsítsem, így légy szíves, számodra ez ne legyen népszerű!
Alábbiakban teljes szigorral leírom, mikre számíthat aki kimegy, milyen gyakorlati veszélyekkel jár valójában. Ami pedig a legfontosabb: ha először mész, mindig legyen valaki, aki már tapasztalattal rendelkezik! Ha nincs ilyen, ne szállj vízre!
Homéroszi földrajz, Atlantis, váltószámok, a világtörténelem legsúlyosabb tengeri katasztrófája --- meg még ami érdekes és olvasmányos lehet. Idegesítő írások itt nincsenek, kávézhatsz is közben.
A válogatás a következő szűrés alapján készült:
 1. Az írás saját szellemi épülésünkhöz szükséges?
 2. Tudásunk valamely kevésbé meddő szegletét fejleszti?
 3. Hasznára van egyáltalán valakinek a gyűjtemény?
 4. Az írások esetleg építő jellegűek?
 5. Legalább szórakoztat...?
Tengeri- és vadvízi hajók esetében a nagyszámú eladás nem elhanyagolható, mert a csúcskategóriás hajókat valamiből elő is kell állítani. Néha kijön a piacon egy olcsóbb árkategóriájú, de árához képest borzasztóan jó menettulajdonságú hajó. Ezt úgy adják el, hogy a felszereltségét igénytelenné építik. (Ezt kis ráfordítással profivá varázsolhatunk házilag is.) Ha szerencséd van, ráismersz ezekre a kajakokra segítség nélkül is, ha nincs, kénytelen vagy a forgalmazóra, vagy kajakos társaid befolyásolására hagyatkozni (nem tudom, melyik a rosszabb). Amúgy manapság már a hazai gyártók is igen jó, nemzetközi színvonalú hajókat építenek.
A bonyodalom ott kezdődik, amikor egy igénytelen menettulajdonságú és anyagú hajótestet profi módon felszerelve adnak el csillogó-villogó deckkel. A többség a decket nézi és nem a héjat, annak anyagát, a látszatra ad és nem arra, hogy mi van a vízvonal alatt. Kijelenthetjük, hogy a többség bizony hülye (amivel lelke mélyén mindenki tisztában van), de néhány szépirodalmi írással teszünk itt az ellen, hogy ez az állapot ne legyen tartós.
Nem elég megnézni egy eladásokra optimalizált kajak-katalógust, majd sík vízen kipróbálni. Szükséges az is, hogy teljes terheléssel (csomagokkal) hullámos vízen is haladjunk vele, méghozzá legalább egy egyhetes tengeri kajaktúra alkalmával. Ilyenre eddig az országban nagyon kevés cég specializálódott. Természetesen azt is hozzá kell tennünk, hogy egy ilyen átfogóbb tesztjellegű út csak a különleges túrakajakok esetén javasolt, melyeknél valóban fontosnak tartjuk a követelményeink meglétét. Tudnunk kell, mit akarunk tudni...
A tesztnapokat tudomásom szerint Nagy Endre (Endru) találta ki, elég sok tesztnapjára elmentem. Amikor látszott hogy ez üzletileg bejön neki, ráállt erre a Mountex, majd Bakó is összehívta a Balatonon a hazai gyártókat. Ma már mindenki saját honlapján hirdeti a tesztnapjait.
Egyszerre az összes gyártó, forgalmazó soha sem jelent meg egy helyen. Félnek a megmérettetéstől, vagy valami anyagi indíttatású elemi utálat burjánzik? Sosem jövök rá.
Ebben a kategóriában olyan egyéni sportteljesítményekről lesz szó, melyek szégyenletes módon nem szerepelnek sűrűn a magyarországi ,,médiában'', ahol inkább ún. celebek és egyéb ,,gender nonkomform'' véglények uralják az agymosás műsorszóró fellegvárait.
Röviden elsőre ennyit, ami talán elég is...
2016 --- amikor előre senki sem tudja, mit fogok tenni és merre megyek.

2016 június 11-én a budapesti Margitszigetről elindultam egy telitömött, saját tervezésű és építésű kajakkal lefelé a Dunán. Csak nagyon kevesen tudták, hogy nem csupán a Gemencig megyek.
Mindent azonban még ma sem tud senki. Oka ennek olyan személyek magyarországi léte, akik az indulásomig gátoltak a munkáimban. Rengetegen voltak, csupán a rosszindulat dolgozott bennük a személyiségzavaraikkal együtt.
Utam dinamikusan alakul és egyáltalán nem én döntöm el a nyomvonalam mibenlétét, hanem a sors, melyet az indulásom alapozott meg.

A jelenlegi térképen látható nyomvonalakat, útpontokat utólag frissítem. Amint egy nagyobb szakasz elérte teljességét, azonnal jelezni fogom.
A hajószerkezettani kérdésekben az írásokat aszerint csoportosítjuk, hogy a legtöbb tengeri- esetleg vadvízi kajakost is érdekelje. Fontos ez azért, hogy egy több százezres tengeri kajak megvásárlása kapcsán a gyártó marketingese ne tudjon (annyira) átverni mindenféle csillogó-villogó grafikonokkal, melyek pl. stabilitásról és sebességről (összellenállásról) szólnak ugyan, de mosópor-reklám szinten.
Mi egy tengeri kajakot nem mosóporként szeretnénk élvezni és kiélvezni --- így egy komolyabb megközelítéssel kell szemlélnünk a gyárak katalógusai által nyújtott jérce soványságú információhalmazt.
Nem elég megnézni egy eladásokra optimalizált kajak-katalógust, majd sík vízen kipróbálni magát a kajakot, szükséges az is, hogy teljes terheléssel (csomagokkal) hullámos vízen is haladjunk vele, méghozzá legalább egy egyhetes tengeri kajaktúra alkalmával. Ekkor megtapasztalhatjuk saját bőrünkön, mire is képes a megvásárlásra szánt hajó.
--- Vajon tudjuk-e, hogy mindent megnéztünk, megtapasztaltunk, ami nekünk kell?
--- Ha igen, akkor értjük-e azt, rendelkezünk-e olyan ismeretekkel, melyek segítségével fel tudunk tenni kérdéseket?
Ennek szellemében kezdjük el a hajószerkezettani ismereteink bővítését, elsősorban a szakkifejezések tárgyalásával, melyek segítenek komolyabb szakszavak megértését is. Tapasztalatból tudom, hogy ezek nagy részével hazai kereskedők, hajóépítők sincsenek tisztában.

Biztosan érezhető egy idő múlva, hogy ha a kajakgyártók eladási katalógusaiba bizonyos adatok bekerülnének (például az összes hidrosztatikai adat), sokkal többet tudnánk megmondani a hajóról, kajakról még a próbaút előtt. Sokkal jobban, alaposabban össze tudnánk hasonlítani kajakokat csupán számok, arányok, arányok arányai alapján, nem kellene a szubjektív beállítottságú ,,megmondóemberekre'' hallgatni, akik sajnos esetleg azt sem tudják, mikor miről beszélnek --- persze teszik mindezt csupa jóindulattal, mert semmi okuk a vészt hozni ránk. Mindenkit meg kell hallgatnunk, de tudnunk kell önálló objektívebb véleményt is alkotni, ez meg elméleti tudás megszerzése nélkül nem megy, hiába van gyakorlatunk a kajakok, hajók lelki élete terén.
Azonban a gyártók sem ezek mindegyikét (csak egy részét), sem a stabilitásokra, ellenállásokra vonatkozó adatokat sem tüntetik fel sehol. A dolgokat nem csupán abban kell keresnünk, hogy esetleg hülyének néznek minket (valljuk be, sokszor joggal), hanem abban is, hogy még a gyártók is az eladásra vannak ösztönözve, a fogyasztói társadalom mozgatói rugdossák őket. Az meg végképp más kérdés, hogy esetleg azért nem tüntetik fel a hidrosztatikai adatokat, mert nem ők tervezték a hajót --- vagy mert a tervező külön díjat kért volna érte, azt meg a végfelhasználó még pindurka darabban sem fizette volna meg fölfelé, hiszen azt sem tudja mi az...

1

 • Pontok
  • Rendszersúlypont
  • Metacentrum
  • Fixpont
  • Vízkiszorítási súlypont
  • Laterálfelület középpontja
  • Oldalszélnek kitett felület súlypontja
 • -- Hasábos teltség
 • -- Hengeres teltség
 • -- Vízvonalteltség
 • -- Főbordametszeti teltség
 • -- Laterálfelületi teltség
 • -- Vízvonalterület teltsége
 • -- Szélnek kitett felület teltsége

,,Amit nem értesz, az veszélyforrás.''
(Larry Niven)

Elsősorban elméleti dolgok a tengeri kajakokról, és általában a hajókról. Ne ijedj meg, ha itt többről van szó, mint amit eddig a fürdőkádban láttál, amikor beleültél és emelkedett a vízszint! Egy másik jótanács: bele se olvass, míg a hajószerkezettani alapokat át nem olvasod!
A fordulékonyság és az iránystabilitás együttes professzionális szintű megkövetelése egy kajaktól nem lehetséges, hiszen a két követelmény ellentétes. Bár voltak és vannak kísérletek e kettő egyesítésére, a kínált ,,termékek'' inkább a fogyasztásunkat növelik szkegek, kormánylapátok különféle megjelenéséban még akkor is, ha különösebb szükség nem lenne rá. Borzasztóan nagy hullámok közt bizonyítottan nem a kormánylapát számít, különösen akkor, ha a kajak hátsó másfél métere vizet sem fog (lásd a mellékelt szemléltető ábrát). Az egyetlen, amikor fontos szerepet kap egy szkeg (kormánylapát), az egy kajakos versenyző esete, amikor a K1-es iránytartásának korrigálására a lábait használja a lapát helyett, törekedve arra, hogy a lapáttal kizárólag az előrehaladást biztosítsa.
Kormánylapát versus szkeg, vagy mindkettő egyszerre, esetleg egyik sincs a hajón --- nos, ez mindig vallásháborút robbanthat ki, de igazán alaposan csak ritkán magyarázzák meg álláspontjukat a kajakosok.
Ha valahol elbillen valami, akkor többnyire elborul, kivéve, ha az egy macska. De maradjunk inkább a tárgyaknál! Ha a tárgy ki van kötve valahova, akkor nem borul, a kötél meggátolja, visszabillen. Ha leng a tárgy, akkor nyomaték hatására belendül és folyamatosan leng egy ideig egy tengely körül. Ha gumikötélen leng, akkor pályája ,,nyúlik'' is. Ha vízen van a tárgy és billenő nyomaték éri (pl. oldalról átcsap kajakodon egy törőhullám), akkor --- tekintettel arra, hogy a hajó mechanikailag egy lengő tartó --- lengeni kezd a fentiek bonyolultságán túl még komplikáltabban. Igen ám, de milyen és hányféle nyomaték hatására? Itt kezd eldurvulni a helyzet, ráadásul mindez hozzájárul az összellenállás növekedéséhez, így egyáltalán nem mindegy, melyik nyomaték hatására hogyan viselkedik a héj.
Legelső tárgyaláskor vehetjük a billenő nyomaték után a merülő lengéseket, majd a bukdácsoló lengéseken át eljuthatunk a harántirányú lengésekig, végül a csellengésig (kacsázásnak is hívják), mely utóbbi egy függőleges tengely körül történik, hozzájárulva az iránystabilitáshoz vagy a szlalomképességhez. Mellékesen ez az egyetlen lengés, amely csak haladó hajótestnél figyelhető meg, amikor hosszirányú mozgásban vagyunk kajakunkkal.
Úgy képzelhetjük el mindezt egyszerűen, hogy a hajótesten (vagy a közelében) van néhány átmenő (vagy kitérő) egyenes, melyek helyzete, dőlésszöge állandóan változhat, és ezek körül bizonyos (szintén változó) nyomaték hatására kialakulnak a lengések. Ezeket pedig még modellezni is lehet, álomszerűen sikeres szimulációkkal.

A kajak az egyik olyan ritka vízkiszorításos (deplacement) hajó, amely a testsebességén túl is hajtható.

A sebesség egyedül a kajakos fizikumától függ. Minél nagyobb egy hajó ellenállása a nagyobb sebességnél, annál hamarabb fárad el a kajakos. Kis sebességnél egy K1-es összellenállása azonos egy túrakajakéval, ez egyértelműen lekövethető a Kaper-algoritmussal.
Sosem beszélhetünk csupán sebességről egy kajaknál (hogy gyors vagy sem), hanem összetettebben kell nézelődnünk --- csak sajnos erre legtöbben lusták és értetlenül bámulnak, ha valaki megemlíti.
Alábbiakban tehát az összellenállás ami bennünket érdekel, méghozzá a sebesség függvényében.
A hajók szilárdsága nem csupán a test anyagától, annak szerkezetététől (rétegrendjétől) függ, hanem a teljes hajótest alaki (formai) kialakításától, kompozithajóknál a héj és a deck összeillesztési technológiájátol és egyéb varázslatoktól.
Bármit elhanyagolunk az építésnél, az könnyen megmutatkozhat az első sérülésnél, amely a szilárdság jérce soványságára utal.
Ha egy hajó rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy a külső, zavaró hatásokat úszáshelyzete megváltoztatása árán kiegyensúlyozza, majd a zavaró hatás megszűnése után vissza tudja nyerni eredeti úszáshelyzetét, stabilnak mondjuk.
Emberi erővel hajtott hajónál ugyanezt úgy kell értelmezni, hogy beleszámítjuk a teljes személyzet összsúlyát, technikai tudását, összérzékszervi tapasztalatait, és magát a lapátot.

,,Jó és becsületes szakembereket más területen sem könnyű találni, de a kihalásra kényszerített hajóépítésben szinte lehetetlen. A hajóépítés komoly, összetett szaktudást igénylő mesterség, amelyet csak évtizedek alatt lehet jól elsajátítani.''
Kopár István

A hajók elsődlegesen (rendeltetésüket tekintve) szállítóeszközök. Testük tömege lényegében holttömeg, ami a hasznos hordképesség értékét csökkenti. A hajóépítők feladata ezért a kellő stabilitás biztosítása úgy, hogy a szilárdsági elemeknek az össztömege a lehető legkisebb legyen. Ha ezt nem megfelelően érik el, kisebb többlet erőhatások esetén akár hajószerencsétlenségek is előfordulhatnak, tehát nem mindegy, hogy egy hajót milyen körülményekre terveznek. A hajótest szerkezetének tömege a hasznos terheléshez viszonyítva a hajó gazdaságosságának egyik fokmérője, és ennek kedvező arányaira való törekvés indokolja azt, hogy a hajó szerkezeti elemeiben viszonylag nagy feszültségeket engednek meg. Ezen feszültségek megfelelő megválasztása alapos munkát igényel, mert nem csupán a szerkezetek önálló szilárdságát kell kiszámítani, hanem az összevont szerkezeti elemek összhatását is. A hajótest szerkezeti elemeinél tehát egyetlen túlméretezett elem már nem gazdaságos --- ha a dolgoknak az anyagi oldalát nézzük. Viszont ha a biztonságra törekszünk, akkor a hajótestet ahol túl kell méreteznünk, ott túl kell méreteznünk. (Gondolhatunk itt mondjuk egy árbocra a déli óceánokon, vagy egy hosszabb útra tervezett tengeri kajaknál a héjszerkezetre, gerincvonalra...)
Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.
C élspecifikus CAD-rendszerektől az újfajta anyagokon keresztül a hajóépítésig, kajakgyártásig a kellő brutalitással. Vannak olyan mozaikszavak, anyagok, technológiák a hajók eladási katalógusaiban, amelyekről elsőre a halandóknak gőzük sincs.
Kísérletet teszünk arra, hogy itt mindegyiket elkapjuk és kivesézzük.
Alaposan.
Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.
Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...
A mai Magyarországon egyes túraszervező cégek oly módon rivalizálnak egymással, hogy feljelentéseket tesznek mindenféle idegenforgalmi- és egyéb törvényeket villantgatva egymás ellen. Teszik mindezt úgy, hogy egy teljesen semleges weboldal (tengerikajak.info) webes tartalmát használják az ügyirat mellékleteként. Gratulálunk.
Kis országban élünk, így ezen nevezetes események résztvevőit és elindítóit nem nehéz kitalálni, különösen akkor, ha ismerjük az anyagi indíttatású kontraszelekció fogalmát. A dolog érdekessége, hogy az ominózus eset idejében valami elmebeteg betámadta ezt a honlapot. Remélem kielégítő volt számára, hogy egy ideig nem kapcsoltuk vissza, kívánom neki, hogy egész életében csak ilyenekre élvezzen mondjuk a Fővárosi Állatkert növényházában a kaktuszok között egy hosszában repedező mankóra támaszkodva.
Szóval mindent félretéve álljon itt alant néhány túra az archívumból, esetleg néhány új, amit vegyél nyugodtan egy költeménynek, nem pedig egy "hivatalosan megszervezett és kiírt" ipari túráztatásnak..
Amúgy a legtöbb baráti társaság (és cég) egy zárt hálózaton belül hirdeti a jelenleg idegenforgalmi beszabályozások miatt illegálissá minősített csoportos vízitúráit. Senkinek sincs felesleges 20 millió forintja, hogy utazási irodát alapítson. A zárt hálózat a mai tömegkommunikációs technológiákat ismerve az ún. SMS nevet viseli. Az "győz", akinek több potenciálisan meggyőzhető és befolyásolható ismerőse van.
Legjobbakat Neked és fel a fejjel: legjobb, ha megszervezed a túrádat teljesen egyedül önmagadnak...
Meteorológiai előrejelzéseket ún. GRIB-szervereken keresztül közvetítenek olyan feldolgozórendszerek felé, ahol a bonyolult matematikai adathalmazokból a meteorológusok számára vizuálisan felfogható képeket alkotnak. Ezek alapján készülnek a prognózisok, melyeket szintén rávetítenek egy térképre több rétegben. A többszörösen megemésztett adathalmaz kerül általában a médiába. (Ezeket láthatjátok itt képekként.) Amennyiben olyan rendszerrel rendelkezel, amely képes közvetlenül a GRIBeket fogadni, akkor a pillanatnyi helyzeted alapján a matematikai modell a digitális térképedre kerül, és onnantól minden felelősség a tied.
Kiemelt fontosságú egy tengeri kajaktúrán a hullámok terjedési iránya és azok magassága. Sokszor bizony az irányok eltérnek az uralkodó szél irányától, sokan ezek okát nem értik. Általában a szélirány határozza meg a nyíltabb vízi tengeri hullámok terjedési irányát, és ezek mindig olyan magasságúak, amekkorára gerjesztik a különböző irányból érkező viharok hullámai vagy egyéb szelek. Szélcsendben is lehetnek a vízen hatalmas döghullámok, ezek viszont csak szél hatására válnak tarajossá. Tagolt partoknál összetetté változik a helyzet. Ennek rengeteg oka van, pl. ha egy szűk tengerszorosba érve, majd ismét szélesebb vízfelületbe tódulva a hullámok egy része irányt vált, majd találkozik egy másikkal, azok interferálnak és így tovább. Ember legyen a talpán, aki a hullámmozgásokat és azok irányát a világon mindenütt megjósolja. Mindezek miatt a hullámok magasságáról és irányáról szóló előrejelzések kiemelt helyen szerepelnek.
Ha az is érdekel, fog-e esni az eső (azaz a képek alapján ezt nem tudod kikövetkeztetni mert nem vagy meteorológus), akkor neked a szöveges prognózis szükségeltetik. Ilyen is van neked itt.
Mai rohanó világunkban a mindenfelé elburjánzott hírek áramlása önnön tudatunk felé olyan stílusban történik, amelyben a valódi tartalom esetenként elferdül, mert átköltik. Ha valahol azt halljuk és olvassuk, hogy a Nemzetközi Tisza-túra egyes résztvevőit kirabolták, általános csodálkozással vesszük tudomásul, hogy az elkövetők esetleges cigány származásának tisztázása után a hírportálokról (pl. index, stop, mti) eltűnik a bűncselekmény híre --- míg más meg ott marad. Ezt kettős mércének és cenzúrának nevezik, amely lassan olyan szintűvé válik, mint amilyen a legdurvább kommunista időszakokban volt.
Ugyanilyen módszerekkel egyéb híreket is elkendőznek vagy teljesen mássá alakítanak, néhol nevetségessé is teszik. Nos, itt ilyenekről nem lesz szó, nem ferdítünk, nem módosítunk. Leadjuk a szart úgy, ahogy van. Csak arra szeretnék mindenkit kérni, hogy olvasson utána a témának minden oldalról, ne vessünk el csípől valamit --- mint egy jól kondícionált pavlovi kutya --- csak mert nem ezt hallottuk a fősodratú magyarnak mondott posztkommunista-neoliberális sajtóból.
Még 2009-bent elindítottunk egy kisebb gyűjteményt azon célból, hogy egy helyen legyen összegyűjtve minden olyan információ, mely a horvát idegenforgalmi törvénymódosításokról, valamint a számunkra elmebetegnek tűnő rendelkezésekről szólnak.
Azóta bővült a kör, már más megvilágításban is szemezgethetünk: legnagyobb örömünkre például magyar rendőrökkel is találkozhatunk odakinn.
Csak úgy, mint a jelenlegi gazdasági háború összes áldozati országába, hazánkba is begyűrűzött a biztosítótársaságok pénzéhes lobbija, akár egy hívatlan kígyó.
Annak idején, amikor a kizsákmányolók kis csoportja politikai és gazdasági uralmának kormányrendelete 2006-ban megtörtént, szinte mindenki felhördült, értetlenül szemlélve az eseményeket, a szakmai indokokra rákérdezve --- de a dolgok válasz nélkül maradtak, illetve valami csúsztatás-sorozattal lekerült a napirendről.
A média még hatalmas visszhanggal kiemelte a barlangkutató geológusokat a bűvös körből, és ezzel az ,,igazságszolgáltatás'' a közemberek, abszolút laikusok felé megtörtént. Más kérdés, hogy a médiademonstráció után a barlangkutatók maradtak ,,extrém sportolók''...
 • Egészségesen akarsz élni?
 • Olyan sportot vlasztottál, amely alapján idehaza meg vagy bélyegezve?
 • Télen snowboard van a lábadon?
Ez utóbbi esetben is extrém sportolónak minősülsz (még tanpélyán is), mely szerint baleset esetén más kategóriába sorolnak a kórházi ellátásban.
Egy olyan dologról lesz itt szó, melynek töredékéért az egyik legkeményebb hajós nemzet, a görögök már fél Athént szétvernék kicsi szilánkokra. Ennyit a szakmai kollégiumok és a többi névtelen sügér munkájáról: a lobbizó Generali meg a többiek odatolták a kötvényüket és törvényt alkottak egy biztosító társaság belső szabályzatából, csupán azért, hogy a sok agymosott ember még többet fizessen a semmiért.

Itt olvasható a 2006. decemberi törvénymódosítás és annak vágatlan története, amely létrehozott egy jogfosztott kasztot a társadalomban.
A források nagy része törlődött az internetről, mintha a kormányrendelet létrehozásának nyomait szándékosan el akarták volna tűntetni. Ez van. Abszurdisztán, 2009. Avagy maradj otthon, nézd a tévét, sörözzél, olvasd az agymosó bulvársajtót és csak tömegsportokkal foglalkozz...

ha tovább olvasunk alább ebben a felemelő témában, ma már ne igyunk kávét...
Tekintettel arra, hogy a mai magyarországi média a kisebb-nagyobb bűnesetek elkövetőinek etnikai hovatartozását elkendőzi --- hivatkozván a bűnözők emberi jogaira --- létrehozunk egy olyan cikksorozatot, amelyben nem kendőzünk el semmit.

Felhívás

Ha olyan esemény ért hazai- vagy határon túli vízitúráidon, amelynél egyértelműen lopás vagy kirablás, testi fenyítés történt, várjuk írásodat, melyet közzéteszünk. Ugyanígy várjuk mindazon ötleteket, melyek a védekezésre, a lopások elkerülésére csodálatos megoldásokat írnak le. ( info [KUKAC] tengerikajak [PONT] info )
Elmebeteg, skizoid ömlengések, egyebek, meg néhány talán érdekes írás, amely nem feltétlenül a tengeri kajakozásról szól. Személyiségzavaros túravezetők, konzumidióta divathullám a szóhasználatban, a fogyasztói társadalom és egyéb lélekemelő marhaság.
Mert kell neked.
Most.
Különleges élőlények felfedezésétől a ciánszennyezésig minden, ami természetvédelemmel illetve annak károsításával kapcsolatos. Olvashatsz ciánszennyezésekről, olajszállító tankerek katasztrófájáról, vagy egyéb felemelő, a napodat csodálatosabbá tevő jelenségekről.

Mi a plázaidiotizmus? Ide tartoznak az ingatlanpanamák, melyek sporttelepeket, természetvédelmi területeket és nemes egyszerűséggel hajógyárakat tesznek hidegre annak érdekében, hogy hazánkra egyáltalán nem jellemző módon kaszinókat építhessenek, afféle Las Vegassá alakítva az országot! Ezek közé tartozik pl. Sukoró, de ennél sokkal jobban szembetűnőbb az, ami az Óbudai Hajógyári-szigettel történt, itt ugyanis egy nagy múltú hajógyár volt állandó megrendelésekkel.

Nem feledkezhetünk meg a világ egyéb országaiban zajló, pénzügyi oligarchia átkos viselkedésének jelenségeiről sem, melyeket egyetlen halmazban a ,,KONZUMIDIOTIZMUS'' néven tudunk népszerűsíteni. Ezekről is lesz szó.