Hajóépítés

,,Jó és becsületes szakembereket más területen sem könnyű találni, de a kihalásra kényszerített hajóépítésben szinte lehetetlen. A hajóépítés komoly, összetett szaktudást igénylő mesterség, amelyet csak évtizedek alatt lehet jól elsajátítani.''
Kopár István

A hajók elsődlegesen (rendeltetésüket tekintve) szállítóeszközök. Testük tömege lényegében holttömeg, ami a hasznos hordképesség értékét csökkenti. A hajóépítők feladata ezért a kellő stabilitás biztosítása úgy, hogy a szilárdsági elemeknek az össztömege a lehető legkisebb legyen. Ha ezt nem megfelelően érik el, kisebb többlet erőhatások esetén akár hajószerencsétlenségek is előfordulhatnak, tehát nem mindegy, hogy egy hajót milyen körülményekre terveznek. A hajótest szerkezetének tömege a hasznos terheléshez viszonyítva a hajó gazdaságosságának egyik fokmérője, és ennek kedvező arányaira való törekvés indokolja azt, hogy a hajó szerkezeti elemeiben viszonylag nagy feszültségeket engednek meg. Ezen feszültségek megfelelő megválasztása alapos munkát igényel, mert nem csupán a szerkezetek önálló szilárdságát kell kiszámítani, hanem az összevont szerkezeti elemek összhatását is. A hajótest szerkezeti elemeinél tehát egyetlen túlméretezett elem már nem gazdaságos --- ha a dolgoknak az anyagi oldalát nézzük. Viszont ha a biztonságra törekszünk, akkor a hajótestet ahol túl kell méreteznünk, ott túl kell méreteznünk. (Gondolhatunk itt mondjuk egy árbocra a déli óceánokon, vagy egy hosszabb útra tervezett tengeri kajaknál a héjszerkezetre, gerincvonalra...)

Alkategóriák

Hajóépítés, lapátkészítés

Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.
Cikkek száma:
12

Technológiák

C élspecifikus CAD-rendszerektől az újfajta anyagokon keresztül a hajóépítésig, kajakgyártásig a kellő brutalitással. Vannak olyan mozaikszavak, anyagok, technológiák a hajók eladási katalógusaiban, amelyekről elsőre a halandóknak gőzük sincs.
Kísérletet teszünk arra, hogy itt mindegyiket elkapjuk és kivesézzük.
Alaposan.
Cikkek száma:
7

Anyagok, szerkezetek

Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.
Cikkek száma:
9

Kajaklapátok, evezők

Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...
Cikkek száma:
9