Hazai hírek, események, HSZ-anomáliák

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.
Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.
Tudjuk, hogy vannak bizonyos rendeletek, melyek csak arra valók, hogy pénzbehajtást lehessen velük végrehajtani. Ezeket gondosan válogatják meg oly módon, hogy sok alkalommal keletkezhessen "szabálysértés". Az igazi idiotizmus akkor van, ha az elöljáró még példát is mutat ebben, mármint a hülyeség létjogosultságát beönti a médiába. Erre láthatunk alant egy ausztrál példát, ami több, mint gyomorforgató.
Add a comment

Működésképtelenség határán van a kajak-kenusport, ahol az edzők számára álom a pedagógusbér, a szakmai műhelyek Budapesten vannak a legnagyobb bajban, a fő szponzorok a szülők, s eközben a kormány tavalyi gyorssegélye miatt a MOB idén kevesebb támogatást adott - állítja a szövetség szakmai alelnöke, Vaskuti István, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában lenni vagy nem lenni-állapotról beszélt, hozzátéve: a piramis nem állhat csak a csúcsából.

,,A kajak-kenunak idén 303 millió forint sportszakmai támogatást ítélt oda a MOB, miközben tavaly ez az összeg 500 millió forint felett volt. Bajba kerültünk a saját sportágunk előtt is: miközben a kormány megértette, hogy a működésképtelenség határára kerültünk és adott ennek orvoslására egyszeri egymilliárdot a költségvetés tavalyi tartalékkeretéből, addig a MOB saját hatáskörben felülbírál, kevesebbet ad a szakmára, ráadásul sikeres olimpiai szereplés után'' - nehezményezte a szövetség alelnöke.

Vaskuti hozzáfűzte: ,,Méltánytalan a sportág körülményeit javító egyszeri kormányzati segítséget összekeverni az éves sportszakmai támogatással. A süllyedő hajót próbáljuk felszínen tartani, lyukakat tömködünk, energiaszámlákat fizetünk: most láttam Csepelen, ahogy Ludasi Róbert, a legendás edző gyakorlatilag villanyokat és fűtést kapcsolgatva bolyong a vízitelepen, hogy életben maradhassanak a centinkénti spórolással. Vagy ott a BKV Előre esete: azért küzdöttek, hogy egyáltalán ott maradhassanak a telepen társadalmi munkában. A baj Budapesten a legnagyobb.''

,,Megértem a MOB-ot is: sportágak tömege tartozik hozzájuk, az élsporton túl minden sportfeladat oda került, ez bizony sok érdekkel-szavazattal bír, miközben a kajak-kenu milliárdos gyorssegélye feltűnést keltett. A nagy empátiával segítő szponzorok is megtorpantak a kormányzati segítség hírére, a magyar közgondolkodás nemigen tudja feldolgozni az ilyen eseteket. Értem a hazai valóságot, a bajokat, de itt lét és nemlét kérdése van napirenden a legeredményesebb sikersportban. Piramis nincsen csak csúcsból, tessék megérteni'' - mondta az olimpiai bajnok kenus sportvezető.

,,Nem a kajak-kenu érte el a kormánynál a sportágunk extra támogatását, hanem a kormány ismerte fel, hogy csődben vagyunk, s kell az egyszeri segítség. Nem tudjuk így tovább működtetni a sportágat: ma a kajak-kenu legnagyobb szponzorai a szülők, a családok, de nem bírják tovább a 6-8 ezres tagdíjakat fizetni, nem beszélve az eszközök, a ruhák és a versenyeztetés költségeiről. Eljutottunk a végpontra'' - tette hozzá Vaskuti István.

,,A kajak-kenu sportban az edzői fizetésekről annyit: álom számunkra a pedagógusbérek szintje. Nálunk nincs edzőhiány, mert senkit nem tudunk felvenni, miközben elöregszik a gárda. Világbajnok versenyzők készülnek nulla fizetéssel, nem csoda az elvándorlás. Bizonytalan munkakörülmények, csúszó fizetések, nemhogy fűtetlen edzőtermek, inkább az a jellemző, hogy fűtés sosem volt. Én az Építőkben nőttem fel 1966-78 közt, futás után télen rajtam száradt meg a ruha. Dombi Rudolfék ma ugyanolyan gyalázatos körülmények közt készülnek ott'' -- érzékeltette a helyzetet a szövetségi alelnök.

-----
A fenti cikk, melyet a digisporttól vettünk át, tulajdonképpen csak Vaskuti István mondataiból áll. Nem rosszindulatból írom, de mindebből nem derül ki, hogy az állapotok hány éve állnak fenn, az sem, hogy kormányoktól, pártoktól függetlenül a 90-es évek óta ez a helyezet áll-e fenn. Az sem derül ki, hogy a pénzek ha jöünnek, milyen utakon tűnhetnek el, semmi feltételezés, semmi felkérés nem hangzik el egy oknyomozásra, vagy bármi másra. Így maradnak a pletykák, viszont néha a pletykák is dolgoznak... Add a comment

Tisztelt Sporttársak,
vízisport-szövetségi és szakosztályi vezetők!

Végre fény derült arra, hogy a BM tervezet a mereven általános tilalmak kiterjesztésével gyakorlatilag saját állományát, a vízirendészetet éppúgy "kiskorúsítaná", mint a gyakorlott vízi túrázókat, ami a legkevésbé sem nyújthat a gyakorlatban végrehajtható, a felelősséget és biztonságot növelő megoldást. Ez, így megfogalmazva, szakmailag és mindenhogyan vállalhatatlan lenne, ami viszont most lehetőséget teremt számunkra, hogy az így kialakult helyzetben végre elérjünk egy konszenzusos megoldást a vízirendészet intézkedési kompetenciájának megerősítésével, amivel a hatóságok tartósanpartnereinkké válhatnak a vízi biztonság megerősítésében mint közös célban.

Arra kérek ezért most minden sporttársat, az érintett szövetségek, illetve szakosztályok képviselőit és a sajtó képviselőit, hogy a ma végre körvonalazódó konszenzusos megoldást mostantól képviseljük minél egységesebben és határozottabban a szakportálok fórumain és a szövetségek, illetve szakosztályok vezetőinek konszenzusos megoldást támogató leveleivel. Csak így kerülhetjük el a BM tervezet sportszakmailag és turisztikailag indokolatlan szigorításait.

Add a comment

Alkategóriák

Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
  • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
  • -- egymásért kiálló közösségre.
  • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
  • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
  • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.