Pirate Run --- Kalózfutam az értelmet nélkülöző hazai hajózási szabályzatok ellen

Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
 • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
 • -- egymásért kiálló közösségre.
 • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
 • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
 • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.

Az idei logónk alján lévő mondatra mutatok. Mi áteveztünk. Megint:)

Most sok ember azt gondolja, hogy kárörvendeni fogok. Tévednek. Hogy miért is?

Áteveztünk :)

Hányadik fiaskó ez zsinórban az átevezés szervezőinek?  És miért van ez? Az egy dolog, hogy a szervező nem teljesít minden hatóság által előírt feltételt.  De egyáltalán minek ennyire túlszabályozni valamit??? Szerintem azért lett ez így, mert a Hajózási Szabályzatot olyan emberek rakták össze akik szvsz. még saját magadnál is jobban meg akarnak óvni téged. Majd ŐK megvédenek attól, hogy hülyeséget csinálj, hogy élményed legyen, hogy  szerezz magadnak egy kis sikerélményt, önbizalmat...

Mert az íróasztal mellett könnyű azt mondani, hogy ezeröccá, utána meg bírságolunk. Nyilván aki írta a törvényt, annak még a nádas végéig is nehéz volt elmenni bármilyen vizieszközzel. Ezért az a képzet alakulhatott ki benne, hogy az ezeröccá az már olyan extrém, hogy azt már tiltani kell. Vagy a tiltás hozza meg a jövedelmet valakiknek? Akik jó pénzért biztosítják az ilyen jellegű rendezvényeket?? - hangosan gondolkodom. A Vogalongán (pedig az egy "kicsit" nagyobb verseny a tengeren) nincsenek ilyen korlátozások... Ezeröccá... röhögnöm kell. A tengeri kajakosok többsége túl van már 15-20 km-es tengeri átkelésen és egy kis Borán is...

Itthon meg???... Persze nem mindenki tengerikajakos. Ezért is lenne jó ha mindenki tudna magának mentés esetére biztosítást kötni. VMSZ legnagyobb baja, hogy nem tudnak pénzt kérni a mentésért, nekik meg menteni kell. Mindenáron. (Újfounlandi  kutya effektus. Kihúz a vízből, ha akarod, ha nem.)

Add a comment

Kedves kajakosok, kenusok és más vizijárgányosok!

Bizonyára hallottatok már a címben lévő eseményről. Neeem, This is a running pirate... nem erről van szó. Inkább erről, itt ni.

Idén megint elmegyek kajakozni, ha van kedved evezz Te is a KalózFutam útvonalán. Tavaly négyen voltunk, Már most tudom, hogy ebben az évben többen leszünk:)

Pirate Run 2012 LogoMi a célom ezzel, az egésszel? Gyönyörű szépet, trendit lehetne írni, mint pl. közösség, egészséges életmód, stb... Bullshit... :) A célom az, hogy kajakozzak egy jót, lehetőleg nem egyedül, hanem legyünk jó sokan (jó sok kilences csoport :)), és ne a pénzről szóljon.  Megyek kajakozni, ha van kedved jössz Te is, vagy mehetsz a haveroddal. Balatont nem mindennap evezhetsz át. (Vagyis de... Amikor csak akarod. A Pirate Run első útvonalán:)

Mire számíts?

 • Számíthatsz egy Pirate Run 2012 matricára,
 • Jó és egymásért kiálló közösségre,
 • Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak rádobod a hajód, kajakod, stb. a vízre és jöhetsz (mehetsz).
 • Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett. Max. egyedül fogsz evezni, kajakozni...
 • Pólóra (T-shirt:) ne számíts

Jut eszembe, tavaly okosok tudni vélték, hogy majd jól lenyúlom azokat akik jönni akarnak. Ugyan már, hogy kérhetnék pénzt azért, ha valaki lejön a Balcsira egy vízi járgánnyal. 

A tavalyi bírálóimnak, akiktől elég sok kritikát (szépen mondva) kaptam: Végül is igazam volt.:) (Másfél órát ült a verseny a vizen a rajtnál, a "jó" szervezés miatt a rendőrök leállították a Balaton átevező versenyt, part mellett rendezték meg újra. Mi ez ha nem botrány? Mindezt nem kevés nevezési díj fejében.)

Nos,  emiatt találtam ki a PirateRun-t. Mi tavaly is áteveztünk!!! :)))

Útvonallal kapcsolatban érdekel a véleményetek, amit itt ki is nyilváníthattok

Add a comment

{xtypo_blue} Kedves Kajakosok, Kenusok!

Bizonyára sokan ismeritek a Marathon Klub által rendezett Balaton Átevező túraversenyt. FIGYELEM!!! Időjárás miatt július 9-re halasztva az ezévi átevezés. Sokan megeveztük már azt a 22 kilcsit, s nem ártott meg nekünk. :) 2003 óta egy verseny kivételével mindegyiken ott voltam. Az első, meghatározó élmény volt! (Tudod, mint a szűzlányoknak.) Volt a parton nagy felhajtás, magyar sörgyár szponzorálta... Versenyzőknek a futam után sörivó verseny és nagyon jó zene, programok. BULI volt a javából. Család sem unatkozott míg vizen voltunk. Az élet habos oldala... ;) {/xtypo_blue}

Kalóz FutamKövetkező évben egy másik sörgyár volt a szponzor, ott már csak jó zene volt az evezés mellé. Azóta egyfolytában laposodik a rendezvény. Egyre kevesebb biztosító hajó, egyre kevesebb szolgáltatás. Egyre gyatrább rendezés. Biztos a világválság...

A tavalyi eset sokak visszatetszését kivívta. (Annak ellenére elfogadták a nevezést, hogy tudták, partmelletti verseny lesz, és erről csak a nevezés lezárása után tájékoztatták a versenyzőket. arra hivatkozva, hogy vitorlás verseny miatt nincs elegendő hajó. Tehát tudták előre, mégis átevezésre szedték be a nevezési díjat. Nem minősítem... A felháborodásra való tekintettel, annak aki kérte, visszafizették a nevezési díjat, így nekem is.)
Bővítés
BZS unszolására leírom a saját esetemet is, hogy megértsétek az indíttatásom:
Talán 2005-ben ha jól emléxem, két haverom sem tudott eljönni az átevezésre, én pedig reménykedve mentem, számítva arra, hogy még dobogó is lehet... Naívan.
 
Nevezésnél derült ki, hogy elfogyott a rajtszám, nem tudnak adni. Mi???!!!! (kommentáljam?)
Azt mondták, találjak ki valami jelszót és azt kiabáljam be a fordítón és a célban. Zöld-sárga lett a jelszó, mert a kajakom zöld és sárga volt. Lelkesen kiabáltam is. Hülyének is néztek... Mikor beérkeztem a célba az ott álló srác (akinek a kezében stopper volt) meg is mondta az időmet. Nem voltak sokan előttem, tehát nagyon vártam az eredményhirdetést.
Kategóriámban  a harmadik helyezettel kezdték: Harmadik helyezett xy nálam roszabb idővel.
- Nem lehet, hogy második lettem. - Gondoltam magamban.
Nem is lettem. Második helyezett xyz nálam jobb idővel.
Na de akkor hol az én eredményem??? Rögtön mentem is reklamálni főszervezőhöz, aki mindent megígért, hogy kivizsgálják az esetet, és tájékoztatnak majd. Érzésem az volt hogy lerázni szándékozott, hogy a botrányt elkerüljék, ezért megígért mindent a főszervező.
Pont úgy lett kivizsgálva az eset , ahogy a tiéd, és pont úgy kaptam tájékoztatást, mint ahogy Te is kedves olvasó.Tudod, a durva nem az, hogy hibáznak - mert mindenkivel megesik -, hanem a gerinctelenség és a fair play hiánya.
Annyira szegény nem volt, hogy ígérni ne tudjon, de a korrekt elintézésre, lezárásra már nem futotta. De még fel sem hívtak, hogy nem lehet az ügyet rendezni.
 
Ha körbenézel a fórumokon, iwiwen, kiderül, hogy az én esetem nem egyedül álló ezzel a rendezvénnyel kapcsolatban.
<Bővítés vége>

Arra jutottam, hogy nem vagyok hajlandó a továbbiakban a Marathon klub szervezésében kajakozni, amikor magam is megoldhatom az átevezést, és abban biztos nem fogok csalódni.

Idén is elindulok átevezni a Balatont, az útvonal ugyanaz amit ők is eveznek. De nem nevezek. Megyek mellettük, közöttük, ahogy jól esik.  Ez azt is jelenti, ha netán az időjárás vagy a biztosító hajók hiánya miatt (khm...) más időpontra teszik a versenyt én is máskor,  velük azonos időpontban indulok. Tehát mindenképp figyeld a honlapjukat is. http://marathon.hu/hirek/1-friss-hirek/62-balaton-atevezes-2011
{xtypo_blue}Aki kedvet kap, csatlakozzon hozzám. A következőkkel kell tisztában lennie:
 1. Nem vagyok sem szervező, sem túravezető!!! Csupán elmondtam mire készülök, ha akarsz, jöhetsz te is.
 2. Mindenki saját felelősségére jön.
 3. Nem versenyzünk, hanem együtt kajakozunk, kenuzunk ha jössz. (Aki úgy gondolja, hogy a többiek feltartanák mert gyorsan szeret menni, az menjen versenyezni.)
 4. Aki mellénk csapódik, azok közül senkit nem hagyunk el.
 5. Nem kérünk mentést (életveszély kivételével), tehát egyben kell maradni, esetleges borulásokat együtt megoldani. 
 6. FIGYELEM! A futamon velem tart egy kajakos, akinek a műholdas EPIRB rendszerbe regisztrált eszköze van. Ez azt jelenti, ha gond van, kb. 10 percen belül érkezik a segítség. A rendszerről bővebben itt olvashatsz .
 7. Személyes életmentő felszerelésről mindenki magának gondoskodik, már csak azért is, mert a vizirendőrök kérhetik. Ilyenek pl: mentőmellény, lámpa tartalék izzóval és tartalék elemmel (7 LED-es lámpában 6 tartalék izzó van, ha a pótizzót kérné számon . :))), 5 m kötél, vízmerő eszköz... stb. Pontos lista itt: http://www.vizvonal.hu/kotelezo.php
 8. Nincs nevezési díj, mert a szabad akaratodból oda mész ahova akarsz, ha jössz, jössz, ha nem, nem.
 9. Az itt található információt is mérlegeld.
 10. A Kalózfutammal támogatjuk a http://www.szabadbalaton.info/ céljait.
Úgy gondolom, hogy többen már sokkal nagyobb távolságokat is teljesítettünk sokkal nehezebb helyzetben is. {xtypo_blue}
Új info!!! Az öntapis matrica kész, öccá lesz darabja (Végül aki jött ingyen kapta, mert nem vok számlaképes :)). 40 db készül összesen. Póló kérdésben is sikerült előre lépni, fekete színű szitázott póló lesz, utólag... Ha megrendeled. Hogy hol, azt a KalózFutamon fogod megtudni. :)

Ha valakinek van ismerőse, aki hajlandó lenne némi anyagi ellenszolgáltatásért legyártani a fenti öntapis rajtszámot, esetleg pólót, én személy szerint szívesen vennék belőle az indulási helyen Gondolom más is így van ezzel. Ne kérdezzétek, hogy hányan leszünk, mert nem tudom :) Ha az eredeti képre van szükség, azt oda tudom adni. Mindenképp telefonálj, ha van ilyen lehetőség, mert én is keresem.
{/xtypo_blue}

A verseny napján a versennyel megegyező időben a strand másik oldaláról fogok indulni
(http://wikimapia.org/#lat=46.9846074&lon=17.980569&z=18&l=21&m=b) a következő kajakkal:

Add a comment