Hajóépítés

,,Jó és becsületes szakembereket más területen sem könnyű találni, de a kihalásra kényszerített hajóépítésben szinte lehetetlen. A hajóépítés komoly, összetett szaktudást igénylő mesterség, amelyet csak évtizedek alatt lehet jól elsajátítani.''
Kopár István

A hajók elsődlegesen (rendeltetésüket tekintve) szállítóeszközök. Testük tömege lényegében holttömeg, ami a hasznos hordképesség értékét csökkenti. A hajóépítők feladata ezért a kellő stabilitás biztosítása úgy, hogy a szilárdsági elemeknek az össztömege a lehető legkisebb legyen. Ha ezt nem megfelelően érik el, kisebb többlet erőhatások esetén akár hajószerencsétlenségek is előfordulhatnak, tehát nem mindegy, hogy egy hajót milyen körülményekre terveznek. A hajótest szerkezetének tömege a hasznos terheléshez viszonyítva a hajó gazdaságosságának egyik fokmérője, és ennek kedvező arányaira való törekvés indokolja azt, hogy a hajó szerkezeti elemeiben viszonylag nagy feszültségeket engednek meg. Ezen feszültségek megfelelő megválasztása alapos munkát igényel, mert nem csupán a szerkezetek önálló szilárdságát kell kiszámítani, hanem az összevont szerkezeti elemek összhatását is. A hajótest szerkezeti elemeinél tehát egyetlen túlméretezett elem már nem gazdaságos --- ha a dolgoknak az anyagi oldalát nézzük. Viszont ha a biztonságra törekszünk, akkor a hajótestet ahol túl kell méreteznünk, ott túl kell méreteznünk. (Gondolhatunk itt mondjuk egy árbocra a déli óceánokon, vagy egy hosszabb útra tervezett tengeri kajaknál a héjszerkezetre, gerincvonalra...)
Olyan tevékenység, amelynek eredményeként új hajó jön létre.
Ha az építéshez egy már meglevő hajó egyes szerkezeti részeit használják fel, az is annak nevezhető, ellenkező esetben azt mondhatnánk, hogy a rómaiak nem építették a hajóikat, hanem teremtették, mely kissé túlzás lenne annak tudatában, hogy még a szakembereiket is lopták a görögöktől, főniciaiaktól és a punoktól. Add a comment

buvarCivil és harci búvárok vizsgálják május végén az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének egykori SMS Ferenc József cirkálóját, amelynek roncsa több mint kilencven éve pihen az Adriai-tenger mélyén, a montenegrói és horvát határon, negyvenöt méter mélységben.

A roncs sajátos földrajzi helyzete miatt hosszú éveken keresztül nem sikerült magyar búvároknak engedélyt kapni a felkeresésére - közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. Bocskai lövészdandár parancsnoka és Czakó László, a Czakó Búvár Kft. ügyvezetője közös sajtótájékoztatón csütörtökön. A dandár Kossuth laktanyájának úszómedencéjénél megtartott tájékoztatón és búvárbemutatón a tábornok elmondta: örömmel fogadták a civil búvárok megkeresését, 60 év óta ugyanis először vehetnek részt tengeri merülésben magyar harci búvárok.

Az expedíciót a Honvédelmi Minisztérium is támogatja, ugyanis a magyar katonahagyományok ápolása mellett, a jelenlegi kiképzés és a jövőépítés szempontjából is fontos a különleges bevetés - tette hozzá a tábornok megjegyezve, hogy a dandár katonái víz alatti biztosítási feladatokat, megfigyeléseket, és egyéb, a dokumentálást elősegítő feladatokat látnak majd el, így szakmai munkájukkal hozzájárulnak az elsüllyedt cirkáló állapotának részletes felderítéséhez.

Add a comment

Amikor Széchenyi István megálmodta azt a csatornarendszert, melynek része a Duna-Majna-Rajna folyamhálózat, még nem tudtuk, hogy egy háború következtében levágnak a tengeri kereskedelemről minket. Pedig jól tudjuk történelmi tanulmányainkból: a tengeri kereskedelemnél olcsóbb és jobban megtérülőbb dolog a világon nincsen. Háborúk dúltak tengerszorosokért, földrészeket vágtak át csupán azért, mert tudták, ez még mindig jobb, mint a szárazföldön utakat építeni.

Ha egy országot hidegre akarsz tenni, azzal kezded, hogy elzárod a tengertől és hajóparkját megsemmisíted.

Lássunk munkához!

Add a comment

Alkategóriák

Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.
C élspecifikus CAD-rendszerektől az újfajta anyagokon keresztül a hajóépítésig, kajakgyártásig a kellő brutalitással. Vannak olyan mozaikszavak, anyagok, technológiák a hajók eladási katalógusaiban, amelyekről elsőre a halandóknak gőzük sincs.
Kísérletet teszünk arra, hogy itt mindegyiket elkapjuk és kivesézzük.
Alaposan.
Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.
Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...