Anyagok, szerkezetek

Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.
Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy kajakod vagy lapátod, esetleg vízállónak reklámozott dobozod miből van, egy keveset lefűrészelve belőle megvizsgálhatod magadnak. Természetesen tisztában kell lenned azzal, hogy nem vagy vegyészmérnök, így diagnózisod defektes is lehet. Viszont talán fény derülhet némi simlire, ha úgy érzed hogy átb... átvertek.
A vizsgálat szemrevételezéssel valamint óvatos melegítéssel történik.
A műanyagot lánggal melegítik, ha megolvad, hőre lágyuló, ha nem, hőre keményedő. A hőre keményedők egy melegítési idő után ridegebbé válnak. A hőre lágyuló anyagok pedig hűtéskor teszik ugyanezt. A felhasználási terület szokta szentesíteni azt, hogy terméked miből készült.
polietilén
zsíros tapintású
polipropilén
száraz tapintású
polisztirol
erősen kormozó lánggal ég
polimetilmetakrilát
nem kormozó lánggal ég, gyümölcsös illatú
  • A láng elvétele után nem ég tovább:
poliamid
a lángban tartva hólyagosodik
polivinilklorid
a láng szélét zöldre festi
teflon
a lángban nehezen olvad
fenoplaszta
láng elvétele után elaszik és bakelitszagú
aminoplaszt
a lángban pattog, ammóniaszagú
poliészter
a lángban repedezik, andalítóan gyümölcsös szagú
epoxigyanta
a lángban nem repedező, szaru szagú

Külön érdekesség, hogy hiába ez a leírás a laikusok felé, bizonyos gyártók égésgátlót képesek keverni a polisztirolhoz, epoxigyantákhoz, majd hatalmas reklámokkal égésgátolt termékként adják tovább keverményeiket. Kimaradtak a listából az epoxigyantáknál durvább anyagok, a poliimid-gyanták és társaik, melyek igen magas hőmérsékleten térhálósodnak. A lista nem teljes, de magyarországi viszonylatban talán egy jó indulási pont, ha valaki kísérletezni akar.

Add a comment
Minden korábban látott vízlepergető felület hatékonyságát lepipálja az az új anyag, amit a Michigani Egyetem kutatócsoportja mutatott be a szerdán. A korábbi fejlesztések mindegyikénél volt ugyanis egy határ, amin túl az anyag már nem volt működőképes: a legtöbbjük a sima vízzel simán elbánt, azonban más folyékony anyagok, például savak vagy olajok esetén már megadta magát. A michigani szakemberek új felülete azonban valóban nem csupán hidro-, de valóban omnifóbikus, mert a rákerülő folyadék felületi feszültségétől, illetve szerves vagy szervetlen mivoltától függetlenül azonnal lepereg róla.
A megoldás lényege, hogy a folyadékcseppeknek legfeljebb öt százaléka érintkezik a speciális rácsszerkezetű, milliárdnyi légbuborékra emlékeztető, alumíniumalapú bevonat felületével, a maradék csak levegővel találkozik. Így ahelyett, hogy a cseppek valamennyire is megtapadnának, inkább szó szerint lepattannak a bevont felületről. A korábbi megoldásoknál a folyadék ugyan nem hatolt át a felületeken, de egy kis részük mindig ott maradt, ahová a cseppek estek. A michiganiek megoldásán azonban a folyadéknak egy kis része sem tapad meg.
Anish Tuteja, a fejlesztést bemutató csoport tagja szerint mivel a felület az olajakat, savakat, és egyéb, például biológiai veszélyt jelentő folyadékot is lepergeti magáról.
Szintén adja magát a hajózás, hiszen a vízi járművek fogyasztása nagyban csökkenne, ha a összellenállást mérséklő bevonatot kapnának. A szakember szerint azonban a hétköznapokban is összefuthatunk a jövőben a felületkezelési megoldással, például az érintőképernyők ujjlenyomat-mentesítése is megoldható lenne vele. hosszabb távokra tervezett tengeri kajakoknál, vagy olimpiai hajóosztályoknál (pl. K1 stb) várható lesz a megjelenése, ára valószínűleg a csillagos ég lesz.
Mi az ami csökken ezen új technológiával a hajóknál? A súrlódási ellenállás...
Add a comment

Karbon.


Ha meghalljuk ezt a szót, tengeri kajakunk vagy lapátunk terén egy gyönyörű fekete erezetű mintázat jelenik meg előttünk.
Tudjuk, hogy a gyémánt (amely szintén szén) a maga kovalens kötésrendszerével, a legbabább rendezettségével a keménység etalonja.
A korom is szén, ennek a nagy fajlagos felülete a gumikompozitok kémiailag is kötődő töltőanyaga. A grafitos szerkezet lesz nekünk az, ami a tengeri kajakunkba vagy lapátunkba a legmegfelelőbb kompozitos szempontból.
Mazsolázzunk egy kicsit, nézzük meg, mi van a karbon név mögött!
Add a comment