×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Anyagok, szerkezetek

Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.

,,Kevlár vagy aramid?''--- tesszük fel néha a nagy kérdést

Legtöbben még sosem hallottuk az aramid elnevezést, a Kevlár szó hallatán viszont azonnal beugrik a képbe a legvadabb szlalomhajó sárga erezete a karbonszövésben, vagy egy kajaklapát, aminek tollvégződésében szintén ott a sárga erezet.

Mi az, hogy Kevlár, és mi az aramid?

A kevlár egy márkanév, mint példáus a SONY. Az az anyag, amelyik sárgállik, az pedig az aramid.

Aramidból más gyártó is készít hajókészítéshez is alkalmas gyantával átitatható szövetet, például a Twaron és a Technora, melyek ugyanolyan nevek, mint a Kevlár. Mégis, a hazai kereskedők is Kevlárként árusítják az aramidot, mert ez a megszokott elnevezés, az emberek meg túl sok BATMAN-filmet néztek ahhoz, hogy megsejtsék az elnevezésben rejlő hibát.

Boltokban főleg Kevlar 29, Kevlar 49 vay Twaron néven juthatunk ehhez az anyaghoz, ha képesek vagyunk azt feldolgozni. Nem egyszerű ugyanis ezek vágása. A hagyományos ollóinkat felejtsük el, és vásároljunk néhány tízezerforintért valami mást.

Az aramid vágásához speciális olló szükségeltetik, mert egy hagyományos olló élei közül a szálak kicsúsznak, és szakadozott, szálelcsúszott lesz a vágás széle. Olyan ollóra van szükség, amely lézerrel élezett mikrofogazású, vagy a vágóélek oldalára apró szemcséjű ipari gyémántokból álló csúszásgátló bevonatot visznek fel.

Mi az aramid valójában?

Add a comment

High Thermoplastic Performance, azaz HTP.
Néhány kiló PE-granulátum, színes adalékanyagok és UV-stabilizátorok - ezek az alapvető összetevők, amiből a Prijon gyártja a HTP kajakokat. Tahát a HTP is polietilén. A molekula láncok HTP-ben körülbelül 10-szer hosszabbak mint a rotációs öntéssel készült PE hajóknál, ez merevebb, könnyebb, így ez a karcolásokat jobban álló hajótestekben mutatkozik meg.
Előállítás során az anyagokat olvadt formában, présen keresztül extrudálják és egy tömlőn keresztül továbbküldik. Egy szórófejen távozik mindez egy negatív formában, gyakorlatilag ebből lesz majd a kajak. Olyan ez mint mondjuk az olcsóbb 3D nyomtatásban használt granulátumszórás, csak itt egy bizonyos forma adott és nem egy szervó írányítja a szórófejet, hanem egy néger ( -- elnézést, hajóépítő betanított segédet akartam írni).

HTP kajakok egyértelmű előnyökkel rendelkeznek pl. súlystabilitás terén, mivel az olvadt anyag igyekszik a gerincvonal körül leülepedni majd megszilárdulni. Hátrány viszont akkor, ha szeretnénk, hogy máshol legyen nagyobb az anyagvastagság, pl. a beülőperemnél, ahol az autó csomagtartójára támaszkodik a kajak szállítás közben. Nos, ezen szörnyű tény elkendőzésére a Prijon hajóépítői és formatervezői a beülőperem koszorúléccel történő ellátását szorgalmazták, nincs olyan Prijon tengeri kajak, amin ne lenne ez úgy megoldva, mintha szándékosan ezt akarták volna. Mellékesen RTM technológiával készített kajakoknál elképzelhetetlen, hogy gyenge lenne a beülőperem.

A HTP rendkívül környezetbarát, mondják a gyártók, de ez a kajakosokat nem érdekli, mert egyikük sem fogja hajóját kidobni, vagy eleve úgy hajót vásárolni, hogy megnézegeti az ipari melléktermékek környezeti kihatásait.

UV sugárzás elleni nagyobb ellenállósága a HDPE-vel szemben szintén senkit sem érdekel, az sokkal inkább, hogy két végén megemelve a megpakolt hajót összehajlik-e hosszában úgy mint egy banán, vagy sem. Mert ha igen, kilazulhatnak a válaszfalak ragasztásai a napon, és a következő kiszállásunknál észrevehetjük, hogy szétázpott valamink... Mindenesetre gondolkozzunk el, hogy egy erősebb vízvonal alatti hajótest egy vékonyabb deckkel jó megoldás-e telitömött raktereknél, amikor kiemelve kitesszük a hajót a partra.
Add a comment

A polietilén a világon semmivel nem ragasztható normál körülmények között. Oldódik viszont 120 fok feletti hőmérsékleten orto-diklór-benzolban, ami erősen rákkeltő anyag. Ezzel az oldattal forrón ragasztható, egyébként saját anyagából kialakított pálca olvadékával hegeszteni szokták.

Felülete alkalmassá tehető ragasztásra krómkénsavas kezeléssel, vagy szikrakisüléssel, esetleg gamma sugárzással. Utóbbi csak akkor működik, ha van a közelben hozzáférhető atomreaktor, tehát ne várjunk a ragasztóktól semmi biztatót. A ragasztótól csak azt várhatjuk el hogy tömítsen, ekkor viszont ne legyen dilatáció.

Mikor fontos mindez a polietilénnél?

Amikor észrevesszük, hogy szállítás alatt kissé szétnyílt a vízállónak mondott válaszfalunk a beülőnyílásnál...

Lássuk mi az amit tehetünk olyan esetben, ha nem bízunk a gyári, ocsó válaszfalakban!

Add a comment