×

Hiba

Email Protector nem működik. A Regular Labs Library beépülőmodul nincs telepítve.

Idegenforgalmi anomáliák

Még 2009-bent elindítottunk egy kisebb gyűjteményt azon célból, hogy egy helyen legyen összegyűjtve minden olyan információ, mely a horvát idegenforgalmi törvénymódosításokról, valamint a számunkra elmebetegnek tűnő rendelkezésekről szólnak.
Azóta bővült a kör, már más megvilágításban is szemezgethetünk: legnagyobb örömünkre például magyar rendőrökkel is találkozhatunk odakinn.
A közönséges polip (Octopus vulgaris) a fejlábúak (Cephalopoda) osztályának a tintahalalakúak (Coleoidea) alosztályához, ezen belül az Octopoda rendjéhez és az Octopodidae családjához tartozó faj. A Polip2009 viszont egy akció, melynek rendeltetése más, mint a közönséges polipnak.

A Vecernji List című, általunk kevésbé keresett horvát napilap internetes oldalán olvasható, hogy egy magyar (motoros) hajóst 5100 kunára büntettek szombaton a horvát hatóságok, amelyek éppen a fürdőzők biztonsága érdekében tartottak akciót Sibenik térségében. Ez majdnem 200000 húdeerős' magyar forintnak megfelelő összeg, amely egy átlagos tengeri kajak piaci ára.

Megbírságolhatnak-e hasonló összegre egy tengeri kajakost?

Add a comment

Eddig nem tudtuk, mi hiányzik nekünk 2010-ben.
De már tudjuk.

(Ajánljuk mindenkinek figyelmébe a Ministarstvo Turisma Republike Hrvatske linkgyűjteményét itt: ,,Linkovi'' )
A korábbiaknál szigorúbban büntetik a vadkempingezést Horvátországban, ahol a táborozásra be nem jelentett magánterületen két hónapra zár alá veszik a kempingezők felszereléseit --- figyelmezteti az utazókat a Horvát Idegenforgalmi Közösség, mert alapjában véve jóindulatúak a médián keresztül mindenkivel.
horvat idegenforgalmi hivatal szakemberei 3
A horvát Turisztikai Minisztérium honlapján is olvasható a vendéglátóipari tevékenységet szabályozó törvény tavalyi módosítása, amely a pénzbüntetésen felül a lakókocsi, lakóautó vagy sátor 60 napra szóló lepecsételésével bünteti azokat, akik magánterületen engedély nélkül kempingeznek. Arról nem szól a bejelentés, hogy a tengeri kajak mellett alvókkal mi a helyzet. Az idegenforgalom horvát szakemberei nem térnek ki azokra, akik elalvás közben a szabad ég alatt szeretik nézni a csillagos eget.

A fantasztikus törvénymódosítás értelmében a gazdasági tevékenységet felügyelő állami ellenőröknek jogában áll szóbeli határozattal azonnal zár alá venni a magánterületen kempingezők teljes felszerelését. Az illegális kempingezésen ért turisták 24 órán belül kérhetik, hogy ideiglenesen távolítsák el a pecsétet, amíg a személyes holmijaikat vagy a romlandó élelmiszereket magukhoz veszik. A zár alá vételről szóló írásbeli határozatot nyolc napon belül kapják kézhez az érintettek, a döntés elleni fellebbezésre ezt követően van lehetőségük.
horvat idegenforgalmi hivatal szakemberei


A horvát nemzeti turisztikai szervezet közlése szerint a jogszabályváltozással próbálnak gátat szabni a vadkempingezés terjedésének. Az engedély nélküli kempingezéssel ugyanis nemcsak az idegenforgalmi bevételek csökkennek, de környezetszennyezésnek is számít, ha olyan területen táborozik valaki, amely erre nincs kijelölve.
horvat idegenforgalmi hivatal szakemberei 2
Ők ketten biztosan vérbeli tengeri kajakosok...

A drasztikus büntetés miatt a szabálysértésen ért személyek két hónapig nem tudnak hozzáférni saját tulajdonukhoz, vagyis akár egész nyáron, ha a főszezonban történik a tettenérés. A pecsét eltávolítása viszont már bűncselekménynek minősül.
A törvénymódosítás kapcsán a turisztikai szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy azok a telektulajdonosok is veszélybe kerülhetnek, akik saját területükön ideiglenesen lakókocsiban vagy sátorban tartózkodnak.
Szeretnénk megtudni mi van akkor, ha egy tengeri kajakos csapat időjárási- vagy egészségügyi kényszerűségből kötött ki valahol és rájuk szakadt az éj... Minden hajónak joga van kikötni kényszerhelyzetben ott, ahol éppen tud. A kajak pedig hajó... Mikor tesznek különbséget egyszerű mezei vadkempingező és tengeri kajakos között?
Add a comment

Immár másfél évvel ezelőtt elindítottunk egy kisebb gyűjteményt azon célból, hogy egy helyen legyen összegyűjtve minden olyan információ, mely a horvát idegenforgalmi törvénymódosításokról, valamint a számunkra elmebetegnek tűnő rendelkezésekről szólnak.

Most itt van egy újabb gyöngyszem (lásd ezen írás végén), amely egy tengeri kajakos internetes fórumra vezet ugyan, de sebaj.

Tudjuk, hogy az internetes fórumokon elég jól össze lehet keveredni az okos gondolatok és az okosnak tűnő gondolatok között, valahogy így álljunk hozzá a párbeszédekhez, melyek ott előfordulnak. Ha érdekel a téma, nézd meg ki mondja amit mond, és mik a forrásai (ha vannak) --- utóbbi többet jelent mint hinnénk.

Vannak érdekes hozzászólások is, melyekkel azonnal egyetérthetünk, egyik példa (2010.szept.1.08:33) körülbelül így szól:

,,Nem kell bonyolítani a dolgokat annyira. [...] Az Adriai-tenger nagyon jó tengeri kajakosok számára. A sok sziget között mindig max. 5 tengeri mérföldenként van egy falu, és mindig csak néhány mérföld a legközelebbi védett öböl, ahol megbújhatsz egy esetleg gyorsan közeledő zivatar elől. A kajakozási feltételek tökéletesek, így a vidék alkalmas kezdők számára is. Nincs dagály (max.0.5m), nincs szörfhullám (amely megborít és zátonyhoz vág a sekély vízen), nincs áramlás (csak elhanyagolható szinten), így nem értjük, miért van szükség holmi bizonyítványhoz élvezni ezt a gyönyörű tengerpartot...?'' --- írják a fórumon (kicsit bővítettük, hogy beileszthető legyen jelen szövegkörnyezetünkbe). Azért ehhez hozzátehetjük, hogy veszélyhelyzetek vagy nehezebb körülmények mindenütt lehetnek, csak megfelelő időben kell oda menni...

Egy másik hozzászólás-részletet is idéznünk kell, mert nagyon egyszerű: ,,A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá''

A többit mazsolázzuk ki mi magunk, az ottani fórumhozzászólásokat itt biztosan nem fogjuk kommentálni.

Add a comment