Végvári Tamás 2012. október 5-én délután elindult a törökországi Isztambulba, hogy folytassa Európa tengerparti kontúrját követő útját.

Annyi már kiderült, hogy tengeri kajakos szempontból nézve a török be- és kilépés amolyan terra incognita. Eddig csak motorosokkal, vitorlásokkal, meg persze a tranzit forgalommal keltek át a Boszporuszon, Dardanellákon az emberek. A vízi forgalom elképesztő, kétpercenként jönnek-mennek a nagyobb hajók, Európából Ázsiába hobbi-szintű kajakozással átkelni csak jól végiggondoltan lehet.

A fontosabb eseményekről itt is olvashattok majd mint eddig, de a forrás még mindig ugyanaz: http://kajakkaleuropakorul.hu --- ezt nézzétek a jövőben is, ne mást!

-------------------

Korábban írtuk:

Mai rohanó világunkban divat az olimpiára gondolni, a tömegsportok eseményeit napra készen ismerni. Teszik mindezt sajnos néha fotelben ülve. Sebaj. Nem kellemes viszont az, hogy jelenlegi politikusaink settenkedéseit az utóbbi húsz évben az jellemezte, hogy az élsport látványos támogatása odáig már nem terjedt, hogy az esetleges banki átutaláson (melynek útja kifürkészhetetlen) és a dísztáviraton kívül lemennének a ,,körletbe'', és megnézzék, melyik csónakház vizesblokkjának szakad be a mennyezete. A támogatás mértéke addig megy, hogy kiszolgálja saját- és pártja médiakampányát. De lépjünk tovább!

Az élsporton kívül van egy másik szeglet is, ez a nem versenyszerűen űzött sport. Például a hosszabb távú tengeri kajakozás. Ez végképp kiesik politikusaink, pláza-szintre erőltetett értékrendjeink köréből, a sajtó is csak addig foglalkozik ezen ,,szélsőséges'' esetekkel, ameddig botrányszaga van, mert csak abból tud megélni. Lépjünk innen is tovább!

Már írtunk Végvári Tamásról, aki magára vállalta, hogy egy előre megrajzolt, szigorúan vett nyomvonalon haladva körbekajakozza Európát. Rengeteg tárgyi- és erkölcsi támogatást kapott, a probléma viszont ebben a pillanatban anyagi jellegű. Ahhoz, hogy egy tengeri kajaktúrán (még egy egyhetesen is) valaki ki tudja mosni a saját ruháit, fel tudja tölteni aksijait (nem mindig süt a Nap a solar töltőre), tudjon ennivalót venni, egy furcsa eszközre, pénzre van szüksége. Ráadásul a szponzorok felé bizonyos kötelezettségek is lehetnek, mármint az állandó tájékoztatás és egyebek terén. A telefonok rooming díja is kemény.Torok-obol

A tervezett 25000 km-es szakasz első 2500 km-es része megvan, most következne egy olyan szakasz, melyen télen is tovább lehetne kolbászolni a part mellett haladva. A dolognak külön aktualitást ad, hogy most érkezett a törökök levele: lejárt a kajak tárolási ideje, dönteni kell.

Az az ötlet merült fel, hogy ha Magyarországon egyetlen hatalmas cég, multinacionális nagyvállalat, sportszerforgalmazó hipermarket sem lát akkora reklámértéket, hogy néhány százezer forinttal támogatna egy ilyen vállalkozást, akkor nem csupán ők lesznek megszólítva, hanem bárki. Akárki, aki segíteni akar névtelenül vagy bármilyen szponzorációs megoldással, Tamás honlapját megtalálja. Furcsán hangzik hogy még 1000 Forinttal is segíthetsz egy átutalással, de jelenleg ez a helyzet. Ha 60 euróba kerül csupán az, hogy Mohács után elhagyod az országot (2004-ben ez 51 volt), képzelheted, mi megy a Balkánon... Bármennyivel segíthetsz. 

Adatok a http://kajakkaleuropakorul.hu oldalról:

Az expedíció önálló számlaszáma:

Végvári Tamás

  • OTP Bank Nyrt. 11773030-00484482
  •  A megjegyzéshez írd be kérlek: adomány

külföldről:

  • IBAN: HU44 1177 3030 0048 4482 0000 0000
  • BIC (SWIFT): OTPVHUHB

Forrás: http://kajakkaleuropakorul.hu/?p=819#more-819

Hozzászólások: