vagvari-tamas

 Mai rohanó világunkban nem múlik el idő, hogy legalább két ember ne legyen kinn vízen. Most ismét ketten lesznek odakinn (ez a szám már konstans lesz...?), egyik Méder Áron (http://meder.hu) második Földkerülgető útján egy vitorlással, holnaptól pedig Végvári Tamás kerül a mozgó közeg felszínére egy gyorsjáratú kajakkal. Útvonala a tervek szerint Európa partvonulata lesz. 25.000 (huszonötezer) kilométer Budapesttől, pontosabban a Luppa-szigettől a Dunán, a Fekete- és a Földközi-tengeren, az atlanti partvidéken át az északi sarkkörön túl Norvégia “tetejéig”, a Nordkinn-fokig.

Fraktálgeometriai ismereteink alapján a térképek partvonala erősen egy törtdimenziós alakzat képét mutatja, egyáltalán nem mindegy, milyen "felbontásban" tekintünk egy térképre. Így lehet az nagyon hosszú is, de nagyor rövid biztosan nem. (további matematikai ismeretekhez látogass egyéb weboldalt) 

A feladat tehát adott, kíváncsian várjuk a szombati indulást, és a tervezett szakaszok megvalósításának túranaplóit. Nem egy tapasztalatlan emberről van szó. Régebben (talán 17 éve) a tanulmányai elvégzése után szinte azonnal elindult a dél-amerikai Tűzföldre, ahol minden, országunkból oda áramló vadvízi kajakos előtt evezett egy szép nagy tengeri kört. Később a hazai vadvízi kajakozás úttörói között volt jelen.

---------------------------

Budapesten ma, 2012 IV. 14-én, szombat délelőtt 11 óra után keresztülhaladt egy 3 fős hajókaraván. Egy kompozit kajak, egy saját építésű, grönlandi baidarka és egy polietilén, rotációs öntéssel készített kajak. Három külön technológia. Csendben haladtak el a Margitsziget mellett, egymástól egyenletesen szétszóródva jöttek lefelé. Az ember ilyenkor elkezd gondolkodni, kis, apró nélkülözhetetlen tárgyakat aggat a távozó hajók egyikére. Lepkehálót, nyúl formájú lufit, apró plüss állatokat, sípoló gumicsirkét, tolómérőt, kötőtűt, egy macskát az egyik deckfedél alá, egy gyorséttermi tálcapapírt , meg egy horpadt bádog vödröt a hajó után, hogy izgalmas legyen a dolog a pesti szakaszon. Csupa nélkülözhetetlen kelléket, ahogy illik. A három, valóban tekintélyes kajakos és a hajójuk néhány kisebb megállás után tovább ment lefelé, hogy később a baidarka és a polietilén kajak magára hagyja a kompozit kajakot. Ettől kezdve kajak és utasa legjobb társai a felhők maradnak, melyek kisebb-nagyobb számban végig elkísérik, hol árnyékot adva, hol vizet.

---------------------------

Az élet akkor szép ha zajlik...

Kívánunk az úthoz sok sikert!

 

vegvaritamasÉrdemes ellátodatnod Tamás weboldalára:

http://kajakkaleuropakorul.hu

Minden további, első kézből származó híranyagot is ott olvashatsz. Ha nem akarsz később a magyarországi hírözön egyes ferdítésrengetegében eltévedni, keresd a forrást... Mindig, mindenben. Megszívlelendő.

Hozzászólások: