Talán vannak még néhányan akik nem hallottak róla, hogy magyaroknak is sikerült átevezniük a Nagy Kacsaúsztatót, az Atlanti-óceánt. Nekik is szól az alábbi összevont írás, amely beszámol arról, hogy néha egy óceán-átevezés ,,egyszerűbb'', mint az Adria átevezése Horvátországi indulással...

Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az általuk tervezett és épített óceánevezős-hajó, a Tűzhangya fedélzetén és az evezők mögött, teljesítették tervüket.


tuzhangyan

Két fiatal hajós, a Budapest Evezős Egyesület tagjai Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az általuk tervezett és épített óceánevezős-hajó, a Tűzhangya fedélzetén és az evezők mögött, teljesítették tervüket. Pálos Andrea és párja, Rakonczai Gábor saját tervezésű és kivitelezésű tengeri evezős hajójukkal, 2007. január 9-én a Kanári-szigeteki Gran Canaria Pasido Blanko kikötőből indultak útnak azzal a céllal, hogy átevezik az Atlanti-óceánt. Úti-céljuk az Antigua, English Harbour kikötője.

Magyar csapatnak ez eddig még nem sikerült, magyar színekben tehát elsőként evezték át az Atlanti óceánt.
-------------


Helyi idő szerint 2007. március .1. 7 óra 40 perc, itthoni idő szerint 12ó 40 perc kor érkeztek céljukhoz, az Antigua, English Harbour kikötőbe.

A huszonéves fiatalok az eredetileg tervezett 60-70 nap helyett 51 nap alatt tették meg az 5233 km-es távolságot, vagyis átlagosan több mint 100 kilométert eveztek naponta. Két óránként váltották egymást.

A világcsúcshoz szükséges időt pontosan 4 órával lépték túl. Kb. 16 km hátrány 5170 km-en.

Az első helyen lévő páros (Chris Andrews&Clint Evans) viszont La Gomera-ról indult, ahonnan a táv több mint 300 km-el rövidebb. Andiék jan 26-n 1 napot veszítettek a nyugatról fújó szél miatt. A sajátos számítás szerint bármelyik Kanári szigetről való átkelési időt mérik Antigua-ig, távolságtól függetlenül. Így is meg lehetett volna a csúcs, ha pár nappal előbb tudnak róla. De ha nincs is csúcs, ez nem verseny, hanem sportteljesítmény, igen komoly eredménnyel. A szintén most átevező angol párost 12, a holland párost pedig 13 nappal verték ,,hangyás'' evezőseink.

Az evezős kollégák minden tagja férfi. Az angol evezős olimpiai bajnok James Cracknell és Ben Fogle ujságíró páros versenyben 49 nap 19 ó-t teljesített, (A rövidebb La Gomera-i indulással) de az eredményüket nem hitelesítették, mert nem tudtak kikötni, ezért motorcsónakkal húzták be őket a kikötőbe.


Hozzászólások: