Egy maroknyi kajakos gondolt egyet, és nekiindult, hogy körbeevezze és újra felfedezze a nyolc tagból álló Channel-szigetvilágot. Nem egyszerű vállalkozás, és most is hiba csúszott a számításokba.


channel-szigetek2-20101103141339-620x285

A Channel-szigetek Kalifornia déli partjaitól nem messze találhatóak a Csendes-óceánban. Eddig úgy tudták, hogy "kézihajóval" (szerk.: igen, a baromarcú forrás így írta le.) egyedül, a San Diego-i tengeri kajakosnak, Ed Gilletnek sikerült a legközelebb jutnia hozzájuk 1980-ban, és a legenda szerint a nyolc szigetből hetet meg is hódított...

channel-szigetek1-400

Szeptemberben azonban egy különleges, háromfős expedíció indult útnak Kaliforniából a brit Sean Morley vezetésével. A tervük egyszerű volt: nyíltvízi evezéssel és éjszakai szárazföldi táborozással egybekötve megkerülni mind a nyolc Channel-szigetet.

A kis csapat szeptember 10-én evezett ki az észak-amerikai óceánpartról
Az első célpontjuk a 41 km távolságra fekvő San Miguel szigete volt, ahonnan rögtön tovább is álltak Santa Rosába, majd pedig a szigetcsoportosulás legnagyobb tagját, a természetvédelmi hatóság felügyelete alatt álló Santa Cruzt látogatták meg.
A folytatásban Morleyt elhagyta két társa, Bryant Burkhardt és Pedro Frigola, így a brit evezős egyedül folytatta a túrát. Kitartóan dacolt az óriási széllel, és szinte hősként, egyedül evezett 48 km-t, hogy eljusson Santa Barbara vulkáni kőzetekből álló partjaihoz.

Morley elmondása szerint, az expedíció legnehezebb pontja ezután következett.
San Nicholas szigete bevehetetlennek bizonyult. Igaz, hogy Santa Barbarától "csupán" 35 km-re van, de ott tilos a partraszállás, ugyanis egy katonai bázis található rajta, így 70 km-t kellett volna, éjszaka, egyedül, megállás nélkül eveznie, hogy visszajusson Santa Barbarára, ami valljuk be, eléggé veszélyes vállalkozás. Morley mérlegelt, és utólag úgy gondolja, hogy helyesen döntött, amikor visszafordult.

„Biztos vagyok benne, hogy sikerült volna, egyszerűen csak éjjel-nappal eveznem kellett volna... Mindenképp a legemlékezetesebb pillanatok lettek volna a hosszútáv kajakozás karrieremben, de mégis, boldog vagyok, hogy így döntöttem“ --- írja blogjában a brit.

channel-szigetek2-20101103141339-620x285

Kihagyva tehát a San Nicholas szigetet, 32 kilométert evezve a Catalina-sziget felé vette az irányt, ami szintén nem volt könnyű feladat.

Egy több mint három méter hosszú kék cápa csatlakozott féltávnál a kalandorhoz.
"Féltem, de a legijesztőbb mégis az volt, hogy mennyire kitartóan követett“ --- írta Morley.
Catalina elérése után véget vetett a túrának, és visszaevezett Kalifornia partjaihoz.
"Egyszer valaki biztosan megcsinálja. Sajnálom, hogy így alakult. Talán engedélyt kellene szereznünk a hatóságoktól, hogy kiköthessünk San Nicholason, és akkor újra megpróbáljuk.“ --- ezzel a gondolattal zárta kalandját a brit evezős.


Forrás: extrem.hu

Hozzászólások: