Mai rohanó világunkban az emberi idiotizmus mindenhova beköltözik. Míg népünk nagy része ragozni sem tud, toldalékokat sem használja rendesen, az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) kontraszelektált agymenői tovább hülyítik a népet. Néha persze értelmes dolgok is születnek, de ez most nem tartozik ide.
 
helyesirasi szabalyzat 12 kiadas
Alábbiakban felsoroljuk az összes hajózásri nyelvet érintő változást.
 
árboc helyett árbóc
szabad strand helyett szabadstrand
napéjegyenlőség helyett nap-éj egyenlőség
vízbefúlás helyett vízbe fúlás
 
Mélyelemzés
 
árboc helyett árbóc (mert cigányaink is így írják)
szabad strand helyett szabadstrand  (kíváncsi lennék, hogy a fizetős strand mikor lesz fizetősstrand)
napéjegyenlőség helyett nap-éj egyenlőség (tipikus matematikus felfogás, ami Lovásznál megbocsátható: várom, hogy a kongruencia fogalma mikor jelenik meg a napéjegyenlőség kifejezésben)
vízbefúlás helyett vízbe fúlás   (-ban -ban ragok még jobban összezavarása. Vízben fulladok meg versus vízben fúlok épp versus vízbe fúlok bele --- ó, bazmeg...
 
 
 
 
Ezen szavakat sokan eddig sem tudták még a régi formában sem leírni, mert olvasottságuk az átlagos söpredék alatt van. Az újak megtanulására hogyan lehet őket sarkallni? A szót keresem, amely ésszerűvé tenné a jelenlegi változtatásokat, de sajnos ezen mondatom már tartalmaz egy hibát is, ugyanis az új szabályok szerint "észszerű" az ésszerűbb. (Így is megbuknak cigányaink az első négy osztályban, kár hülyíteni a magyar nyelvet.)
 
Ez a CV (önéletrajz) az ELTE CS szerveréről (ez a matematikusok szervere) hűen illusztrálja, hogy az Akadémia sok baromarcúja közül pl. az elnök Lovász professzor úrnak abszolút fogalma sincs az irodalomhoz, nyelvtudományhoz. Mindemellett a véges matematikában, gráfelméletben példamutató sikereket ért el, de figyelemre méltó, hogy amikor megtudta, hogy Wolf-díjat kapott (ez a matematikusok Nobel-díja), nem itthon volt, hanem a Közel-Keleten...
 
Manapság ha egy tudományos társaság kiad egy könyvet, előveszik a fejet, erőteljesen bírálva őt. Nem értem, hogyan engedheti meg magának egy neves matematikus azt, hogy a magyar nyelv ésszerűtlen hülyítésével vádolják. Tényleg bele sem nézett, mit ad ki az Akadémiai Kiadó, vagy ennyire nem érdekli az egész?

A Helyesírási Szabályzat 12. kiadása online is elérhető azMTA honlapján.

Hozzászólások: