Mai rohanó világunkban zajlanak az események. Egyre csak.

Ennek eredményeképpen egyre több sportesemény lesz, ahol az orwelli világ mozgatói megoszthatják a társadalmat, hogy könnyűszerrel uralkodhassanak bárkin. Előfordulhat ugyan, hogy a Mozgatóknak céljuk sincs, a hatás, az eredmény mégis a megosztottság. Boncoljuk kissé ezt a dolgot!

1.
Adott egy elképesztően népes társaság, különböző kor- és súlycsoportok, különböző kategóriájú, hosszabb és rövidebb kajakokkal. Minden emberszabású, amelyik valamilyen leképzéssel kajakhoz van rendelve, evezni, kajakozni akar. Mert az jó.

2.
Adott egy korlátolt képességű társaság is, amelyik arra hivatott, hogy a köz érdekeit szolgálja, megvédje az életeket, köztulajdont, egyebeket, esetenként korrekt rendszabályokat is létrehozzanak. Ők nem feltétlenül kajakoznak, sőt, fogalmi zavarokkal is rendelkeznek néhol még hajószerkezettani ismeretek terén is.

3.
Adott egy még szűkebb csoport, amely a kajakosok, evezősök legnagyobb örömére versenyeket, vízi rendezvényeket szervez, ez szintén jó. Akár az olimpiai láng, annak sugallata, már évezredek óta.

4.
Bejön a fenti csoportok közé egy olyan réteg is, amely áll mondjuk gyártókból, forgalmazókból, pénzemberekből, bankárokból és jogászokból, esetleg beazonosíthatatlan érdekeltségű emberekből is. Ez a réteg sokféle szándékkal rendelkezhet. Hatással lehet a fenti csoportok működésére, befolyásolhatja, szabályozhatja működésüket. Befolyással lehet pl. egy sportszer-forgalmazó cég is a Magyar Közlönyben megjelenő mondatokra is... (Példát nem írok, mert még feljelentenének ,,rágalmazásért''.)

Gyúrjuk össze a fenti négy csoportot, és nézegessük az így keletkezett masszát, akár EZT is figyelembe véve, ha erre éppen ráérünk!

------------------

Elég egyetlen értelmetlen, igazságtalan kormányrendelet, vagy Hajózási Szabályzatban megjelenő passzus, és olyan láncreakció indul el, minek következménye egymás ellen fordíthatja azokat, akiknek csupán egyetlen céljuk a kajakozás volt. Elindulhat az anyagi indíttatású kontraszelekció is, melynek eredményeképpen nem az érettebb, rátermettebb csoportok mondják ki, mit miért és hogyan kell folytatni, hanem azok, akik több pénzzel rendelkeznek. Olyan is előfordulhat, hogy már szinte senki sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy a másik mit akar, mit csinál, mert csak saját berkein belül hallgatja meg egy jelenségről a véleményét, a másik ,,oldal'' nézőpontja jelentéktelenné válik.

Mindenki saját érdekeit fogja nézni, ez pedig nem helyes. Közben az elmebeteg rendeletek, szabályozások közepette rendben megtörténnek a sarcolások, az ellehetetlenítések, sok esetben a pozitív kezdeményezések elhalnak, vagy jellegüket veszítve átalakulnak. Példának hozható fel egy balatoni átevező verseny partközeli versennyé történő átalakulása. (Ilyen alapon lehetne menni inkább a Soroksári Dunára is evezni...)

A legdurvább dolgok közé viszont az elidegenedés tartozik, amikor már oly mértékben nincs a csoportok között kommunikáció, hogy egymás között sem beszélik meg, mely jelenség mi miatt történt. Kinél mi minek következtében alakult úgy, ahogy... Könnyen előfordulhat, hogy mindegyik csapatnak ugyanaz a problémája, nevezetesen az elmebeteg kormányrendeletek, és szakmaiságot egyáltalán nem birtokló Hajózási Szabályzatbeli mondolatok. Kialakulhat a tömeghisztéria is, méghozzá spontán módon, ahogy egy tüntetésen.

Az idő pedig halad, az idei balatoni versenyeket is olyan HSZ-passzusok alapján kell lebonyolítani, amelyik Orwell könyvébe annak idején nem íródtak bele. (Orwell tudtommal nem kajakozott, de ha ezen sportág lelkes tagja lett volna, esetleges reinkarnációja itt könyörögne a receptért a BM épülete előtt...)
Nem csoda, hogy létrejön a fenti kavarodásban egy csoport, ami sajátos módon tiltakozik a HSZ-anomáliák miatt, tudván, hogy idén is képtelenség az ismeretlen érdekcsoportok általi szabályozáson módosítani.
Vagy csak a jövőbeli politikai ,,Megváltóra'' kell még várni, aki félresöpör mindent, és megalkotja a sportközösségek számára a létező legjobb szabályrendszert? Ha van ilyen politikusjelölt, akkor mire vár még?

Hozzászólások: