A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.

Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, akár az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.

  • Ha egy törvényhozó testület (nevezhetjük bárminek) külsős cégeket alkalmaz szakvélemények írására, akkor mi szükség rájuk?
  • Hány hajózási végzettséggel rendelkező tagja van a HSZ retusálói gárdájának?

De legalább az új menedzsertípus hajlamos volt elhanyagolni a ,,buta'' szakkifejezéseket (pl. szabadoldalmagasság elhanyagolhatósága vadvízi kajaknál), mert a hozzá szükséges szellemi befektetést (tanulást) nehéz lett volna az éves profitjelentésben igazolni. Ha ezek után valaki azzal vádol, hogy nem kedvelem a közgazdászokat, nem védekezem. Nem kedvelem a közgazdászokat.

Ha ezeknek a Közlönyben megjelenő változtatásoknak nem az lenne a következményük, hogy egy új értékrendet (pl. különböző új vízi sportok népszerűsítése) propagálják, akkor e javítgatások, a régi Szabályzat foltozgatásai, mint félrendszabályok még ártalmasak is.

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

Miközben egyre többen bizonyítják be, hogy

  • egészen miniatűr vitorlással is lehet Földet kerülni (azaz nem a méret és a pénz számít),
  • saját építésű hajóval is lehet óceánt átevezni (azaz nem fontos szériahajóval menni mindenhova),
  • megmurdált telefon jelenlétével is lehet életben maradni az óceánon (azaz ha valakit a telefonjának kikapcsolt állapotáról ítélsz meg, sántít kissé az urbanizált a világnézeted),
  • tengeri kajakkal is lehet Európát kerülni (azaz létfenntartásodhoz néha elég egyetlen kajaknyi térfogat is, hiszen minden belefér),
  • erős- és teljes jégzajlás közben pedig lehet Kanadában és egyéb országokban evezős versenyeket szervezni (idehaza meg egyedi építésű, jégtörésre is alkalmas héjalású kompozitkajakot tesztelni),

A hazai rendeletek között ,,csónaknak'' minősül a hajótesthez kitámasztást nem igénylő lapáttal hajtott kajak (melyet eredetileg jeges, ráadásul tengeri környezetben találtak fel és a világon minden gondolkodó országban közvetlenül a hajó fogalma alá sorolnak), vízi sporteszközzé alacsonyodik bármely csúcstechnológiás tengeri surfsky, és olyan bírságokat vethetnek ki a vízirendőrök, ha valaki 11 fő felett nem motorcsónakos kísérettel (!) megy vízitúrázni, hogy joggal mehet fel bárkinek a vérnyomása. (Vajon ez utóbbi tényleg azért van, mert hosszú évek óta szinte semmilyen támogatást nem kapnak a hazai vízi mentőszolgálatok?)

Kerestük azon szakértőket, akik ezen kormányrendeletek létrehozásában tevékenykedtek, akik a tanácsokat adták, de hiába. Sunnyognak. Amikor nincsenek kamerafényben, csak sunnyognak.

Egyelőre itt csak összegezzük az eddigi dolgokat, jelenségeket.

Az alábbi táblázat forrása: http://www.njt.hu

8. melléklet a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelethez


A

B

C

D

Sorszám

Szabs. tv. 226. § Víziközlekedési szabályok megsértése

a szabálysértés elkövetései magatartásával megszegett jogszabályi rendelkezés

a helyszíni bírság összege forintban

a pénzbírság összege forintban

1.

Csónak és kishajó biztonsági követelményeire vonatkozó szabályok megsértése

a víziközlekedés rendjéről szóló
57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet 1. melléklet (a továbbiakban: Hajózási Szabályzat) II. RÉSZ 4.05 cikk 1. és 3-4. pont

15 000

30 000

2.

Csónak és vízi sporteszköz használatára vonatkozó szabályok megszegése

Hajózási Szabályzat II. RÉSZ 4.07 cikk 3. pont

15 000

30 000

3.

Őr és ügyeleti szolgálatra vonatkozó szabályok megszegése

Hajózási Szabályzat II. RÉSZ 5.03 cikk 1–7. pont

15 000

30 000

4.

Hullámkeltés tilalmának megszegése

Hajózási Szabályzat I. RÉSZ 6.20 cikk 1. és 3. pont

15 000

30 000

5.

Másodfokú viharjelzés megsértése

Hajózási Szabályzat II. RÉSZ 9.12 cikk 3.
és 4. pont

15 000

30 000

Szerencsére vannak gondolkodó lelkek, végre megfogalmazódik, hogy a kajak az kajak és nem csónak: Csak éppen a hatóságok sorolják még mindig a vizet olyan kategóriába, mintha aszfalt lenne...

"Javasoljuk, hogy a Hajózási Szabályzatba kerüljön be a kajak fogalma, és külön kezeljük a csónakoktól. A kajakokra külön biztonsági előírásokat fogalmazzon meg a jogszabály és ne a csónak előírásai legyenek rá kötelezőek."

(Forrás: http://www.sonline.hu )

A mi javaslatunk pedig az, hogy a kajak fogalmát a Budapesti Műszaki Egyetem Hajó Tanszékén láttamoztassák (az eljárás neve "SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KÉRÉSE"), és az olyan megtámadhatatlan alapfogalommá váljon, hogy a későbbiekben senki se tudjon hiányosan megfogalmazott alapfogalmakra megdöbbentő rendeleteket alkotni.

Hozzászólások: