A gpx kiterjesztésű fájlok --- általános használat, folyamatos bővítéssel

A ,,gpx'' kiterjesztésű fájlokat a GPS navigációs készülékek és a GPS navigációs programok állítják elő. Ez egy szabvány tárolási formája a GPS adatoknak, amelyben a GPS navigációs készülék helymeghatározó egységének az aktuális helyzeti adatait rögzítik. Vagy navigációs térképen felrajzolt útvonalpontok paramétereit fűzik össze. A valós nyomvonal felvétele esetén általában a következőket rögzíti a program:

  • Az adott pont geo paraméterei ( Északi szélesség, Keleti hosszúság vagy más beállított rendszer)
  • A pont tengerszint feletti magassága (amennyiben a program képes annak meghatározására, és megfelelő minőségű a műholdak vétele).
  • Az időpont - másodperc pontossággal.

A fenti alapadatokból számolják a programok az irányt, sebességet, hosszúságot, időtartamot, emelkedést vagy süllyedést, állás- és menetidőt stb.

Nyilván az is jól látszik, hogy egy GPS sosem jelzi nekünk a jövőt, az mindig azt mondja meg, mi volt a múltban és esetleg hol vagyunk a jelenben... (Ezért nélkülözhetetlen a GPS-en kívül a tájoló használata)

A műholdakból kering a fejünk felett 20-nál több is (pontosan nem tudhatjuk, hogy pl. Kína hányat lőtt fel magának...), és elméletileg ezek sosem ütköznek egymással.

Ahhoz, hogy megfelelő koordinátánk legyen, négy műholdjelre van szükségünk, a többi csatornán érkező jelmennyiség a megbízhatóság miatt jön felénk.

mm_anim

Jól látható, hogy minden műhold bizonyos forgáskúp alapján szórja a jeleket, melyen belül egy vevőkészülék azokat fogadja. Ha két ilyen forgáskúp metszi egymást, akkor a metszet egy elméleti sík, melyen belül bárhol lehetünk. A sík ebben az esetben a földfelszín része.

Ha ezen földfelszínt egy másik forgáskúppal messük el, keletkezik dimenziócsökkenéssel egy görbe, amely a harmadik kúppalást része. Három GPS műhold segítségével már belőttük magunkat egy kis szakaszra.

A negyedik műholdból ránk dobott forgáskúp elmetszi nekünk a szakaszunkat, így egyértelműen megtörtént a harmadik dimenziócsökkenés: rajta vagyunk egy ponton.

A többi műholdjel a maradék csatornákat kihasználva érkezik felénk, egyre pontosabb metszeteket hozva létre.

(A képen egyetlen műhold és annak pályája látható, de a testmetszetek szemléltetésére éppen megfelelő...)

muholdak
muholdak2

Van tehát műholdunk, amely a fenti szemléltető ábra alapján nekünk még szinte semmit sem mond. Azért nem mond, mert elsőre nem tudjuk, hogy az ábrán látható műholdpályáról érkező jelek mikor fognak lukakat csinálni, azaz mikor lesz elérhetetlen a jel. A bal  oldali ábra azonban szépen megmutatja, hogy a hálózatot hogyan kell lefedni ahhoz, hogy mindig legyen megfelelő mennyiségű műhold felettünk ahhoz, hogy a szükséges minimális számút állandóan láthassuk.)

Az, hogy a műholdakból éppen melyik látszik, azaz melyek lesznek hasznosak számunkra, mellékes.

Az a lényeg, hogy a belőlük érkező jelsorozatot az antennánk feldolgozva adja át a kliensprogramnak, amely aztán a felhasználásnak megfelelően tálalja azt az őt használó személynek vagy járműnek, föld-föld rakétának, kombájnnak stb.


A nyomvonal felvétele lehet egyszerű, vagy intelligens. Az egyszerű programnál be lehet állítani, hogy a készülék hány másodpercenként-, vagy hány méterenként rögzítse az GPS paramétereket. Ilyen nyomvonal rögzítéssel rendelkeznek általában az autós navigációs programok, pl. az IGO. Vagy az ingyenes --- terepen is használható --- Russa.

A felvett nyomvonalakat vagy közvetlenül-, vagy konvertálás után írt ,,gpx'' formátumban tárolják a készülékek. A letöltéshez általában szükséges, hogy az adott eszköz rendelkezzen számítógépes kapcsolattal. A letöltött ,,gpx'' fájl ebben a formában csak GPS programmal olvasható-, vagy erre alkalmas másik készülékbe-, programba tölthető be. Ott útvonalak-, nyomvonalak-, útpontok láthatók-, szerkeszthetők segítségével. A ,,gpx'' fájlok megnyithatók-, láthatók excel programmal is. Láthatjuk, hogy melyik időpontban, hol voltunk stb. A ,,gpx'' fájlok excel programmal általában nem szerkeszthetők.

Létezik egy szabadon használható alkalmazás a GPS Visualiser (www.gpsvisualizer.com) amely segítségével ezeket a fájlokat átkonvertálhatjuk más programok számára is olvasható formátumra - többek között a Google Earth által használt „kmz” formátumra. De a GPS Visualiser felrajzolja az útvonalat egy Google térképre is, vagy megmutatja a magassági, és sebességi grafikont stb.

A túrázó számára érdekes, ha a saját felvett útvonalát otthon megnézheti a különböző számítógépes programokkal, de igazán az a hasznos, ha mások által bejárt-, tesztelt útvonalat be tudja tölteni a saját - terepen is használható - GPS navigációs készülékébe. Ezért mellékeljük a túraleírásokhoz az egyszerűsített (magassági-, és időpont adatokat nem tartalmazó) ,,gpx'' fájlokat, hogy akinek ilyen készüléke van, az a terepen használni tudja.

A letölthető fájlok alkalmasak különböző GARMIN programokba, és készülékekbe való használatra. Vagy a PDA-ra is telepíthető ingyenes Rassa navigációs programhoz. Ill. minden olyan eszközben használható, amely képes ,,gpx'' fájlok adataiból útvonalat rajzolni az adott eszköz monitorra.

A terepen --- különösen az erdőkben --- nehezen használhatók az általános autós navigációra készített eszközök. Általában a programok nem tartalmazzák a terepes utakat. Ezek GPS vevői nem elég érzékenyek, amikor a fák lombozata takarja a műholdakat, és az akkumulátorok sem bírják 1-2 óránál tovább. Ennek ellenére hasznosak lehetnek, ha pl. külső antennával javítjuk a vételt, és külső tápot is adunk a készüléknek, miközben a kijelző fényerőt csökkentjük. (általában 5V-os USB csatlakozókkal vannak ellátva. 4db tölthető ceruzaelem kiváló külső tápot ad).

Ha megfelelően tudjuk használni valamelyik navigációs programot pl. a GoogleEarth-ot, vagy a Maps Google-t (maps.google.com ), akkor azokból kiolvashatók egy-egy pont GEO paraméterei. A legtöbb autós navigációs programba be lehet írni paramétereket is egy adott pont bejelöléséhez. Ha a tervezett kirándulásunk kritikus pontjainak paramétereit kiolvassuk a fenti programokból, és azokat beírjuk a navigációs készülékünkbe --- akkor bizonyosan nem fogunk eltévedni. Ha a terepi navigációra alkalmatlan is a készülékünk, de azt megmutatja, hogy az előzetesen bejelölt pontokhoz képest éppen hol vagyunk a terepen. Klasszikusan ezt a tájékozódást térkép-, és iránytű segítségével oldják meg. De ha már van egy drága GPS készülékünk --- vegyük hasznát a terepen is.

A hazai terepes GPS-t használók legnépesebb tábora a www.turistautak.hu és a www.geocaching.hu Internetes oldalakon osztja meg útvonalait-, tudását egymással. Akit érdekel ez a technikai lehetőség, az minden kérdésére megtalálja a válaszokat ezeken az oldalakon. Regisztrálás után tölthet le útvonalakat, amelyeket GPS Visualiser programmal tetszőleges alkalmazás számára konvertálhat.

Bővítések: tengerikajak.info

Hozzászólások: