Az EPIRB rendszerekről az előbbi írásunkban megemlíttetünk egy másik kisebb készüléket is, ami a PLB névre hallgat. A Personal Location Beacon ajánlott olyan tengeri kajakosoknak, akik húzósabb terepen (vízen) vagy nagyobb átkeléseken gondolkodnak.

A PLB, a kis készülékünk a mentőmellényen rögzíthető, súlya és áramszükséglete jelentéktelen.

A hagyományos EPIRB bóját elsősorban a tengeri kajaknál jóval nagyobb nagyságrendű hajókon alkalmazzák. Ezek vízzel érintkezve aktiválódnak és vészjelzéseket sugároznak műholdakon keresztül a vészhelyzeti központokba, melyek megteszik a szükséges intézkedéseket a felkutatás-mentésre.

----------

Térjünk vissza röviden az előző részben tárgyalt EPIRB bójákra!

Az EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacons) ,,vészhelyzeti rádió jeladó'' elnevezés többféle bójatípust is takar.

A régebbi, 121,5 és 243 Mhz-es rendszert lassan felváltja a korszerübb 406 Mhz változat. A 121,5 Mhz rendszer nagy hibája volt az, hogy nem azonosította be a használóját, az új 406-os rendszerben minden készüléknek egyedi azonosítója van, így sokkal kevesebb a vakriasztás. 2009. február elsejével lekapcsolták a 121,5 és a 243 Mhz műholdas vevőeszközöket, de hajókon a vevőegység még használható. A régebbi bóják legnagyobb hátránya, hogy kb.5-10 km pontossággal lehet meghatározni a helyzetét. Mégis ez a fajta bója is nagyon sok emberéletet megmentett már.

Az EPIRB bójákból tehát létezik az új 406 Mhz-es verzió, és létezik GPS-szel kiegészített 406-os verzió is. A 406-os EPIRB eszközökből vannak nem GPS-szel szerelt verziók is, ezek kb. 3 tengeri mérföld radiuszos pontosságúak, a GPS-szes verziók az 50 méteres pontossaguak.

A technika fejlődése itt sem állt meg és elkészítették az un. PLB ( Personal Location Beacon ) azaz a ,,személyi helymeghatározó jeladót''

A PLB készülékekről

Ebben az okos szerkezetben --- melynek kis (15X8 cm , 300g) méretei és felépítése lehetővé teszi a tengeri kajakosok és búvárok által történő felhasználást is --- egyesítették a régi (121,5 Mhz) és új ( 406Mhz) rendszert, valamint a GPS koordinátát sugárzó egységet. Így ez a szerkezet egyrészt sugároz 121,5 Mhz jeleket melyet elsősorban a 9 km körzeten belül tartózkodó hajók, légi járművek tudnak venni, valamint 406 Mhz jelet melyek az SAR (Search and Rescue) műholdakon keresztül jutnak el a Cospas-Sarsat programban résztvevő nemzetközi mentési-kutatási központokba, melyek egy ilyen jelzés vételekor haladéktalanul riasztják a mentőcsapatokat.

Nagyon nagy előnye ennek a készüléknek, hogy 50 m pontossággal meghatározható a helyzete, mely egy eltűnt tengeri kajakos vagy búvár felkutatásánál főleg kedvezőtlen időjárási körülmények között létfontosságú.
Speciális lithium akkumlátorai még -20 fokon is 24 órán keresztül képesek üzemelni és jelzéseket sugározni. Maga a készülék 5 méterig vízálló, de egy külön megvásárolható víz alatti tokkal 50 m 150 m mélységbe levihető, ha búvárkodunk is. A tok úgy van kialakítva, hogy ráfűzhető a mentőmellény (vagy a búvárpalack hevederére), így az mindig a tengeri kajakos csapat túravezetőjénél lehet. Fontos megjegyezni, hogy kajakunk elárasztódása (amely szerencsére fizikai okok miatt nem vezet modern tengeri kajakok teljes elsüllyedéséhez) esetén a tokból kivegyük és magunknál tartsuk (pl. mentőmellényünkön), hiszen a kajak elsüllyedése vagy durvább esetben elhagyása esetén elveszne a készülék.

A PLB kezelése nagyon egyszerű.

Bármilyen zord körülmények között könnyen indítható, véletlen aktiválódásra nincs lehetőség. Amennyiben téves riasztást adunk le, ezt bizonyos időn belül még lemondhatjuk. A kutatást, mentést a programban résztvevő országok ellenszolgáltatás nélkül végzik (kivétel ez alól a téves riasztás).
A készülékeket névre szólóan kell regisztrálni a rendszer központjában, akár levélben vagy Interneten. Regisztráláskor meg kell adnunk olyan hozzátartozót, aki állandóan elérhető, így egy esetleges riasztásról őt is értesíteni fogják.


Folytatás következik...

Hozzászólások: