Mai rohanó világunkban roppant nagy szükségünk van egyes médiaorgánumokból áradó reklámokra, profitorientált filmekre és egyéb túllihegett marhaságokra. Ennek köszönhetően ha valaki meghallja azt a szót hogy cápa, akkor szétharapdált emberi csonkok, vízben úszó végtagok jutnak eszébe --- de nem az, hogy esetleg ún. könyvekben utánajárjon bizonyos dolgoknak, kikerülve a szenzációhajhász médiát. (No persze nem Verne-könyvekben, mert ott a szereplők köré lökött cápák mind éhesek...)


Az alábbiak egy 12tmf-es tengeri hajózásról szóló könyvből származnak. Abban az esetben, ha igen komoly veszélyt jelentenének a cápák, a könyvben véleményem szerint nem egy negyed oldal foglalkozna a témával, hanem mondjuk 10 oldal...
A dolog számunkra is érdekes lehet akkor, ha legalább egyik hazai tengeri kajakos csapat (a sok közül) találkozott volna pajkos cápákkal az elmúlt 10 évben, de ilyesmiről senki sem számolt be. Nyilván nagy dobra lett volna verve ha bekövetkezett volna egy romantikus estebéd a nyílt- vagy parti vízen..

capa_jon_a_dogszagra A cápa a dögszagra gerjed

A cápák vagy barrakudák támadásával főleg meleg, trópusi vizeken kell számolni, de cápák előfordulhatnak mindenütt. A 350 cápafaj közül az embert is jóízűen fogyasztók közé a következőket soroljuk: nagy fehér-, tigris-, kék-, pöröly-, bika-, homoki-, citrom-, makréla- és fehérszegélyű cápa.

A cápák igen érzékeny rezgés- és ármlás érzékelő idegszervvel rendelkeznek. A gyors, úszó mozdulatok és a vergődő hal által keltett rövid, váltakozó impulzusú rezgéshullámok erre ingerlően hatnak.

A cápák szaglószerve is igen fejlett, a testnedveket még milliószoros hígításban is érzékelik. A cápa gyakran éhes és falánk, mert gyorsan emészt. (Lebontóenzimjeitől tanulhatnánk, ha a mai műanyag kajákat maradéktalanul szeretnénk hasznosítani...)

A cápa viselkedését az emberrel való találkozáskor nehéz megjósolni. Ez étvágyán kívül, többek között, a víz hőmérsékletétől is függ.

A heves mozgás és a vérzés rendszerint kiváltja az azonnali támadó rohamot, a feltételes reflex beindul. A menekülőt igen nagy sebességgel (80-90 km/h) üldözi ha begerjed, és többnyire hátulról támadja meg.

Harapása rettenetesen erős. (Fagyhalálhoz, a szomszéd aggasztóan népes család frissen kasztrált pitbull terrierjéhez képest is.) Fűrészes fogú állkapcsának nyomása négyzetcentiméterenként 18 tonna.

Elriasztásukra régebben füstgyertyát és különböző vízben oldódó festékeket javasoltak. A jelenlegi megállapítások szerint a minél kevesebb mozgás a helyes magatartás.

A jobb oldali szemléltető ábra egy sit-on-top horgászkajakot mutat be, melyre felpakolhatjuk a tengeri kajakozás közben zsákmányolt haldarabkáinkat, melyek a napon igen kellemes ájert domboríthatnak elibénk. Az illat remek cápacsalogató eszköz lehet... Ha nem rendelkezünk ilyen halhullákkal, vagy nem kajakozunk minimum valami oroszlánfóka-rezervátumban, esélyünk sincs borzalmas cápatámadásra...
Mélyvízi bombák és egyéb tengeralattjárók elleni alkalmatosságok tengeri kajakokra felszerelhetetlenek, ne próbálkozzunk torpedókkal se.

A cápák valójában jámbor állatok, a megfelelő időben történő megközelítésük alatt még védőrács nélküli búvármerülések is végezhetők.

Ráadásképpen elmondhatjuk azt is, hogy az Open Water c. filmet cápaetetés közben, rácsozat nélkül készítették a két búvárral...
Források:

  • divecenter.hu,
  • Dr. Ugróczky László: Tengeri sporthajózás

Hozzászólások: