Menetfelszerelés

Valami szandál vagy neoprén cipő, amivel beleléphetünk vagy rúghatunk akár egy tengeri sünbe is. Fehér pólóból vigyünk néhányat, hogy ha kikötőben nem tudnánk a sót kimosni belőle, legyen tartalék is. A só egy idő múlva a vízfröccsök miatt kemény vázat alkot majd ruháinkon, smirglivé válva roppant érdekes érzést tud nyújtani nekünk.

A napszemüveg kötelező, de nem az utcán árult kínai, hanem valami márkásabb. Ami 1200 Forintba került, az széthúzza pupillánkat, és szűrés nélkül átengedi a káros sugarakat, tehát jobban árt, mintha nem lenne rajtunk.

Akinek érzékeny a bőre, kézkrémet, napolajat ne hagyjon otthon, kérdezze kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét...

Menetfelszereléshez tartozik a megfelelő ivóvíz is. A cukrozott löttyök élettani hatását nem ecsetelem, az alkohol és a kávé vízhajtó képességét sem. Fontos, hogy erősebb igénybevételek esetén kényszerítsük magunkat a vízivásra, különben legyöngülünk, és rossz lesz a közérzetünk. Naponta legalább 2-3 liter víznek le kell mennie. Amikor nagyobb átkeléseket tervezünk (mondjuk 5-10 km), a kisebb eü. dolgokat természetesen el kell végeznünk, hullámzó vízen ugyanis képtelenség ilyen irányú cselekedeteket tervezgetni...

Amint megtörténik a hajóba történő tudatos vagy tudattalan berámolás, ellenőrizzük a kormánylapát állását és használhatóságát. Ez igen fontos, mert vízen kissé nehézkes mindezt megcsinálni, hiszen a vízen járás fizikailag lehetetlen cselekedet.

Lábunk alatt jó szolgálatot tehet egy szivacs, amivel a hajó belsejét takarítjuk.

Az ülések rendszerint kényelmesek, külön ülőszivacs vagy egyéb csak annak szükséges, aki még nem bízik ezen hajók kényelmi szolgáltatásaiban. Törölköző nem ajánlott, mert borulás esetén azonnal elmerül.

Esőben nem túl kellemetlen, ha a hátsó rekesz elérhető részeinek tetején van az esőkabát, amin kapucni is van. Külön király, ha legalább valamilyen lélegző anyagból van a cucc, mert ha nem, akkor hamar vizesek leszünk a ruha alatt is a saját verejtékünk csörgedezése miatt. A Gore-Tex alá elfér a rövid ujjú póló, de ha valami sztreccspóló van alatta, az még jobb, tartja a hőt is valamennyire.

Esőben nem állunk meg, a látási viszonyok lecsökkennek, sürgősen meg kell találnunk egy kikötőt vagy a nap végén az éjszakai táborhelyünket. Az esőre való felkészülés tehát nagyon fontos, akinek nincsen jó felszerelése, ezt a néhány órásra is elhúzódó időszakot nem fogja élvezni. Nem fog annyira örülni a repülőhalaknak sem, akik esőben mintha mániákusabban ugrálnának a hajók körül...

Ha esti evezést is tervbe veszünk, akkor az is jó, ha az elérhető rekeszek legtetején van a fejlámpánk is -- ami ha vízálló, akkor külön öröm nekünk a léte...

Hozzászólások: