Defibrillátor a kajak-kenu csónakházban

A Lágymányosi-öbölben, a Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházában is van már a hirtelen szívleállás esetén gyors segítséget nyújtó készülékből. A Henkel Magyarország Kft. --- XI. kerületi cégként --- két defibrillátort vásárolt az újbudaiak részére. A Kopaszi-gát mellett a Dávid Ferenc utcai központját is felszerelte az életmentő eszközzel. debfibrillator_1
 
Magyarországon, évente 20-25 ezerre tehető azoknak a száma, akik hirtelen szívleállás miatt veszítik el életüket. Kolonics György olimpiai bajnok tragikus halála óta a nem csak orvosok által elvégezhető, életmentő beavatkozás a figyelem középpontjába került. Köztereken, forgalmas területeken várhatóan egyre több defibrillátor és annak használatához értő ember lesz. A XI. kerületben több helyen is vannak már újraélesztő készülékek, például Újbuda Önkormányzat okmányirodájában, a Fehérvári úti rendelőintézetben, és a Kelenföldi pályaudvaron is. Hat újbudai középiskolában pedig oktató defibrillátorokon tanítják a készülék kezelését.

A kerületben most újabb két készülék áll szolgálatba, amelyeket a Henkel Magyarország Kft. vásárolt.
A Spari csónakháza mellett a vállalat Dávid Ferenc utcai irodaházában lesz, és nemcsak a dolgozók életmentését szolgálja, hanem igénybe lehet venni akkor is, ha a környéken valakin azonnal segíteni kell vele.

A Spari Kajak-Kenu Egyesülethez a Vicus XI. Közalapítványon keresztül jutott el a Henkel által felajánlott defibrillátor, amelyet január 13-án, ünnepélyes keretek között adtak át. A Henkel a készülékeken túl, tanfolyamok finanszírozását is vállalta mind a csónakház dolgozói, mind az irodaházában a munkatársak számára. Így mindig lesz, aki használni tudja a berendezést, és életmentő segítséget tud nyújtani addig, amíg a mentő megérkezik.

Dieter Knoll, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója és Molnár Gyula Újbuda polgármestere adta át a defibrillátort a Spari Kajak-Kenu Egyesületnek az egyesület csónakházában. A sportág fellegvárának számító sporttelepen, --- ott ahol Kolonics György is gyakran megfordult --- ezután nagyobb biztonságban lesznek a sportolók, és az öbölbe látogatók.

Az eseményen részt vett Angyal Zoltán, a Magyar Kajak-Kenu Válogatott volt szövetségi kapitánya, Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Horváth Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Sáfrán Mátyás Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes, Sáfrán Mihály ifjúsági világbajnok és felnőtt Európa-bajnok --- ők ketten indulhattak Pekingben Kolonics György tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt a C-2 500 méteres versenyen ---, Balázs Gábor, U23 európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes és sárkányhajó világbajnok valamint Szalay Balázs autóversenyző, a Dakar Rally magyar versenyzője.

Dieter Knoll a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egész országot megrázó haláleset után döntöttek úgy a Henkelnél, hogy felszerelik központjukat és gyáraikat a hirtelen szívleállást korrigáló készülékkel, illetve a települések önkormányzatának is felajánlanak egy-egy készüléket.

A két újbudai használatra szánt készüléken kívül a Henkel Magyarország további öt készüléket vásárolt. Kettőt békés megyei, körösladányi gyárában szerel fel a dolgozók és a lakosság érdekében, további egyet a megyének adományoz, egyet pedig váci gyárában, illetve a város egy forgalmas helyén helyez majd el. A Henkel, a készülék működtetéséhez szükséges képzést minden helyszínen életmentő oktatás keretében szervezi meg, ezzel is segítve környezetét, azokat a településeket, ahol irodát, gyárat működtet.

Hirtelen szívleállás, defibrillálás
(A források eredeti idézete helyett nemsokára egy bővebb ismeretanyag lesz itt a szívleállásokról, természetesen a kötelező forrásmegjelölésekkel együtt.)

A Henkel által vásárolt HeartSine samaritan® PAD SAM 300P készülék hordozható, a betegre helyezve először kiértékeli szívritmusát, és csakis akkor ad sokkot, ha arra szükség van. Képpel és hanggal utasítja a segítségnyújtót, mit kell tennie. Utasítást ad az újjáélesztéshez, mikor kell szájon át levegőt befújni és a szívet nyomni. Nem jelent semmilyen veszélyt az elsősegélyt nyújtó számára sem, mert utasítást ad arra, mikor lehet a beteghez érni, mikor kell távol menni tőle.

Forrás: Henkel, kormanyozz.hu

Hozzászólások: