Az emberi lustaságra építeni egy ipart roppant jövedelmező. Amíg egyetemi tanáraink azon gondolkodnak, hogy süllyedhet-e mélyebbre országunkban --- meg általában a világon --- a matematikatanítás, addig a tengeri kajakos társadalom (is) elgondolkodhat hasonló mértékben fontos dolgokon. Például azon, hogy még hány parasztvakító marhaságot próbálnak lenyomni a torkunkon, belemagyarázva elménkbe, hogy igenis szükségünk van olyan dolgokra, amelyek nélkül azelőtt vígan elvoltunk.

Íme a fogyasztói társadalom legújabb hétkilós gyíksága: a hajócsavar (függőleges vezérsíkkal!), amely felszerelendő tengeri kajakunkra, mert húdekell'!

Éljen Lenin!

...de tegyük félre a süketelést, nézzük meg mi ez és hogy mire lenne jó!


A dolgoknak ugyan lenne egy nagyszerű előnye akkor, ha videokamerás felvételeknél szükség van egy egyenletes haladásra, és a kajak keskeny létét kihasználva olyan helyeken kellene manőverezni, ahol mással nem lehet. Ilyen helyek alig vannak, --- de vannak.

A függőleges vezérsík, amely valami formát is adott a dolognak, azt a célt hivatott szolgálni, hgy a csiga felhúzásakor valami erőkart adjon a velhúzóbowdennek. próbáljuk meg ezek után kevésbé aberráltan szemlélni a cuccost, hátha mégis természetfilmet szeretnénk forgatni sarki jégtáblák között, hálózsákba mumifikálva...

Az alábbi ábra mutatja, hogy a sarki körülmények között a nyitott kajaktesten tartózkodva tetőtől talpig fázni fogunk. Ez van, a motort néha szerelni is kell ha tönkremegy, így a nyitott kajaktest nélkülözhetetlen lehet motor esetében, főleg nyílt vizen.

A hét kilós súlynak köszönhetően hét liter vízzel kevesebbet vihetünk magunkkal, ami nem okoz gondot, ha hét kilót fogyunk

Horgászoknak kiváló lehet egy ilyen sit-on-top.

Amszterdamban mutatták be a kicsikét, a Torqeero cég Ultralight 402 névre hallgató motorját.

Az 1 LE-s gázmotornak megfelelő teljesítmény megbízhatóan tolja előre a kajakot, így 8-10 km/h sebesség elérhető vele, összesen fél órán keresztül, aztán a szerkezet leáll. Egyhetes túrákra javaslom koloncnak... :)

Normál tempó esetén egyébként akár 30 kilométert is elmehetünk vele, ha a szükség úgy hozza. A motorról, a feszültségekről egy kis kijelzőn kapunk informácókat, a gépezet legszebb funkciója egy GPS vevő, amely megadja koordinátáinkat, persze ehhez térkép nem jár.

Az aksi lítium-mangán hibrid, kapacitása 230 Wh, töltési ideje 8 óra, várható élettartama (ha jól kezeljük) 6-10 év a gyártó szerint, aztán az egészet kidobhatjuk.

A motor a gyártó szerint szinte minden kajaktípusra illeszkedik, és teljesítményét úgy rögzítették, hogy valamivel jobb legyen, mint egy átlagos evezősé. Minden vízhatlan burkolatot kapott, így ezen a téren problémák nem lehetnek.

Már csak nekünk kell eldöntenünk, hogy ha szükségünk van ilyesmire, akkor hogyan tudjuk ezt kihasználni... Természetfilmekhez, vízparti filmforgatásokhoz biztosan kiváló.

Az alábbi szemléltető ábra a kormányozhatóság felöl világítja meg a motor tervezőinek tengeri- és egyéb kajakos képességeit --- gondolnánk rosszmájúan. A csiga azonban beforgatható a kajak szimmetriasíkjába, nem zavarja a kormánylapátot lehajtott állapotban, a lapát meg a csiga pedig külön-külön felhajtható a deckre. Jól kitalálták, szép tervezés. A kérdés csupán az, hogy kell-e nekünk, vagy sem...

Hozzászólások: