A hosszirányú szilárdság növelése érdekében a hajógerinc méreteit is befolyásolhatjuk.

A viking hajók ívelt átalakítását könnyedén átültethetnénk egy tengeri kajakra, a hosszirányú szilárdság remek lenne. Ha eltérünk a viking hajók klinkerpalánkolással készített hajógerinc körüli héjkialakításától, a gerincet az úszótesten belül is elhelyezhetjük, mint ahogy néhány gyártó ezt meg is teszi.
Ebben az esetben két dologra számíthatunk. A gerincvastagság növelése tömegtöbbletet eredményez, a gerincmagasság növelése pedig a padlómagasságot emeli és a raktér űrtartalmát csökkenti. A hosszirányú szilárdság vizsgálatához legfőképp a főkeresztmetszet másodrendű nyomtékát kell meghatároznunk. A főkeresztmetszet a főbordarajznak azon elemeit tartalmazza amelyek képesek a hosszirányban keletkező feszültségek átvételére. Ilyenek a fedélzeti hosszmerevítők, rakodónyílások. Természetesen nem mindegyik keresztmetszeti elem vesz részt ugyanolyan mértékben az igénybevételek elviselésében.
Kisebb testek esetében, mint pl. vadvízi hajók, a gerinc elhanyagolható, négy-öt méter feletti hajóknál, ahol viszonylag vékony a héjkialakítás is, a gerinc szerepe a szállításoknál bekövetkező deformációk miatt sem lényegtelen.
vikingboat


A mai versenyhajók többségén gerinc sincs, a kompozit szendvics-szerkezetek szükségtelenné teszik ennek kialakítását. Ilyenformán azt hihetnénk, hogy megoldódott a merevségek biztosításának problémája, de a valóságban az új technológia új problémákat is hozott magával: nélkülözhetetlenné váltak az újabb gépek, melyek vákuuminjektálásos módszerekkel biztosították a rétegek megfelelő szilárdságát, valamint a megfelelő gyanta-erősítőszál arányt.

A gerincvonal szilárdságát a héjon hosszirányban többször is átfuttatott, vékony, egyirányú (unidirekcionális) karbon vette át. Jelenleg ha súlyt akarunk megtakarítani, akkor az unidirekcionális karboné a jövő a versenykajakoknál, valamelyik vákuumtechnológiával karöltve.
sandvich-structure

Hozzászólások: