A hajó stabilitása névre hallgató, folytatásos teleregényként tálalt írás-sorozatban a Lloyd's Regiszterről is volt szó, ahová emlékezetből írtam le szedett-vetett dolgaimat oly módon, hogy már azt sem bírtam megállapítani, mit honnan tudok.
Kevés helyen lehet jól összeállított anyagot olvasni arról hogy mi is rejlik a Lloyd's név körül, így álljon itt vágatlanul egy BME Hajók Tanszékéről áttükrözött anyag erről a témáról.
Az ok nagyon egyszerű: forráshiány miatt képtelen lennék bővíteni és saját szavaimmal leírni mindazt, amit erről tudni érdemes. A stabilitási cikksorozatnál én egy kicsit túlzottan aberráltan írtam a Lloyd's létéről (meg másról is) --- itt szó sem lesz beteg stílusról.

Mire jó mindez?
Érzékeltetni azt, hogy a tengeri- és vadvízi kajakok biztonsági- és egyéb elvárásai milyen szinten állnak jelenleg pl. az olajszállító tankerekhez képest... Lehet, hogy ez túlzás, de elgondolkodtató. A sportcélú evezés még erősen kognitív szinten áll, a vadvízi kajakozás meg végképp.

Remélem mindenki elnézi nekem a tartalomtükrözést, és sokan elolvassák ezt az írást is, hiszen elsősorban ez a cél.

--------
A Lloyd’s Register hajóosztályozó és a
Lloyd’s biztosító kialakulása

 

A XVII. század végén és a XVIII. század elején Londonban Edward Lloyd kávéháza volt a törzshelye a hajótulajdonosoknak, kapitányoknak, kereskedőknek és bankároknak. Itt kötötték üzleteiket, továbbá itt kötöttek fogadásokat, többek között arra, hogy az egyes hajók mennyi idő alatt teszik meg útjukat.

E korban még nem volt üzletszerű foglalkozás a biztosítás. Több hajótulajdonos letétbe helyezett a hajójának nagyságával arányos összeget, s valamelyikük hajójának elvesztése esetén ebből fedezték a kárt. Később egyes bankárok a fölös tőkéjüknek a gyümölcsöztetésére vállalták egy-egy hajónak és rakománynak a biztosítását. Lloyd felismerte, hogy nagy szolgálatot tehet kávéháza vendégeinek, ha a hajók állapotára, az egyes utakon bekövetkezett balesetekre továbbá a hajók indulására és érkezésére vonatkozó adatokat összegyűjti, és azokat rendelkezésre bocsátja. Számítása bevált. Tevékenysége azt eredményezte, hogy lényegesen fellendült kávéházának a forgalma. 1696-ban egy újságot is megindított ’’Lloyd’s News ’’címmel.

Lloyd után a biztosításban érdekeltek tovább gyűjtötték az adatokat, melyeket ’’Lloyd List” címen közöltek. Később az öszszegyűjtött adatokat Lloyd’s Register címmel könyv alakban is kiadták. A legrégibb megmaradt példány 1760-ban jelent meg.

Az 1834-ben alapított Lloyd’s Register of Shipping rendezte és kiadta, az addig összegyűjtött adatokat. Ezen adatok nem csak a biztosítók számára voltak érdekesek, a hajóépítőknek, is tájékoztatást adott, milyen építésű hajók voltak azok, melyek balest nélkül, biztonságosan működtek.

Az acélszerkezet és a gőzgép alkalmazásának bevezetése után a Lloyd’s Register szabályokat állított fel, hogy az egyes hajótípusokra a főméretek függvényében milyen méretű és minőségű anyagokat szabad felhasználni ahhoz, hogy a hajó megfeleljen a biztonsági követelményeknek.

Azóta csaknem valamennyi tengerhajózással foglalkozó államban alakult hasonló hajóosztályozó intézmény. A legnevesebbek: Bureu Veritas, Germanischer Lloyd, Norske Veritas, Registro Italiano. Eleinte csak a megépült hajók adatai alapján születtek a szabályok. Idők folyamán egyre több elméleti és kísérleti vizsgálatot végeztek a szükséges szerkezeti méretek meghatározására szolgáló előírásaik készítésekor. Jelenleg is évente újabb és újabb kiadásokban tetszik közzé a folyamatosan korszerűsített építési előírásokat. Különféle osztályba sorolják az egyes hajókat, attól függően, hogy milyen mértékben tesznek eleget az előírásoknak. Különbséget tesznek például abban is, hogy a hajót csupán az előírásoknak megfelelően építették vagy e mellett a Regiszter állandó felügyelete mellett folyt az építése. A felügyelet kiterjed az építéshez felhasznált anyagok vizsgálatára, és a gyártóművek működésére is.

A ’’Lloyd Register ’’ hajóosztályozó intézet mellett egy másik intézmény is őrzi Edward Lloyd nevét. A XVIII. század elején a tőkések még csak mellékesen foglalkoztak biztosítással. A század folyamán kisebb nagyobb cégek alakultak, melyek már csak biztosítással foglalkoztak. Ezek kegyeletből valamilyen formában megtartották a Lloyd nevet. Több kisebb cég egyesüléséből alakult meg 1871-ben a ’’The Corporation of Lloyd ’s”, mely évtizedek alatt a világot behálózó hatalmas biztosítótársasággá vált.


Forrás:
   Budapesti Műszaki Egyetem --- Hajó Tanszék
   Dr. Benedek Zoltán
   ny. egyetemi. tanár

Hozzászólások: