Hengeres teltség (Cp)

(Prismatic Coefficient (Cp) vagy

Longitudinal Prismatic Coefficient) (LCp)

A vízbemerült rész köbtartalmát a főborda, mint vezérgörbe és a hajóhossz által jellemzett hengerhez viszonyítja.

Ez egy durva mérés a ,,finomságra'' nézve, mármint ami a hajó alakját illeti. A tipikus tartományban nagyjából 0,5 és 0,7. között szokott lenni ez az érték. Legtöbb esetben a nagyobb érték nagyobb sebesség, kisebb érték kisebb sebesség elérhetőségét jelenti. K1-es versenykajaknál jóval 0,62 fölötti a hengeres teltség, már megközelíti a 0,7-et..

A hengeres teltséget David W. Taylor dolgozta ki a héjalások formáinak analízisekor, és jól tette.

hengeres_teltseg

prismgif

A felső kép egy korábbi tankönyvből való, az alsó kép már egy kicsit többet mond.

A Cp-t, hengeres teltséget, prismatic coeffitient értékét (ahogy tetszik) megkapjuk, ha kiszámítjuk a hajó bordái által kifeszített térfogatot (Volume), majd elosztjuk a főborda területének és a vízvonalhossznak a szorzatával.

A hengeres teltség egyben egy másik nevezetes aránnyal is egyenlő, méghozzá a bordaterületeloszlási görbe teltségével. A bordaterületeloszlási görbe az alábbi ábra alapján az abszcisszával egy, a köbtartalomra jellemző területet zár be. Ez a terület a köréírható téglalappal arányba állítva kiadja a bordaterületeloszlási teltséget.

bordateruleteloszlasi_gorbe

A képen balra a kajak fara, jobbra a kajak orra van az abszcisszatengelyen. Középen, ahol a görbe eléri a maximumát, ott helyezkedik el a főborda, az ordinátatengelyen leolvashatjuk a főbordaterület értékét.

Ennek megfelelően értelemszerűen leolvashatjuk az orrtól vagy fartól megfelelő arányú távolságra lévő borda területének értékét.

Hozzászólások: