Még nem tudjuk, mi kellet volna eddigi életünkbe, mi hiányzott idáig.

Majd most.

Kollíziós válaszfal beépítéséről saját kompozitos hajóinkba magunknak kell gondoskodnunk, mert a világon egyetlen elvetemült cég sincs, aki ilyesmivel foglalkozna. Tudjuk jól, hogy a kompozitos kajakok deck- és héj darabjainak összeragasztása a legmacerásabb folyamat, és ha átvételkor a hajóépítő mestert megkérdezed, hogy mi újság a kollíziós válaszfalakkal, akkor különböző tárgyak dobálása mellett fog kikergetni a műhelyből. A forgalmazó szintén.

Nézzük meg, mi ez!

A keresztirányú vízmentes válaszfalak a hajótestnek nagyon fontos szerkezeti elemei. A harántirányú szilárdságot biztosítják azzal, hogy egységes kitámasztást jelentenek az egész keresztmetszetben. Tengeri kajakoknál célszerű ezeket olyan helyre rakni, ahol később szállítás során az autó tetőrácsára fekszik a hajótest. (--- ilyenkor egyébként a kajak nem lebegő tartóként funkcionál mint vízen, hanem kéttámaszú kétkonzolos tartóként.)

A válaszfalak alátámasztják a decket, kitámasztják a héjalást a víznyomás ellen. Biztosítják azt, hogy az aránylag vékony héjszerkezet össze legyen kapcsolva és a hosszirányú hajlító igénybevételnél együtt tudjon dolgozni, egyfajta csőként. (Itt lehetne rátérni arra, hogy miért nem célszerű tengeri- és vadvízi kajaknál gyengébbre építeni a decket mint a héjat --- de nem térünk rá)

Nagyobb hajóknál józan gondolkodású hajósok nem szeretik, ha kisebb-nagyobb ütközések alkalmával víz jut be a hajótestbe, ez a kompozitos kajakoknál is így van. Ha az első és hátsó kb. 5%-ban válaszfal épül, a körülöttük lévő egyébként jóval erősebb héjvastagsággal együtt külön merevséget kap a hajótest két vége (az orr és a far), így jóval durvább ütődéseket fog elviselni a hajónk. A ráadás az, hogy az esetleges tovább repedéseket a kollíziós válaszfal megakadályozza, tehát nem jut be a víz olyan helyekre, ahová egyébként bejutna a legkisebb lukmegszületés (lékesedés) következtében. A bökkenő az, hogy a válaszfalak beépítése különlegesen hosszú botokat, manipulátorokat igényel, és jól meg kell gondolnunk, milyen felkészüléssel kezdünk bele a munkába.

Ajánlott a válaszfal beépítése pl. a Seabird kajakoknál (mely egyébként egy remek hajótest), vagy minden olyan kompozit testnél, amely nem legalább light-rtm technológiával készült. A gyárak azért nem foglalkoznak ilyen extra technológiai dolgokkal, mert nem akarnak árat növelni, és tudják, hogy igény sem lenne rá, az elvetemültek meg belebarkácsolják saját maguknak az ,,extrákat'' --- esetleg saját kajakot építenek lesajnálva minden gyártót és forgalmazót.

Kollíziós válaszfalak nélkül nagyobb hajók, jégtörők még a tervezőasztalon sem születnek meg, ez egy alapkövetelmény.

Ha pedig elöl-hátul van egy ilyen kollíziós herkentyűnk, bátran ütközhetünk, egy esetleges sérülés nem jelent közvetlen árvizet a csomagterünkben, légkamránkban. Hajónk kis erőbedobással erősebbé válik.

Itt az ideje annak, hogy a kemény terepekre épített nagyhajók technikai újításai végre lecsorogjanak a tengeri kajakokig, ahogy a göttingeni profilú kormánylapát is megtette a magáét...

Hozzászólások: