Harántirányú lengések

 

Ebből kétféle van. Egyik az, amit maga a kajakos gerjeszt azzal, hogy képtelen megülni a számára nem éppen stabilnak mondott hajót, másik pedig a gerjesztett harántirányú lengés, melyet a hullámoknak köszönhetünk. A kettő kombinációjának összhatása a tapasztalatlan kajakos számára különleges tanulmány...

A gerjesztett harántirányú lengéseket úgy kell elképzelnünk, hogy a kajak a kikötő védett, tehát többé-kevésbé hullámmentes vizéről egyszerre kikerül (végre) a nyíltabb tengerre, amelyen erős hullámzás kavarja fel önnön képzelete szárnyait is. Ameddig a kajak a védett, tehát síma vízfelületen haladt, nagyjából vízszintesen úszott, amint azonban a hullámos vízre került, az összes létező lengés valamilyen kombinációját kezdi végezni, de a kajakos legjobban a harántirányút érzi meg, attól tart a legjobban. (Miért? Mert a kajakok, hajók általában harántirányban borulnak be...) A lengéseket nyilván a hullámzás okozza, (Ehhez jön még a kajakos tapasztalatlanság okozta esetleges rossz lengés.)

A harántirányú lengések a hajó hosszirányú tengelye körül történnek, nevezzük ezt kereszt- vagy harántirányú lengésnek, dülöngélésnek, ringásnak, ringatózásnak, ringatódzásnak is.

Az örök költői kérdés: mekkora stabilizáló nyomaték szükséges ahhoz, hogy a hajó állandóan a seggünk alatt maradjon? (Ehhez a stabilitásról kell fogalmat alkotnunk.)

A hajót, kajakot, melynek statikai stabilitási görbéjét már ismerjük, egyensúlyi helyzetéből egy bizonyos szöggel megdöntjük. Ahhoz, hogy a kajakot ebben a helyzetben megtartsuk, stabilizáló nyomatékkal ellenkező előjelű billentő nyomatékot kell alkalmaznunk. (Rántunk egyet csípőnkkel --- persze ha térdtámaszunk és ülésünk ezt lehetővé teszi.) Ha ez az erőhatás megszűnik (és több csípőrántást sem végzünk), a kajak igyekszik eredeti egyensúlyi helyzetének, a vízszintes úszásnak visszanyerésére. Közben jobbra-balra leng harántirányban, egyre csökkenő intenzitással.

Természetesen mindig más lesz ennek a lengésideje. Az igazán kemény számítások hullámos vízen, majd ugyanitt, előre megadott szélirányt figyelembe véve jönnek... Mindez tudat alatt, kognitív szinten zajlik majd, ahogy járni is megtanultunk, úgy kajakozni is meg fogunk...

Hozzászólások: