tisza cian 2000

Ugye emlékszünk még?

Nagybánya (a mai Romániába eső Baia Mare) térségében az AURUL Rt. román-ausztrál vegyesvállalat ülepítő tavának gátja 2000. január 30-án kb. 22 órakor, mintegy 25-30 méteres szakaszon átszakadt, ily módon cca. 100-120 ezer m3 cianiddal és nehézfémmel rendkívüli mértékben terhelt szennyvíz került a Zazar- és Lápos-patakokba, ahonnan a Szamoson keresztül a Tiszába jutva a Magyarországon eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezést okozta. A nemzetközi vizsgáló bizottság álláspontja szerint a szennyezést emberi hanyagság okozta! ( Forrás www.terra.hu/cian )

Az esemény megismétlődhet, újraindulhat a tiszai ciánszennyezést okozó bánya.

-------------

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben azonnali hivatalos tájékoztatást kért romániai miniszterkollégájától a nagybányai aranykitermelés tervezett újraindításáról és a fejlesztés engedélyezési eljárásáról.


A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2010. február 17-én a sajtóból értesült arról, hogy a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén egy vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a román hatóságoktól.
Szabó Imre miniszter a jelenlegi országhatáron átnyúló környezeti hatásokról szóló Espooi Egyezménnyel összhangban kérte, hogy a román fél haladéktalanul tájékoztassa hazánkat, ha a beruházó a román hatóságokhoz benyújtja kérelmét a fejlesztés engedélyezésére.
,,A magyar zöldtárca folyamatosan figyelemmel kíséri majd az eljárást, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető beruházás'', hangsúlyozta a miniszter.


A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít minden olyan környező országbeli beruházásra, amely Magyarország területét hátrányosan érintheti. Hazánk ezért --- Verespatakhoz hasonlóan --- a romániai felső-csertési beruházás esetében is bekapcsolódott a bánya létesítéséhez szükséges környezeti vizsgálatba, illetve jelezte a román társhatóságnak, hogy az Espooi Egyezmény keretében részt kíván venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában is.

(Forrás: Klímablog)

Hozzászólások:

contentmap_plugin